Πάνω από 10 διμοιρίες ΜΑΤ στο δρόμο για τα σύνορα – Τα μέτρα της κυβέρνησης

Ηρέμησαν τα πνεύματα στις Καστανιές μετά την μεσημεριανή ένταση- Παραμένει κλειστό το Τελωνείο από και προς Τουρκία

Καθ’ οδόν για τις Καστανιές Έβρου βρίσκονται πάνω από 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες αναχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής από την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη καθώς και από πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Νωρίτερα στον Έβρο έφτασαν δυνάμεις ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας), έπειτα από σχετική διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι άνδρες του Στρατού και της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων σε σημεία-περάσματα, προκειμένου να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα μεταναστών και προσφύγων. Ο στρατός έχει απλώσει στο δρόμο αγκαθωτά συρματοπλέγματα προκειμένου να μην επιτρέψει την πρόσβαση μεταναστών στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας δεν υπάρχει κάποιος τραυματισμός αστυνομικού ή πρόσφυγα ενώ τα πνεύματα τα οποία είχαν οξυνθεί νωρίς το μεσημέρι μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών δυνάμεων έχουν καταλαγιάσει. Πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο Τελωνείο των Καστανιών προσπαθούσαν νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής ανά διαστήματα να περάσουν στην ελληνική επικράτεια σπρώχνοντας τους αστυνομικούς που βρίσκονται στο σημείο. ΄Άνδρες της Αστυνομίας τους απωθούσαν και δεν τους επέτρεπαν να περάσουν.
Με… λεωφορεία οι πρόσφυγες στις Καστανιές

Στον Έβρο βρίσκεται από την Παρασκευή το μεσημέρι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης των συνόρων για την αποτροπή νέων κυμάτων προσφύγων-μεταναστών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επιθεωρεί στρατιωτικά φυλάκια και πιθανά περάσματα μεταναστών. Μαζί με τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, βρίσκεται στις Καστανιές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενώ στη Μυτιλήνη θα βρεθούν ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, μαζί με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Κλειστό παραμένει το τελωνείο των Καστανιών και δεν υπάρχει δυνατότητα διάβασης από την Ελλάδα προς την Τουρκία και το αντίστροφο. Όπως λένε οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών ενημερώνονται μέσω sms για τα σημεία που πρέπει να πάνε προκειμένου να επιβιβαστούν στα λεωφορεία.
Κυβέρνηση: Θα κάνουμε ο,τιδήποτε για να μην περάσουν

Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι αυστηροποιούνται τα μέτρα στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα προκειμένου να αποτραπούν οι παράνομες είσοδοι μεταναστών. «Υπάρχει πίεση και στις νόμιμες εισόδους από μετανάστες. Δεν κλείνουμε τα σύνορα ώστε να μπορούν να περάσουν οι νόμιμοι. Τα σύνορα στεγανοποιούνται, αλλά δεν κλείνουν. Ωστόσο, θα κάνουμε ο,τιδήποτε για να μην περάσουν οι παράνομοι», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σχετικά