Θαλασσινό Καρναβάλι Χαλκίδας: Το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων

Ο Δήμος Χαλκιδέων, ο Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης Πολιτισμού Περιβάλλοντος Χαλκίδας και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνδιοργανώνουν, με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Εύβοιας, του Οργανισμού Λιμένων Ν. Εύβοιας, της Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας και των Καταστηματαρχών Εστίασης Χαλκίδας, το «Θαλασσινό Καρναβάλι Χαλκίδας» την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς (1 Μαρτίου), αλλά και πληθώρα Αποκριάτικων εκδηλώσεων από την αρχή του Τριωδίου (Κυριακή 9 Φεβρουαρίου) και κάθε Σαββατοκύριακο, μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα (2 Μαρτίου).

Το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, από τις 11 το πρωί

Έναρξη Αποκριάς με τους BATALA

Τυμπανιστές ξεκινούν από την παραλία, το Κόκκινο Σπίτι, διασχίζουν όλο το εμπορικό κέντρο της πόλης και σηματοδοτούν την έναρξη των Αποκριάτικων εκδηλώσεων.

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, 11:30 το πρωί στο «Στρογγυλό» της παραλίας

Παραδοσιακή Αποκριά

Χορευτικοί Σύλλογοι από το Μεσολόγγι, τη Μυτιλήνη, τη Νάξο και τη Σκύρο, αναβιώνουν την παράδοση με τα έθιμα της Αποκριάς. Η έναρξη γίνεται με πατινάδα από το Κόκκινο Σπίτι και κατά μήκος της παραλίας, με τελικό προορισμό το Στρογγυλό της παραλίας, συνοδεία Ορχήστρας Παραδοσιακής μουσικής.

Συμμετέχουν:

• Γέροι και Κορέλες από το Δήμο Σκύρου

• Κουδουνάτοι από το Σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση»

• Αρματωμένοι από το Χορευτικό τμήμα Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Άγιος Συμεών»

• Κορδελλάτοι της Νάξου από την Πολιτιστική Εταιρία Ορχηστικής Τέχνης «Βάκχαι»

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, 11:30 το πρωί στο «Στρογγυλό» της παραλίας

Αποκριάτικο Κρητικό & Ποντιακό γλέντι

Ο Πανευβοϊκός Σύλλογος Κρητών «Ο Ψηλορείτης» και ο Σύλλογος Ποντίων Εύβοιας «Οι Κομνηνοί» σε ένα γλέντι με τους ρυθμούς του τόπου τους, συνοδεία ορχήστρας και ρακής.

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, από τις 6:30 το απόγευμα

Τσικνοπέμπτη με τα Χάλκινα της Γουμένισας

Τσικνοπέμπτη με τις μουσικές και τις εικόνες των Χάλκινων της Γουμένισας, που θα περιδιαβαίνουν τους δρόμους και τα καταστήματα της πόλης, δίνοντας το στίγμα της παράδοσης και του κεφιού.

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου

Παράσταση δρόμου στο Εμπορικό Κέντρο, από τις 11 το πρωί

Παράσταση δρόμου από δεκατρείς ηθοποιούς, μουσικούς, ξυλοπόδαρους, με γιορτινά κουστούμια, μετατρέπουν τους εμπορικούς δρόμους σε θεατρική σκηνή για μικρούς και μεγάλους, με χορό και εκπλήξεις.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στις 11:30 το πρωί στο «Στρογγυλό» της παραλίας

Γαϊτανάκια του Ευρίπου

Πολιτιστικοί σύλλογοι, σχολεία, ανεξάρτητες ομάδες μικρών και μεγάλων, όπως κάθε χρόνο, θα γιγαντώσουν με τις συμμετοχές τους τον αποκριάτικο θεσμό που έχει δημιουργηθεί, τα «Γαϊτανάκια του Ευρίπου», σε ένα εντυπωσιακό θέαμα εκατοντάδων χορευτών, όλων των ηλικιών, τόσο κατά μήκος της παραλίας όσο και στα στενά του Ευρίπου, μέσα στη θάλασσα, που αφού πλέξουν το δικό τους Γαϊτανάκι, στο φινάλε μαζί με τον κόσμο θα γίνουν ένα, χορεύοντας τον Καβοντορίτικο.

Ακολουθεί νησιώτικο γλέντι με τους Νίκο Οικονομίδη, Κυριακή Σπανού και την ορχήστρα τους.

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου

Παρέλαση Καρναβαλιστών & Λευκή Νύχτα

• Καρναβάλι πεζοπόρων τμημάτων, στις 4 το απόγευμα

Μεγάλη παρέλαση με τυμπανιστές, κατασκευές αρμάτων και πλήθους μασκαρεμένων Καρναβαλιστών, στο ρυθμό της Αποκριάς, από το Κόκκινο Σπίτι στην παραλία…

• «Λευκή Νύχτα», από τις 7:30 το βράδυ

Η «Λευκή Νύχτα» (σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Χαλκίδας) ακολουθεί αμέσως μετά την παρέλαση των Καρναβαλιστών. Συναυλίες, μουσικές σκηνές, κεράσματα, παρέλαση ομάδων τυμπανιστών και πολλές εκπλήξεις, σε όλο το εμπορικό κέντρο της Χαλκίδας, μαζί με μοναδικές προσφορές και δώρα από τα ανοικτά –έως τα μεσάνυχτα- καταστήματα

Κυριακή (τελευταία της Αποκριάς) 1 Μαρτίου

Θαλασσινό Καρναβάλι Χαλκίδας

• Παιδικό Μασκέ Πάρτυ, στις 11:30 το πρωί στην πλατεία Αγ. Νικολάου και στη συνέχεια, πληθώρα εκδηλώσεων και παρουσιάσεων σε όλο το παραλιακό μέτωπο, μέχρι και την έναρξη της Τελετής Λήξης του «Θαλασσινού Καρναβαλιού».

• Τελετής Λήξης του «Θαλασσινού Καρναβαλιού», στις 7:30 το βράδυ

Ένα θέαμα με επίκεντρο τη Χαλκίδα και τις μουσικές επιρροές σε βάθος 100ετιας τουλάχιστον, στο κλίμα και το ρυθμό της Αποκριάς, πλαισιωμένο από περίτεχνες φιγούρες και σκηνικά (με τα μάτια των παιδιών), εναέριες εμφανίσεις, εκατοντάδες πλεούμενα και πληρώματα, πολύ μουσική, ηχητικά και φωτιστικά εφέ, πυροτεχνήματα και άλλες εκπλήξεις. Η βραδιά θα κλείσει με τραγούδι και χορό σε μια παραθαλάσσια συναυλία.

(Καθαρά) Δευτέρα 2 Μαρτίου

Κούλουμα

Κούλουμα με τα καθιερωμένα σαρακοστιανά, κρασί, γλέντι και χορό, συνοδεία ορχηστρών με μουσικές από τη δημοτική και λαϊκή μας παράδοση.

Σε ότι αφορά στη Χαλκίδα, αρχής γενομένης από εφέτος, τα Κούλουμα κάθε χρόνο θα γιορτάζονται σε διαφορετική συνοικία και όχι στο κέντρο της πόλης. Ξεκίνημα φέτος από την Έξω Παναγίτσα (οδός Μέντας. στο παρκάκι της παραλίας) στις 11 το πρωί.

Σχετικά