Πόλεμος νεύρων: Η αντίδραση της Αθήνας στο μυστήριο ταξίδι του Oruc Reis

Ως ένα τεστ είδαν στο πεντάγωνο την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η άμεση αντίδραση του πολεμικού ναυτικού καθώς άμεσα έσπευσε η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» έδειξε πως το υπουργείο Άμυνας ανέμενε ανήμερα της επετείου των Ιμίων μία ακόμη πρόκληση από την Άγκυρα, την οποία αντιμετώπισε με ψυχραιμία. Η Αθήνα δεν πίστεψε σε κανένα σημείο πως ο κακός καιρός ήταν εκείνος που οδήγησε το Oruc Reis εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και έθεσαν όλες τις δυνάμεις σε πλήρη ετοιμότητα. 

Οι Τούρκοι επιχειρήσαν επί αρκετές ώρες να παίξουν ένα παιχνίδι νεύρων καθώς το ωκεανογραφικό έπλεε με πολύ μικρή ταχύτητα, ωστόσο η ελληνική πλευρά δεν έπεσε στην παγίδα δείχνοντας πως η χώρα μας είναι έτοιμη να απαντήσει. Οι χαμηλοί τόνοι και η νηφαλιότητα που υπήρξε στο κέντρο επιχειρήσεων κυρίως τις πρώτες κρίσιμες ώρες βοήθησαν σημαντικά ώστε οι χειρισμοί να είναι άμεσοι χωρίς να επικρατήσει πανικός. 

Η κίνηση της Άγκυρας ήταν  απροειδοποίητη καθώς σύμφωνα με την NAVTEX που είχαν εκδώσει οι τουρκικές αρχές, το «Oruc Reis» είχε οριστεί ότι θα κινείται στα τεμάχια 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ και δεν είχε δεσμευτεί καμία περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ η τουρκική φρεγάτα που συνόδευε το σκάφος δεν το ακολούθησε κατά τη μετακίνησή του προς τα δυτικά.

Κανένας εφησυχασμός 

Από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατούσε νότια του Καστελόριζου, ενώ το απόγευμα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μαζί με τον  Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο μετέβησαν στο Μαξίμου και ανακοίνωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη την αλλαγή ρότας του ερευνητικού σκάφους. 

Παράλληλα σημείωσαν πως δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός μέχρι το ωκεανογραφικό να βγει εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ενώ ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τις δυνάμεις που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την άμεση αντίδραση που υπήρξε, όπως όμως και την ανησυχία του για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. 

Σε σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρει ότι «γνωρίζεται ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «Orus Reis», τις απογευματινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 2020, ανέστρεψε κινούμενο Ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR. Το εν λόγω πλοίο παρακολουθείται από Φρεγάτα του ΠΝ».

Η Τουρκία ήθελε να μας τεστάρει 

Στο συμπέρασμα πως η Τουρκία ήθελε να τεστάρει την αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων καταλήγει το υπουργείο Άμυνας, από την στιγμή που το ωκεανογραφικό μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα χωρίς να κάνει οποιαδήποτε εργασία ενώ δεν το συνόδευαν τουρκικές φρεγάτες οι οποίες όμως ήταν σε απόσταση βολή και παρακολουθούσαν όλες τις κινήσεις. Η άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς που έσπευσε με την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» που ήταν στην περιοχή της Καρπάθου ενώ σε επιφυλακή είναι και η φρεγάτα «Σπέτσες» επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα που υπάρχει στις ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο με την χαμηλή ταχύτητα που κινείται το «Oruc Reis» θα χρειαστούν αρκετές ακόμη ώρες μέχρι να βγει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. 

Ο διάλογος της ελληνικής φρεγάτας με το Oruc Reis

Η επικοινωνία των ελληνικών Αρχών με το Oruc Reis όταν αυτό παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα αποκάλυψε ο ΑΝΤ1. Μόλις  έσπευσε στο σημείο η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» δια ασυρμάτου κάλεσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να αλλάξει ρότα και να απομακρυνθεί.

Στην αρχή ρώτησε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν έλαβε, όμως, απάντηση. Ακολούθως το επιτελείο της ελληνικής φρεγάτας επανέλαβε: «Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα» με τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να απαντά: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».

«Βρίσκεστε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν έχετε άδεια για έρευνες, αποχωρήστε άμεσα, τελευταία προειδοποίηση», επανέλαβε η ελληνική φρεγάτα με αυτό το μήνυμα – σύμφωνα με πληροφορίες – να επαναλαμβάνεται ηχογραφημένο ανά μισή ώρα.

Σχετικά