Το… γκρέμισε η εγκατάλειψη το ιστορικό εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου στις Θεσπιές

Μια εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης,  έλλειψης συντήρησης,στο ιστορικό εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου στις Θεσπιές, αποκαλύπτει η αυτοψία που έκανε ο Δήμαρχος Αλιάρτου Θεσπιέων κ.Ντασιώτης.

Δείτε τι καταγγέλει μέσα από το λογαριασμό του στο facebοok ο δήμαρχος.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ !!!!

Πρωινή αυτοψία στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου στις Θεσπιές, που από την πρόσφατη χιονόπτωση υπέστη σοβαρή ζημιά η στέγη του. Μαζί μου ο πρόεδρος της Κοινότητας κος Δρίτσας Σ. και ο προηγούμενος πρόεδρος κος Χατζής Ν.

Ο χώρος είναι πλημμυρισμένος από ιστορικές μνήμες. Λείψανα από αρχαίες κατασκευές διάσπαρτα, ο μικρός ναός, που η ανασκαφική σκαπάνη έδειξε πως χτίστηκε στη θέση άλλου, τρίκλιτου ναού, αλλά και σε νεκροταφείο το οποίο και εξυπηρετούσε, έχει στην τοιχοποιία του πέτρες αλλά και θραύσματα από κτίσματα των αρχαίων Θεσπιέων.

Η ιστορική συνέχεια του λαού μας αποτυπώνεται και σε αυτό το κτίσμα, όπως και σε πάρα πολλά άλλα σε όλη τη χώρα.

Το μνημείο ακολουθεί την πορεία χιλιάδων άλλων. Αυτή της εγκατάλειψης και της έλλειψης συντήρησης από πολύ ειδικευμένο προσωπικό. Αυτή τη δουλειά δεν μπορεί να την κάνει οποιοσδήποτε.

Η έλλειψη πόρων στο Υπουργείο Πολιτισμού, ίσως όμως και η έλλειψη προτεραιοτήτων αφήνει τα μνημεία να καταρρέουν και τις ιστορικές μνήμες να χάνονται. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ και κυρίως αδιαφορία για το παρελθόν μας αλλά και αμέλεια για το μέλλον της Χώρας .

Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Μαυρομμάτι

Η εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην οποία υπάγεται πρέπει να εκπονήσει μελετες συντήρησης και όλοι να φροντίσουμε να βρούμε τους πόρους για την επέμβαση,τόσο στον ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ των Θεσπιών,όσο και στην ΑΓΙΑΣΩΤΗΡΑ του Μαυρομματίου,αλλά και πολλά άλλα παρόμοια Μνημεία.

Σήμερα αποφασίσαμε άμεση επέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο, με κοπή κάποιων επικίνδυνων δέντρων, προσωρινή κάλυψη του σημείου κατάρρευσης της στέγης για να μην μπαίνουν τα νερά στο ναό και ταχεία ενεργοποίηση τρόπων για άμεση αποκατάσταση.

Σχετικά