Εκδήλωση του ΚΚΕ στη Λιβαδειά για τις διεθνείς εξελίξεις, τα Ελληνοτουρκικά και το Προσφυγικό

Εκδήλωση για τις διεθνείς εξελίξεις και τα Ελληνοτουρκικά, καθώς και για το τεράστιο ζήτημα του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού διοργάνωσε την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη η ΤΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση, η οποία έγινε στο Διοικητήριο, μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Μετά την ομιλία ακολούθησε πλούσια συζήτηση, που επικεντρώθηκε στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, στους κινδύνους για τους λαούς και στη στάση των κομμουνιστών, του εργατικού κινήματος.

Ο Ελ. Βαγενάς σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή μέρα, η 18η Δεκέμβρη, έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Μέρα του Μετανάστη. Τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας βλέπουμε δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, κατατρεγμένους από τον πόλεμο και την πείνα, να προσπαθούν να γλιτώσουν. Το θέμα αυτό σήμερα αναδεικνύεται σε ένα σοβαρό και σύνθετο πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα.

Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, για να μπορέσουν να επιβιώσουν; Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία;

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση και κατοχή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν οδήγησε σε δεκαπλασιασμό των Αφγανών που εισέρχονται στη χώρα μας, σε σχέση με πριν την επέμβαση. Η επέμβαση και κατοχή του Ιράκ οδήγησε σε εικοσαπλασιασμό των Ιρακινών που έρχονται στην Ελλάδα σε σχέση με πριν. Για να μην μιλήσουμε για τους Σύρους, που είναι φανερό πως ο πόλεμος, που εκτυλίσσεται εκεί εδώ και 10 περίπου χρόνια, είναι που οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά. Περίπου 10 εκατομμύρια Σύροι είναι πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα, ενώ άλλα 3-4 βρίσκονται στις όμορες χώρες και περίπου 1 εκατομμύριο έχει φτάσει στις χώρες της ΕΕ.

Είναι προφανές, λοιπόν, πως ένα φαινόμενο γνωστό και στον ελληνικό λαό, σε κάθε ελληνική οικογένεια που έχει συγγενείς μετανάστες στο εξωτερικό, δηλαδή η μετανάστευση για οικονομικούς λόγους, που κι αυτό συνδέεται με τη φτώχεια κι ανεργία, που έχει την αιτία της στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, μπορεί να πάρει ακόμη μεγαλύτερες και τραγικές διαστάσεις, εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Της καταλήστευσης από τα μονοπώλια χωρών και λαών. Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίζονται στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, μια τραγωδία δίχως τέλος…

Το ΚΚΕ με συνεχείς πολιτικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες παρεμβαίνει στο ζήτημα αυτό, τόσο αυτοτελώς, όσο και μέσα από τη συμμετοχή των κομμουνιστών στα Συνδικάτα, στις μαζικές οργανώσεις καλούσε και καλεί σε οργάνωση της αλληλεγγύης και παραπέρα στην πάλη για την εξάλειψη των αιτιών. Εδώ βρίσκεται και μια βασική διαφορά μας απ’ όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Και δεν μιλάω, βέβαια, για τους φασίστες της ΧΑ και τον ανεκδιήγητο ρατσιστή τηλεοπτικό πλασιέ, που κάθε φορά βρίσκουν ευκαιρία να εκφράσουν “όλη τη σαπίλα του ντουνιά”, αλλά για τα άλλα πολιτικά κόμματα, που υμνούν την ΕΕ, τις λεγόμενες ευρωπαϊκές αξίες, αποδέχονται και στηρίζουν ποικιλοτρόπως το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς “συμμάχους”. Από αυτές τις δυνάμεις περισσεύουν τα “κροκοδείλια δάκρυα” για τους ναυαγούς, τους αδικοχαμένους, τα παιδάκια στις σκηνές, μέσα στο κρύο, αλλά την ίδια ώρα “τσιμουδιά” δεν ακούς απ’ αυτές τις δυνάμεις για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στο Ιράκ κι αλλού… Κουβέντα δεν λένε π.χ. για τη δηλητηρίαση του νερού από τα μονοπώλια (π.χ. για το ότι 3 στους 10 ανθρώπους στον κόσμο δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε ασφαλές νερό), για τα μεροκάματα πείνας, για την παντελή έλλειψη γιατρών και δασκάλων, στοιχειωδών υποδομών για τα βάσανα της ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων στις φτωχότερες χώρες της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας.

Την ίδια ώρα πάνω στις “πλάτες” των προσφύγων βλέπουμε να έχει στηθεί ένα ολόκληρο “φαγοπότι” από διάφορες ΜΚΟ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ δίνονται κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε πολυπλόκαμα δίκτυα διαφόρων ΜΚΟ, που έρχονται να υποκαταστήσουν τις αναγκαίες δημόσιες υποδομές.

Στα χέρια της αστικής τάξης εναλλάσσονται διάφορα “εργαλεία” στη διαχείριση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού. Πότε χρησιμοποιεί το “δηλητήριο” του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, που εκτρέφουν το φασισμό κι ως έχουν στόχο τη διχόνοια, τη διαίρεση των εργαζομένων ανάλογα με την καταγωγή, τη γλώσσα, τη θρησκεία κ.ο.κ. Πολιτική που έχει στόχο το κεφάλαιο να καταφέρει πλήγματα στην εργατική τάξη και να αυξήσει τα κέρδη του.

Και πότε χρησιμοποιεί το “καρότο” του κοσμοπολιτισμού, με στόχο να εξυπηρετηθούν και πάλι τα σχέδια της αστικής τάξης, όπως είναι η αξιοποίηση των προσφύγων και μεταναστών για τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Βλέπουμε, π.χ. τις ΗΠΑ, που είναι η 1η χώρα σήμερα σε αριθμό μεταναστών, με περίπου 50 εκατομμύρια, στη 2η θέση τη Γερμανία με 12 εκατομμύρια, στην 3η ακολουθεί η Ρωσία με 11,5 εκατομμύρια κι από κοντά η Σαουδική Αραβία και η Βρετανία με 11 και 8,5 εκατομμύρια αντίστοιχα … και πάει λέγοντας.

Σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, όπως και συνολικά στην ΕΕ, η εισροή μεταναστών, επιδιώκεται να αξιοποιηθεί από τους καπιταλιστές, μεταξύ άλλων και για φθηνή εργατική δύναμη και ηλικιακή ανανέωση του ενεργά οικονομικού πληθυσμού. Είναι γνωστές οι δηλώσεις των Γερμανών βιομηχάνων που ζήτησαν από την Μέρκελ “ανοιχτά σύνορα” κι εδώ ας μη μας διαφεύγει πως ο μέσος ηλικιακός όρος στη Γερμανία είναι τα 45,6 χρόνια και είναι ο γηραιότερος πληθυσμός στην Ευρώπη. Όχι, δηλαδή, ότι στην Ελλάδα απέχουμε πολύ απ’ αυτόν τον μέσο όρο της Γερμανίας. Κι εδώ μερίδες του κεφαλαίου μπορεί να τρίβουν τα χέρια τους από την κατάσταση που διαμορφώνεται…

Βεβαίως, παραπέρα η προσφυγιά και η μετανάστευση αξιοποιείται από τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις ως ευκαιρία για να χτυπήσουν εναπομείνασες κατακτήσεις των εργαζομένων, συμπιέζοντας την τιμή της εργατικής δύναμης, περιορίζοντας στο ελάχιστο τα εργατικά δικαιώματα, αλλά και για να ενισχύσουν τα μέτρα καταστολής και αστυνόμευσης, με το πρόσχημα της “εγκληματικότητας”, όπως και να φουντώσουν τον εθνικισμό και ρατσισμό.

Μπορούμε, όμως, γι’ αυτούς τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου να πούμε πως ευθύνονται τα θύματά τους, τα εκατομμύρια των ταλαιπωρημένων μεταναστών και προσφύγων; Εμείς λέμε: Σε καμία περίπτωση! Αλλού πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τους φταίχτες! Και πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της αστικής τάξης.

Πώς, όμως, εκδηλώνεται στη χώρα μας αυτό το παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο;

Εκφράζεται με δύο τάσεις:

Η πρώτη είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες, αλλά πήρε νέες διαστάσεις στα χρόνια της τελευταίας καπιταλιστικής κρίσης. Έχουμε τη μετανάστευση δικών μας ανθρώπων, δικών μας οικογενειών σε άλλες χώρες, κυρίως τις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικά (ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία κ.ο.κ.). Μόνο στα χρόνια της κρίσης πάνω από 500 χιλιάδες Έλληνες έφυγαν από τη χώρα, σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης, για να γλιτώσουν από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, την ανεργία, την απληρωσιά κ.ο.κ. Από αυτούς ο 1 στους 5 δεν μπόρεσε να “στεργιώσε” εκεί που πήγε και γύρισε πίσω, ωστόσο υπολογίζεται πως εκτός συνόρων βρίσκονται 400 χιλ, που έφυγαν μετά το 2010. Μιλάμε, βέβαια, κυρίως για νέους ανθρώπους.

Η 2η τάση, που επίσης σε συντριπτικά μεγάλο βαθμό αφορά νέους ανθρώπους, είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες, που φτάνουν στη χώρα μας. Η μεγάλη πλειοψηφία από αυτούς είναι άνθρωποι κατατρεγμένοι, που δεν έχουν συχνά ούτε χαρτιά και οι οποίοι, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ, της Συμφωνίας του Δουβλίνου, καθώς και της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, εγκλωβίζονται παρά τη θέλησή τους στη χώρα μας.

Χιλιάδες από αυτούς ζούνε στοιβαγμένοι μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες, ανθυγιεινές και επικίνδυνες για τη ζωή στα διάφορα hot spots. Πρόσφυγες και μετανάστες με χρόνιες παθήσεις, έγκυες γυναίκες, μωρά παιδιά δεν μπορούν λόγω έλλειψης ΑΜΚΑ να κάνουν εξετάσεις και να τους συνταγογραφηθούν τα απαραίτητα φάρμακα τον 21ο αιώνα.

Η κυβέρνηση ΝΔ θέλει να εφαρμόσει ακόμη πιο αυστηρά τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλο το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ, που έχουν οδηγήσει στον εγκλωβισμό και το θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.

Με το νέο νόμο που ψήφισε αρνείται να δώσει διεθνή προστασία σε ανθρώπους που την δικαιούνται. Έτσι επιτίθεται στα στοιχειώδη δικαιώματα των ξεριζωμένων αιτούντων άσυλο, όπως επιτίθεται και στα δικαιώματα του ελληνικού λαού, με το δόγμα “νόμος και τάξη”.

Αντί να λύσει το πρόβλημα της μεταφοράς στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, σκοπεύει να γεμίσει τη χώρα με κέντρα – φυλακές ανθρώπων που δεν έχουν κάνει κανένα έγκλημα, με στόχο να κάνει μαζικές απελάσεις. Η πολιτική αυτή είναι αντιδραστική, αλλά και αδιέξοδη. Θα οδηγήσει σε περισσότερο εγκλωβισμό, μεγαλύτερη δυστυχία και απόγνωση. Σκεφτείτε ότι σ’ αυτά τα κλειστά κέντρα, δηλαδή φυλακές, θα φυλακίζονται άνθρωποι, ολόκληρες οικογένειες, που το μόνο “έγκλημά” τους ήταν να προσπαθήσουν να σώσουν τις ζωές τους από τον πόλεμο και την εξαθλίωση.

Όλα τα άλλα κόμματα αποδέχονται τον Κανονισμό του Δουβλίνου της ΕΕ για το άσυλο, που απαγορεύει στους πρόσφυγες να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους.

Η ΝΔ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, πετούν στο δρόμο χιλιάδες ανθρώπους που παίρνουν άσυλο, εκθέτοντάς τους σε εκτεταμένους κινδύνους.

Όμως, πρέπει να συνειδητοποιηθεί πως οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι άνθρωποι ξεριζωμένοι, που η πλειοψηφία τους θέλει να φύγει από την Ελλάδα! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ! Όπως ισχυρίζονται διάφορες αντιδραστικές, ρατσιστικές δυνάμεις.

Να, γιατί το ΚΚΕ αγωνίζεται και ζητά την κατάργηση τόσο της Συμφωνίας του Δουβλίνου, όσο και της Συμφωνίας με την ΕΕ.

Ορισμένοι, γνωστοί για την τραμπούκικη δράση τους ενάντια σε Έλληνες και ξένους εργαζόμενους, εκμεταλλεύονται την κατάσταση, καλλιεργούν κλίμα μίσους και φόβου.

Όμως εμείς οι Έλληνες ξέρουμε από προσφυγιά και μετανάστευση. Καταλαβαίνουμε τον πόνο της. Όπως ήδη τόνισα ακόμη και σήμερα χιλιάδες νέοι μας αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν.

Ξέρουμε, επίσης, πως κανείς δεν παίρνει το παιδί του αγκαλιά για να διασχίσει βουνά και θάλασσες, γιατί δεν είχε τι να κάνει.

Η διαφορετική φυλή, η θρησκεία και ο πολιτισμός δεν είναι ο αντίπαλός μας.

Δεν πρέπει να τους κάνουμε το χατίρι να αθωώσουμε το καπιταλιστικό τέρας.

Αυτός είναι ο αντίπαλός μας και είναι κοινός με τον αντίπαλο του πρόσφυγα-μετανάστη, ακόμη κι αν τον τελευταίο ακόμη δεν καταλαβαίνει.

Το Κόμμα μας, εκτός από την κατάργηση των παραπάνω απαράδεκτων συμφωνιών απαιτεί:

Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά και τον Έβρο και να μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο κατ’ αρχάς στην ηπειρωτική χώρα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα και όχι σε “κέντρα-φυλακές” και στη συνέχεια να τους δοθεί η ευκαιρία να πάνε στις χώρες προορισμού τους.

Κανένας ανήλικος να μη ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος. Ειδική μέριμνα και δημιουργία κρατικών δομών φιλοξενίας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Να λυθεί ΤΩΡΑ το πρόβλημα της επανένωσης οικογενειών και η μεταφορά σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Να δοθεί άσυλο στους ανθρώπους που προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικών πολέμων, εμφυλίων, χώρες που ζουν κάτω από ιμπεριαλιστική κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων.

Να εξασφαλιστούν αξιόπιστες και γρήγορες διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου, που θα εξετάζονται αποκλειστικά από την Υπηρεσία Ασύλου με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

Να εξασφαλιστεί πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εμβολιασμοί σε όλους τους πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.

Να παρθούν μέτρα για την ολόπλευρη κοινωνική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών που θα παραμείνουν στη χώρα μας.

Να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι υπηρεσίες που ασχολούνται με πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες με μόνιμο προσωπικό και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.

Να δοθούν μακροχρόνιες άδειες στους οικονομικούς μετανάστες, με ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τη δυνατότητα μεταφοράς στις χώρες καταγωγής. Να ενταχθεί και να αγκαλιαστεί όλος αυτός ο κόσμος από τα συνδικάτα, από το λαϊκό κίνημα. Μόνο έτσι δεν θα περάσουν οι σχεδιασμοί της αστικής τάξης.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνετε πως η δικιά μας στάση και δράση βρίσκεται στον αντίποδα όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Σ’ αυτή τη βάση θέτουμε τα εξής ερωτήματα:

Μπορεί πραγματικά να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, όταν μαίνονται οι πολεμικές συγκρούσεις και τα μονοπώλια ρουφάνε το αίμα των λαών;

Όταν οι πολεμικές μηχανές έχουν μπει σε δράση για την επίλυση οικονομικών, διπλωματικών και γεωπολιτικών αντιθέσεων και πυκνώνουν συνεχώς τα σύννεφα ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου;

Ας μην ξεγελιόμαστε. Το φαινόμενο που περιγράφουμε έχει συγκεκριμένες αιτίες που μπορούν να περιγραφούν με δυο μονάχα λέξεις: Καπιταλιστική βαρβαρότητα”».

Στη συνέχεια το στέλεχος του ΚΚΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στα προσχήματα, που χρησιμοποιούνται από τους ιμπεριαλιστές και τις αστικές τάξεις, για την εξαπόλυση των ιμπεριαλιστών επεμβάσεων και πολέμων.

Σημείωσε πως στην πραγματικότητα είναι «ο ορυκτός πλούτος, οι δρόμοι μεταφοράς της Ενέργειας, τα μερίδια των αγορών, τα στρατιωτικά και γεωπολιτικά ερείσματα, οδηγούν τεράστια συμφέροντα να “κονταροχτυπιούνται”, πάνω στις “πλάτες” των λαών. Κι αυτό το συμπέρασμα ισχύει και για τα Ελληνοτουρκικά. Μιλάμε για δυο χώρες που βρέχονται από την ίδια θάλασσα. Τι είναι εκείνο που εμποδίζει δύο λαούς να ζήσουν δίπλα δίπλα ειρηνικά;

Κάποιοι λένε πως είναι ο Ερντογάν, που είναι ένας “αστάθμητος παράγοντας”, ένας “ψυχοπαθής” και επικίνδυνος πολιτικός. Αυτοί, όμως, που τα λένε αυτά κάνουν πως δεν παρατηρούν ότι και επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης, ο Κιλιντσάρογλου, συναγωνίζεται με τον Ερντογάν στην εθνικιστική υστερία, στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Ξεχνούν πως οι “γκρίζες ζώνες”, με τις οποίες η Τουρκία προβάλλει αξιώσεις στο Αιγαίο, δεν είναι μια νέα κατάσταση, αλλά κάτι που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Να θυμίσω πως την Ελλάδα και την Τουρκία τις έχωσαν μαζί στο ΝΑΤΟ το 1952, με το πρόσχημα πως αυτή η εξέλιξη θα βάλει ένα τέλος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα οικοδομήσει μια σχέση “συμμαχίας” με την Τουρκία.

Τι έχουμε, όμως, σήμερα, 67 χρόνια μετά; Έχουμε η Τουρκία, αλλά και το ΝΑΤΟ, να μην αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, χιλιάδες παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των υδάτων της χώρας από τουρκικά σκάφη. Έχουμε την Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο σε περίπτωση που αυτή εφαρμόσει το Δίκαιο της Θάλασσας και, βέβαια, να συνεχίζεται η κατοχή του 40% της Κύπρου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι έκθετη, γιατί καλλιεργεί στον ελληνικό λαό ένα κλίμα εφησυχασμού, πότε λέγοντας πως τα προβλήματα επιλύονται μέσω του διαλόγου, ή της Χάγης, ή πως οι ισχυροί δήθεν “σύμμαχοί” μας, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ δεν θα μας αφήσουν έτσι, θα μας υπερασπιστούν.

Και τι δεν έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια στη διαχείριση των Ελληνοτουρκικών από διάφορους κυβερνώντες της χώρας, από ζεμπεκιές και κουμπαριές (για να έρθουν πιο κοντά οι ηγεσίες), έως και λεονταρισμούς, όπως ήταν η κοινή επίσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας – επί ΣΥΡΙΖΑ – στο Καστελόριζο, με τη συνοδεία και των βουλευτών της φασιστικής ΧΑ ή με αστείες δηλώσεις του είδους πως όλα αυτά συμβαίνουν γιατί “οι Τούρκοι δεν ξέρουν γεωγραφία”…

Όταν ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα λέει “κοιτάξτε! Αυτός είναι ο γείτονάς σας στην περιοχή! Κοιτάξτε να τα βρείτε” ή ακόμη όταν λέει “φοβάμαι για ατύχημα στο Αιγαίο”, λες και μιλάμε για κάποιο πιθανό τροχαίο, επειδή δεν είναι καλή η σήμανση στη δρόμο, τότε πρέπει να συνειδητοποιηθεί από τον λαό μας πως εδώ δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος!

Ποιες οι αιτίες αυτής της κατάστασης; Οι αιτίες δεν είναι άλλες από τις σχέσεις που διαμορφώνουν οι κυρίαρχες και στις δύο χώρες τάξεις, οι αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας και η εμπλοκή και ξένων δυνάμεων.

Κατ’ αρχάς για τις σχέσεις των δύο αστικών τάξεων βλέπουμε πως αυτές χαρακτηρίζονται πότε από τη συνεργασία και πότε από τον ανταγωνισμό. Κι εδώ, σ’ αυτό το δεύτερο σκέλος βλέπουμε από τη μια τις φιλοδοξίες που έχει η αστική τάξη της Ελλάδας να αναβαθμίσει τις θέσεις της στα Βαλκάνια και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ως “μεντεσές” των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, επωφελούμενη και από τη δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι σχέσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ με την Τουρκία, κι από την άλλη βλέπουμε τις φιλοδοξίες που έχει η αστική τάξη της Τουρκίας.

Η τελευταία επιδιώκει να παίξει έναν ισχυρότερο ρόλο στις εξελίξεις, όχι μόνον περιφερειακό, αλλά ακόμη και παγκόσμιο. Στη βάση αυτή η αστική τάξη της Τουρκίας όχι μόνον αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, επιδιώκοντας να βάλει στο χέρι τμήμα του ενεργειακού πλούτου που υπάρχει, όχι μόνον αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, επιδιώκοντας και την “ντε γιούρε” διχοτόμηση της Κύπρου, αλλά σήμερα έχει εισβάλει και διατηρεί στρατούς κατοχής σε τρεις χώρες, εκτός της Κύπρου, στο Ιράκ και πρόσφατα στη Συρία. Στέλνει στρατεύματα και φτιάχνει στρατιωτικές βάσεις εκτός της Τουρκίας, όπως στο Κατάρ, στη Σομαλία, στην Αλβανία. Από την άλλη επιδιώκει να αξιοποιήσει για τα σχέδιά της τα ζητήματα του θρησκεύματος και των μειονοτήτων.

Τη “σκιά” τους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ρίχνει η εμπλοκή των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, άλλων δυνάμεων, όπως η Ρωσία και οι σκληροί ανταγωνισμοί των μονοπωλίων τους. Η Τουρκία προωθεί μια πολύπλευρη συνεργασία με τη Ρωσία και ταυτόχρονα βρίσκεται σε ένα “ανατολίτικο παζάρι” με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που ξέρει πως θα κάνουν τα πάντα για να τη διατηρήσουν στις συμμαχίες τους, για να “κόψει” τα πάρε – δώσε με τη Ρωσία.

Το τελευταίο επεισόδιο στους σχεδιασμούς της τουρκικής αστικής τάξης ήταν η απαράδεκτη συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Λιβύης. Είμαι μια συμφωνία που αγνοεί την Κρήτη και τα άλλα ελληνικά νησιά (Ρόδο, Καστελόριζο κ.ο.κ.) παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου.

Το Κόμμα μας έχει διαχρονικά τονίσει πως οι λαοί τόσο της Ελλάδας, όσο και της Τουρκίας δεν πρέπει να τρέφουν καμία ελπίδα από αυτά τα περιφερόμενα ελληνοτουρκικά υπουργικά επιτελεία, που το μόνο που επιδιώκουν είναι η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών, μέσα από τη ληστεία των κόπων των εργαζομένων. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν και από την επικίνδυνη εμπλοκή σε πολεμικούς σχεδιασμούς, από τους οποίους μόνοι χαμένοι είναι οι λαοί, γιατί αυτοί είναι που “πληρώνουν το μάρμαρο” σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Τέτοιοι, π.χ. επικίνδυνοι σχεδιασμοί είναι αυτοί που προβάλλει η αστική τάξη της Τουρκίας με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, με τη λογική των “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο και παραβιάσεων του εναέριου και θαλάσσιου χώρου, αλλά και της αξιοποίησης κατά το δοκούν των μειονοτικών ζητημάτων.

Η λύση για τους δύο λαούς βρίσκεται στην ανάπτυξη της φιλίας, της διεθνιστικής αλληλεγγύης, στην κοινή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στις ενώσεις του, ενάντια στον εθνικισμό, στις στρατιωτικές δαπάνες, για το σεβασμό των συνόρων των δύο χωρών, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, καθώς κι ενάντια στην αιτία που τις προκαλεί: τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό».

Ο Ελισαίος Βαγενάς ανέφερε επίσης:

«Στα ζητήματα των κοιτασμάτων Ενέργειας, “πουλήθηκε” και “πουλιέται” πολύ “φύκι για μεταξωτή κορδέλα” στο λαό. Ότι τάχατες με τον φυσικό πλούτο, το φυσικό αέριο ο λαός θα σωθεί! Αποσιωπώντας πως σε συνθήκες καπιταλισμού τα κέρδη από τον φυσικό πλούτο κατακάθονται στις τσέπες μιας χούφτας εκμεταλλευτών. Αποσιωπώντας πως για να δουλέψει πραγματικά ο φυσικός πλούτος προς όφελος του λαού πρέπει να υπάρξει κοινωνικοποίησή του, πως πρέπει η κοινωνία και η οικονομία να τεθούν σε άλλες βάσεις κι όχι στη βάση του καπιταλιστικού κέρδους.

Μάλιστα, στην Κύπρο, όπως άλλωστε και στην Ελλάδα, λεγόταν πως εφόσον δώσουμε για εκμετάλλευση αυτό τον πλούτο σε μεγάλα ξένα μονοπώλια κι εφόσον είμαστε στην ΕΕ, κι εφόσον δώσουμε και “ζωτικό χώρο” στο Ισραήλ, που είναι ένα ισχυρό κράτος στην περιοχή, με τη “στρατηγική συνεργασία” Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας, δεν θα κινδυνεύουμε να αρχίσουμε την εκμετάλλευση αυτού του πλούτου. Θα φτιάξουμε και τον αγωγό που θα μεταφέρει το αέριο από το Ισραήλ, μέσω Ελλάδας, που κάποιοι τον αναδεικνύουν στη χώρα μας κι ως νέα “εθνική ιδέα” και θα αλλάξουμε τις “ισορροπίες” στην Ευρώπη, θα γεμίσει ο “ντορβάς” μας με χρήματα.

Τα πρόσφατα γεγονότα με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, η αντίδραση των “συμμάχων μας” στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, αλλά και οι πληροφορίες για μυστικές συνομιλίες του Ισραήλ με την Τουρκία, για άλλη μια φορά τους διέψευσαν! Σαν ανέκδοτο ακούγονται πλέον στα αυτιά μας οι “ισχυροί ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι” και τα “ευρωπαϊκά σύνορα”.

Αλήθεια, όλοι αυτοί που μας λένε για το πόσο “χρήσιμοι” είναι οι “ισχυροί μας σύμμαχοι”, δεν γνωρίζουν πως αυτές οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως είναι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, αλλά και οι λεγόμενοι στρατηγικοί σύμμαχοί μας, δηλαδή οι ΗΠΑ, ποτέ δεν βάζουν στο “ζύγι” το δίκαιο των λαών, ακόμα και το Διεθνές Δίκαιο, αλλά πάντα “πυξίδα” έχουν το κέρδος των καπιταλιστών, των μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων;

Από την πείρα μας ξέρουμε πως είναι αυτά τα συμφέροντα που διαμελίζουν χώρες και αιματοκυλούν λαούς. Αυτά τα συμφέροντα, όλα τα προηγούμενα χρόνια υπηρετούσαν οι κυβερνήσεις κάθε “χρώματος” και η πρώτη φορά “αριστερή” κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που άνοιξε το δρόμο για τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, με τη συμφωνία για τις βάσεις, που υπόγραψε η ΝΔ με τον Πομπέο.

Να, γιατί το ΚΚΕ ευθέως δηλώνει πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία “εθνική γραμμή”, καμία “ομοψυχία” με όλα εκείνα τα αστικά κόμματα που στηρίζουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που στηρίζουν τον ευρωατλαντικό δρόμο, που καλλιεργούν αυταπάτες στο λαό πως δεν κινδυνεύει δήθεν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον καλούν την ίδια ώρα να κάνει υπομονή. Να υπομείνει το κόψιμο στους μισθούς, να υπομείνει το τσεκούρωμα στις συντάξεις, να σφίξει τα δόντια όταν πηγαίνει στο νοσοκομείο και δεν υπάρχουν γιατροί ή μηχανήματα, να κάνει κουράγιο όταν μένει χωρίς επίδομα ανεργίας, για να έχουν την ίδια ώρα οι κυβερνώντες να δώσουν π.χ. τα 500 εκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό 5 πολεμικών αεροπλάνων από τις ΗΠΑ, που αξιοποιούνται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, κατά δήλωση του υπουργού Άμυνας, για να ασκούν επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου. Κι αυτές δεν είναι οι μόνες σχετικές ΝΑΤΟικές δαπάνες. Και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως κι οι προηγούμενες, δαπανά τεράστια ποσά, που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός, για την αγορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού.

Αυτό αποδεικνύει και η ιστορία για την αναβάθμιση των F-16, τα οποία αφορούν στις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ, στις οποίες εμπλέκεται άμεσα η Ελλάδα και για τις οποίες ο λαός που ήδη ματώνει από την κρίση, θα πληρώσει 2,4 δισ. δολάρια.

Το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι οι ίδιοι που κλέβουν τον ιδρώτα της εργατικής τάξης σε συνθήκες ειρήνης, είναι οι ίδιοι που τη στέλνουν στον πόλεμο για να σκοτωθεί για τα συμφέροντά τους.

Το ΚΚΕ θέτει το ζήτημα της αποχώρησης της Ελλάδας από όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ζήτημα που μπορεί να το εγγυηθεί οριστικά και μόνιμα με ανάπτυξη – συνεργασία και φιλία με όλους τους λαούς μόνο η εργατική- λαϊκή εξουσία.

Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι πως εχθροί μας δεν είναι οι γείτονες λαοί, είναι οι κυβερνήσεις τους, οι αστικές τάξεις, οι βάσεις και οι ΝΑΤΟικοί.

Απαιτούμε να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα. Να σταματήσει η χώρα μας να είναι εφαλτήριο για νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους!

Να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων.

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Γιατί μόνον η λαϊκή πάλη μπορεί να εγγυηθεί ειρήνη και ασφάλεια και σε σύγκρουση με τα σχέδια των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων».

Σχετικά