Τελευταία συνάντηση του Α΄ κύκλου της «Τροφώνιας ακαδημίας», για την Κωπαΐδα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

με την επωνυμία «ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ»

10η  Συνάντηση 

(τελευταία του κύκλου)  

Σάββατο 7 Μαρτίου  2020 (18:00 – 21:00)

Χώρος συνάντησης : Αίθουσα  Θολωτού Δήμου Λεβαδέων

Εισηγήσεις:

1.  «Αειφορική γεωργία και Κωπαΐδα»

Παρουσιάζεται συνοπτικά η υφιστάμενη κατάσταση στην Κωπαΐδα, σχετικά με τις  καλλιεργητικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται, οι οποίες έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική διάρθρωση και στο Περιβάλλον. Αναδεικνύεται ο προβληματισμός εάν υπάρχει δυνατότητα μεταστροφής, για την υιοθέτηση ήπιων γεωργικών πρακτικών, που θα είναι οικονομικά βιώσιμες και θα μπορέσουν να “θεραπεύσουν” τις κοινωνικές ανισότητες και την περιβαλλοντική υποβάθμιση που είναι αποτέλεσμα της συμβατικής γεωργίας.

2.  «Κωπαΐδα: προϋποθέσεις, προβλήματα, αντιθέσεις»

Γίνεται αναφορά στα χρόνια προβλήματα του Κωπαϊδικού και παρακωπαϊδικού πεδίου που έχουν σχέση με το αποστραγγιστικό – αρδευτικό σύστημα της Κωπαΐδας και τους συντελεστές παραγωγής: το νερό και το έδαφος.

3.  «Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία καλλιεργειών»

Παρουσιάζονται προληπτικά μέτρα φυτοπροστασίας με απώτερο σκοπό την διατήρηση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε ανεκτά επίπεδα τόσο από οικονομικής όσο και από οικολογικής άποψης.  Παραδείγματα εφαρμογής στις βασικές καλλιέργειες της Κωπαΐδας.

4.  «Εναλλακτικές καλλιέργειες»

Παρουσιάζονται ορισμένα φυτά που μπορούν, όχι να αντικαταστήσουν ολοκληρωτικά τις υπάρχουσες κύριες καλλιέργειες του Κωπαϊδικού και παρακωπαϊδικού πεδίου, αλλά να υποκαταστήσουν ένα μέρος αυτών. Ανήκουν κυρίως στις κατηγορίες των κλωστικών και ελαιοδοτικών φυτών, αλλά και στην κατηγορία των ψευδοδημητριακών. Η αναφορά στα συγκεκριμένα φυτά θα γίνει με γνώμονα τις τάσεις για παγκόσμια ζήτηση, τις συνθήκες και τις προοπτικές που υπάρχουν στη χώρα μας, αλλά και τη συμβολή τους στα νέα πρότυπα διατροφής. Τα φυτά αυτά μπορούν να υπάρξουν ως κύριες ετήσιες καλλιέργειες αλλά και να ενταχθούν σε προγράμματα αμειψισποράς.”

5.  «Θεός Πάνας»

Ο Θεός Πάνας σηματοδοτεί αφενός μεν  την στενότατη σχέση του ανθρώπου με την φύση,  αφετέρου δε την έξοδο του ανθρώπου από τις σπηλιές, τα δάση,  την δημιουργία του πολιτισμού, και το όραμα ενός άλλου  πιο «ολιστικού» και φυσιοκεντρικού κόσμου. 

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 

Σχετικά