ΚΚΕ Θήβας:Ασυντήρητο για δεκαετίες το δίκτυο διανομής ρεύματος στα χωριά

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ 

ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ!

Η κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας αποκάλυψε για άλλη μια φορά τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, από το κεντρικό κράτος μέχρι τις Περιφέρειες και τους Δήμους, με τον πιο τραγικό τρόπο.

Για πολλοστή φορά, μια αναμενόμενη από μέρες πριν κακοκαιρία είχε απαράδεκτες συνέπειες:

• Πάνω από είκοσι χωριά, από τον Άγιο Θωμά μέχρι τα Χώστια έμειναν για δεκάδες ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτελέσμα ακόμη και την απώλεια ανθρώπινης ζωής στις Πλαταιές.

• Πολλά χωριά, εξαιτίας της διακοπής ρεύματος, έμειναν για δεκάδες ώρες και χωρίς νερό.

• Λίγα χιλιόμετρα μακριά, πέντε εκατοστά χιονιού είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες εγκλωβισμένους στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, πολλοί από τους οποίους επέστρεφαν από τις δουλειές τους.

Το χειρότερο όμως είναι η προσπάθεια που γίνεται από τους πολιτικούς υπεύθυνους του κρατικού μηχανισμού, αυτή η κατάσταση να θεωρηθεί φυσιολογική. Για εκείνους, φταίνε τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα – λες και είναι ακραίο να χιονίζει το χειμώνα στην περιοχή της Θήβας ή στα Δερβεχοχώρια και τη Μαλακάσα. Ή ακόμη περισσότερο, η αντιμετώπιση της κατάστασης είναι ατομική υπόθεση του καθενός, αφού ευθύνη του κράτους είναι να ενημερώνει απλώς.

Πάει πολύ όμως στην αυγή της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, να θεωρούμε φυσιολογικά τα μαγκάλια, τις γεννήτριες, τα τσουκάλια στο τζάκι και τους αποκλιεσμούς, Ειδικά όταν κάθε χρόνο σχεδόν έχουμε τα ίδια.

Από την άλλη, ορισμένες δυνάμεις κάνουν λόγο για την ανικανότητα των υπευθύνων. Συνήθως όμως οι ίδιοι βρίσκονταν στα ίδια πόστα στις προηγούμενες κυβερνητικές ή άλλες θητείες, με τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα. Τα περί ανικανότητας δηλαδή αφορούν μια βολική αντιπαράθεση μεταξύ των δυνάμεων που από θέσεις ευθύνης υλοποιούν κατά γράμμα και με απόλυτη συνέχεια την ίδια πολιτική, εξυπηρετώντας τα ίδια συμφέροντα.

Την πολιτική που έχει αφήσει ασυντήρητο για δεκαετίες το δίκτυο διανομής ρεύματος στα χωριά των Δήμων Θήβας και Τανάγρας, ή έχει αφήσει τη διεύθυνση πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας για την πρώην επραχία Θήβας με μόλις ένας (1) υπάλληλο!!! 

Η περιβόητη ανάπτυξη για όλους, η συνέχεια της δίκαιης ανάπτυξης, συνεπάγεται λοιπόν από τη μία την υπογραφή ενεργειακών συμφωνιών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και από την άλλη την ενεργειακή φτώχεια και τα μαγκάλια. Συνεπάγεται από τη μία να χρυσοπληρώνουμε την εγκατάσταση και λειτουργία εναμογεννητριών σχεδόν μέσα στις αυλές των σπιτιών στα χωριά και από την άλλη τα ίδια τα σπίτια να μην έχουν ρεύμα για ολόκληρες ημέρες.

Αυτή η ανάπτυξη ταΐζει εκατομμύρα τους διαφόρους επιχειρηματικούς ομίλους που «επενδύουν» με ζεστό κρατικό χρήμα, όμως δε δίνει ούτε ένα ευρώ για αγορά μηχανημάτων αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων, για αντιπλημμυρικά και άλλα έργα υποδομής, αφού αυτά δεν αποφέρουν κέρδη στην «ελέυθερη» οικονομία.

Η απαράδεκτη κατάσταση δεν είναι ούτε φυσιολογική ούτε μονόδρομος. Αντίθετα αποκαλύπτει ξεκάθαρα την ανάγκη ενός κράτους που θα λειτουργεί στην υπηρεσία των εργαζομένων και των αναγκών τους. Την ανάγκη ενός κράτους και μίας οικονομίας που θα σχεδιάζουν σε όφελος του λαού, ιεραρχώντας την ανθρώπινη ζωή και την προστασία της από τα καιρικά φαινόμενα, την ποιότητα ζωής με την παροχή σε όλα τα νοικοκυριά των κοινωνικών αγαθών της στέγασης, του ρεύματος, της ύδρευσης και της θέρμανσης χωρίς διακρίσεις.

Εδώ και τώρα να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα πολιτικής προστασίας του λαού της περιοχής. Να συντηρηθεί άμεσα το δίκτυο διανομής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή των Δήμων Θήβας και Τανάγρας. Να εξασφαλιστεί η λειτουργία των εγκαταστάσεων υδροδότησης υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. 

Σχετικά