Όλα τα επιδόματα που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ με τα ποσά τους

oaed-doro

Για τον επανασχεδιασμό των επιδομάτων και τη δημιουργία του νέου ΟΑΕΔ, ο Οργανισμός έχει προχωρήσει καιρό σε καταγραφή όλων των δικαιούχων, στους οποίους καταβάλλονται τα επιδόματα ανεργίας.

Πέρα από την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας, στόχος του ΟΑΕΔ είναι και η εύρεση εργασίας για ανέργους, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις στο Υπουργείο Εργασίας, δεν μπορεί ένας άνεργος να βιοπορίζεται με το επίδομα, γιατί αυτό που χρειάζεται είναι να ενταχθεί στην αγορά εργασίας.

Πέρα από το τακτικό επίδομα ανεργίας, λοιπόν, ο ΟΑΕΔ χορηγεί μέχρι σήμερα πολλά επιδόματα σε ανέργους της χώρας, αλλά και σε εργαζομένους.

Μερικά από αυτά τα βοηθήματα, είτε χορηγούνται είτε μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης, λόγω ανεργίας, είτε πληρώνονται σε μισθωτούς που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή σε επίσχεση εργασίας, είτε λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, είτε ακόμη και σε νέους 20-29 ετών και σε νέες μητέρες.

Όλα τα επιδόματα του ΟΑΕΔ (Λίστα):

-Βασικό επίδομα ανεργίας: 399,25

-Επίδομα Μακροχρονίως Ανέργων: 200

-Ειδικό εποχικό βοήθημα-Οικοδόμοι: 752,21

-Ειδικό εποχικό βοήθημα-Σμυριδεργάτη: 1016,50

-Ειδικό εποχικό βοήθημα- Δασεργάτες, Καπνεργάτες, Ναυπ/κη Ζώνη: 711,55

-Ειδικό εποχικό βοήθημα Μουσικοί, Τραγουδιστές, Ηθοποιοί,Τουριστικά: 508,25

-Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: 239,5

-Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας: 207,61

-Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας (Αποφυλακισθέντες): Το ύψος του βοηθήματος είναι ίσο προς 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

-Ειδική παροχή μητρότητας: 650

-Ειδικό βοήθημα επίσχεσης εργασίας: 239,55

Προϋποθέσεις

Βασικό κριτήριο για τη λήψη των επιδομάτων είναι ο χρόνος ανεργίας.

Ως χρόνος ανεργίας μετράει το διάστημα συμμετοχής σε προγράμματα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης.

Για να προσμετρηθεί χρονικό διάστημα συμμετοχής σε πρόγραμμα ως χρόνος ανεργίας:

• Πρέπει να είναι ο άνεργος εγγεγραμμένος στο μητρώο του ΟΑΕΔ, το λιγότερο ένα τετράμηνο πριν από την υπαγωγή του στο πρόγραμμα.

• Πρέπει να δηλώσει ο άνεργος τα στοιχεία του προγράμματος στον ΟΑΕΔ, πριν από την έναρξή του.

• Πρέπει να έχουν παρέλθει το λιγότερο δύο ημερολογιακά έτη, από την ολοκλήρωση της προηγούμενης συμμετοχής του σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης.Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ή της κατάρτισης οι άνεργοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους λοιπούς εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας, εάν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις θα μπορούν να λαμβάνουν τόσο τις επιδοτήσεις από τα προγράμματα εκπαίδευσης που συμμετέχουν, όσο και το επίδομα ανεργίας.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναστέλλεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας, για το διάστημα παρακολούθησης του προγράμματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Σχετικά