Κορωνοϊός: Πότε πρέπει να κάνει κάποιος το τεστ -Πού μπορεί να πάει, πόσο κοστίζει

Η ανησυχία των πολιτών για τον κορωνοϊό εντείνεται μέρα με τη μέρα. Μετά και τον πρώτο θάνατο στη χώρα μας, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας, αναζητούν τρόπο να κάνουν διαγνωστικό έλεγχο για να δουν αν έχουν εκτεθεί στον SARS-CoV-2.

Ωστόσο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, διευκρίνισε, ερωτηθείς σχετικά, ότι ο ΕΟΔΥ ενημερώνεται για τα θετικά αποτελέσματα από τα ιδιωτικά κέντρα εξέτασης. Μάλιστα είναι σημαντικό ο κόσμος να μην πηγαίνει στο νοσοκομείο, αλλά να ενημερώνεται πρώτα τηλεφωνικά από τον ΕΟΔΥ και από τον θεράποντα ιατρό του. Ενδεικτικό είναι πως η επιστημονική κοινότητα τονίζει πως δεν χρειάζεται το τεστ για περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα.
Μπορεί να κάνεις τεστ και να φανεί αρνητικό ενώ βρίσκεσαι σε φάση επώασης του ιού

Ο κ. Τσιόδρας, σημείωσε δε πως «δεν πρέπει να γίνει αφορμή αυτός ο ιός για αισχροκέρδεια σε βάρος ανθρώπων οι οποίοι νομίζουν ότι είναι αρνητικοί ενώ είναι στο χρόνο επώασης της νόσου».

Οπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το «αν έχεις αρνητικό τεστ σήμερα δεν σημαίνει ότι δεν θα έχεις τη νόσο αύριο. Κανένα τεστ αυτή τη στιγμή στο χρόνο επώασης δεν σου δίνει πρόβλεψη για το αν θα κολλήσεις ή όχι. Αυτό που σου δίνει πρόβλεψη είναι το να τηρείς τα μέτρα υγιεινής και αν προφυλάσσεις τον εαυτό σου με τα κατάλληλα μέρα πρόληψης».

Με απλά λόγια, μπορεί κάποιος να κάνει τεστ αλλά να βρίσκεται στην διάρκεια επώασης του ιού και να μην φανεί θετικός.
Το κόστος του τεστ

Το κόστος του τεστ για τον νέο κορωνοϊό ξεκινά από τα 120 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ. Ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση. Στην καλύτερη περίπτωση το αποτέλεσμα μπορεί να βγει σε 5-6 ώρες, ενώ δεν αποκλείεται να υπερβεί και τις 7 ώρες.
Η διαδικασία για να υποβληθεί κανείς σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι η ακόλουθη:

α) καλείτε τον ΕΟΔΥ (1135 & 210-5212504) και αναφέρετε ταξιδιωτικό ιστορικό ή ιστορικό επαφών και τυχόν ανησυχητική συμπτωματολογία (ρινική καταρροή, ξηρός βήχας, πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, αρθραλγία, μυαλγία, κ.α.) και λαμβάνετε τις σχετικές οδηγίες για παραπομπή σε κάποιο από τα 15 νοσοκομεία αναφοράς:

1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»
Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»
Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

β) Το ληφθέν δείγμα σε περίπτωση που αξιολογηθείτε ως ύποπτο κρούσμα για κορωνοϊό, αποστέλλεται σε ένα από τα εργαστήρια αναφοράς (που λειτουργούν στο Ινστιτούτο Παστέρ και σε ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, ΠΓΝΠ στο Ρίο, Νοσοκομείο «Αττικόν» και ΠΓΝΘ στη Λάρισα). Η επεξεργασία των δειγμάτων γίνεται κατά προτεραιότητα ώστε να εκδοθεί το αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατόν.

Εναλλακτικά μπορείτε να απευθυνθείτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικά νοσοκομεία και να υποβληθείτε στο τεστ και σε ιατρική εξέταση, καλύπτοντας το κόστος μόνοι σας.

Σχετικά