«Kόκκινος συναγερμός» στην ΕΛ.ΑΣ.: Ενισχύονται οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο

Έχει δοθεί εντολή να αυξηθούν οι περιπολίες και να αποφευχθεί μια νέα Ειδομένη – Το μήνυμα Χρυσοχοΐδη, οι κινήσεις Μητσοτάκη, η ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου

Δραματική είναι η εικόνα που έρχεται από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, καθώς – μετά τη χθεσινή δήλωση της Άγκυρας ότι «ανοίγει» τα σύνορά της προς την Ευρώπη – πρόσφυγες και μετανάστες κατά κύματα επιχειρούν να φθάσουν στην Ελλάδα.

Η απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει τους ελέγχους στα σύνορά της ήρθε μετά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχθηκαν τουρκικά στρατεύματα από δυνάμεις του Άσαντ και της Ρωσίας στην επαρχία της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών.

Οι ελληνικές αρχές την Παρασκευή προχώρησαν στο κλείσιμο του συνοριακού σημείου διέλευσης στις Καστανιές Εβρου λόγω συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα. Kυβερνητικές πηγές τονίζουν πως ο σχεδιασμός προβλέπει ότι μόνο όσοι έχουν χαρτιά και είναι νόμιμοι θα περνούν στην Ελλάδα και κανείς άλλος. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποτρέψει την αθρόα είσοδο από τα σύνορά της όσων δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα και στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, από τα τελωνεία θα διέρχονται όσοι διαθέτουν visa και τα προβλεπόμενα έγγραφα, ενώ στις περιπτώσεις όπου επιχειρείται παράνομη είσοδος από μεγάλο αριθμό μεταναστών αυτά θα κλείνουν.

Επειτα από αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις, η Ελληνική Αστυνομία και συνοριοφύλακες στην περιοχή του Έβρου έχουν τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» μετά και το περιστατικό το πρωί της Παρασκευής με τους περίπου 300 αλλοδαπούς που επιχείρησαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Οι ελληνικές Αρχές απέτρεψαν την προσπάθεια ενώ διαπίστωσαν πως οι Τούρκοι δεν συνεργάζονταν στις εκκλήσεις της Αστυνομίας να ενεργήσουν κι εκείνοι ανάλογα, με αποτρεπτικό σκοπό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv, έχει δοθεί εντολή να μεταφερθούν ενισχύσεις από αστυνομικές δυνάμεις άλλων νομών στην περιοχή του Έβρου και να ενισχυθούν οι περιπολίες με φυσική παρουσία και τεχνικά μέσα.

Επίσης, έχει δοθεί εντολή να αυξηθούν οι περιπολίες ιδιαίτερα το βράδυ και με θερμικές κάμερες θα προσπαθούν να εντοπίσουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση, σε κρυφά περάσματα, ιδίως τη νύχτα, για να μην επαναληφθούν σκηνικά όπως στην Ειδομένη.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχουν πληροφορίες πως όλες οι δυνάμεις των ΟΥΚ θα μετακινηθούν και τα νησιά θα ενισχυθούν με πλωτά μέσα. Την ίδια ώρα, διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο μέχρι και 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στα τουρκικά παράλια και προσπαθούν να μετακινηθούν προς την Ελλάδα.

Μήνυμα Χρυσοχοΐδη από Εβρο: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της

Στον Εβρο μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, μετέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης των συνόρων για την αποτροπή νέων κυμάτων προσφύγων-μεταναστών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδος, όπου έχει συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός μεταναστών-προσφύγων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και είναι μια χώρα ασφαλής. «Τα σύνορα της χώρας είναι απρόσβλητα γι’ αυτό δεν έχουν κανένα λόγο δυστυχισμένοι άνθρωποι να συσσωρεύονται στα σύνορά μας, στους τελωνειακούς σταθμούς, περιμένοντας να εισέλθουν στο ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος», τόνισε ο υπουργός.

Σχετικά