Κορονοϊός: Εξετάζει plan B με «stop» στην κυκλοφορία η κυβέρνηση

Ολα τα σενάρια είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης όσο οι πολίτες δεν προσαρμόζονται πλήρως στα μέτρα

Ομπρέλα μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού και για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων και άλλων υπηρεσιών συγκροτεί και τροποποιεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας να προλάβει μια καταιγίδα αρνητικών εξελίξεων. Μέγαρο Μαξίμου και αρμόδιοι υπουργοί είναι σε ανοιχτή γραμμή για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, αυστηροποιώντας τα υφιστάμενα μέτρα, προσδιορίζοντας με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών την καμπύλη και το σχετικό χρονοδιάγραμμα διασποράς της νόσου και λαμβάνοντας αποφάσεις προληπτικού χαρακτήρα σε όλα τα επίπεδα.

«Η μάχη είναι δύσκολη, δίνεται κάθε λεπτό» τονίζει κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει καλά πτυχές του σχεδίου για την αναχαίτιση της πανδημίας στη χώρα μας. Η λογική που υιοθετεί η κυβέρνηση παραπέμπει στις γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις ώστε να μπει φρένο τώρα στην αύξηση των κρουσμάτων. Ενα μέτρο που αναμένεται στη συνέχεια να τροποποιηθεί και να μην περιοριστεί στις συστάσεις αφορά και στις μετακινήσεις των πολιτών ανά την Ελλάδα χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη – ειδικά μέσα στον μήνα αλλά και τον Απρίλιο, κοντά δηλαδή στις ημέρες του Πάσχα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες θα εκτιμήσουν την κατάσταση έτσι όπως θα εξελίσσεται, προκειμένου να έχουν και plan Β για τους κινδύνους (διασποράς του ιού) από τη μετακίνηση πολιτών από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία και τα νησιά τις ημέρες του Πάσχα.
Θα υπάρξουν απαγορεύσεις;

Σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστούν οι συστάσεις και οι προτροπές ειδικά προς τις ευπαθείς ομάδες να μειώσουν τις μετακινήσεις ή τη μετάβασή τους στον τόπο καταγωγής τους, με ή χωρίς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μια καθοριστικής σημασίας πρόβλεψη για την ανεμπόδιστη λειτουργία του δημόσιου τομέα θεωρείται για τους κυβερνητικούς η απόφαση να δοθεί μέσω ειδικής πλατφόρμας η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους και στα στελέχη να επικοινωνούν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το σύστημα αυτό τίθεται από αύριο σε εφαρμογή με την αξιοποίηση -έπειτα από απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης- της υπηρεσίας e-Presence του Εθνικού Δικτύου Υποδομών, Τεχνολογίας και Ερευνας, που απευθύνεται στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της Ελλάδας, για να μπορούν τα μέλη της να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν υψηλής ποιότητας διαδικτυακές τηλεδιασκέψεις.
Προτροπή

Μέσω της πλατφόρμας αυτής θα μπορούν από αύριο οι άνθρωποι του Δημοσίου να ανταλλάσσουν απόψεις και να λύνουν επείγοντα ζητήματα χωρίς καθυστερήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι εκ του σύνεγγυς εξυπηρετήσεις πολιτών, αλλά, όπως και στις τράπεζες, θα γίνει προσπάθεια να παρέχονται οι υπηρεσίες στους πολίτες ηλεκτρονικά. Οσον αφορά στις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα εξυπηρετούν κανονικά τους πολίτες μέσω των υποκαταστημάτων τους.

Ωστόσο, υπουργείο και τράπεζες παροτρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το e-banking για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεών τους σε τράπεζες, εφορίες αλλά και ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι πολίτες πρέπει να δείξουν κατανόηση, ευελιξία και προσαρμογή στα νέα δεδομένα ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες έκθεσής τους στον κορονοϊό – όπερ σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουν, ει δυνατόν… χθες, οι συναλλακτικές συνήθειες των πολιτών.

Το σίγουρο είναι ότι η «χάρτα» των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα (π.χ. με το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, φροντιστηρίων, εμπορικών κέντρων, καφέ, μπαρ, όλης της εστίασης εκτός από υπηρεσίες delivery και take away, αθλητικών κέντρων, μουσείων και άλλων) μπαίνει στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης τουλάχιστον μέχρι να περάσουν τα μεγάλα κύματα του κινδύνου. Οι καλά γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι -όπως συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες- θα συνεχίσουν να εμπλουτίζουν τη δέσμη μέτρων, αυξάνοντας ή μειώνοντας την αυστηρότητά τους, ανάλογα πάντα με την εξέλιξη των πραγμάτων.
Στο μικροσκόπιο

Στο σχέδιο των οκτώ αξόνων που παρουσίασε, εν τω μεταξύ, ο κ. Σταϊκούρας εντάσσεται η νομοθέτηση ολοκληρωμένου συστήματος στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία, ένεκα της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, για τις οποίες απαγορεύεται προσωρινά η λειτουργία τους. Το σύστημα αυτό θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την οικονομική ενίσχυση, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων – οι δε παρεμβάσεις θα εφαρμόζονται σταδιακά και σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες.

Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι προωθούνται άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, καθώς και ότι, με τα σημερινά δεδομένα, θα φθάσουν στα 200 εκατ. ευρώ οι επιπλέον πόροι για την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας. Πλέγμα παρεμβάσεων δρομολογείται, όμως, και για τη διάθεση ρευστότητας στις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους, σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

H αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup -πληροφορίες επιμένουν ότι θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης- θα ανάψει το «πράσινο φως» για μια σειρά παρεμβάσεων στις χώρες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Εμφαση διά της ανταλλαγής απόψεων με ευρωπαϊκούς θεσμούς και οργανισμούς δίνεται κατ’ αρχάς στην προστασία της δημόσιας υγείας και των «ρυθμών» της εκπαίδευσης με κάθε σχέδιο που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, όλων των ηλικιών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν στην κυβέρνηση, τέλος, και το μήνυμα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά και την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι η Εκκλησία δεν κρατά «παρουσιολόγιο». Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε πρόσφατα με τον Αρχιεπίσκοπο, προκειμένου, όπως υπονόησε και στο διάγγελμά του, να γίνει κατανοητή από τους πιστούς η ανάγκη παραμονής στο σπίτι και παρακολούθησης της Θείας Λειτουργίας από τις τηλεοπτικές οθόνες.

Σχετικά