Το καλό σενάριο, λήξη της πανδημίας τον Ιούνιο..

Στην εκτίμηση ότι η επιδημία του κορωνοϊού μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο σε παγκόσμιο επίπεδο έως τον Ιούνιο προχώρησε ο κορυφαίος Κινέζος πνευμονολόγος, σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης, Ζονγκ Νανσάν. Ο Ζονγκ επεσήμανε ότι αυτό θα ισχύσει υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες θα πάρουν το πρόβλημα στα σοβαρά.

«H εκτίμησή μου για τον Ιούνιο βασίζεται στο σενάριο σύμφωνα με το οποίο όλες οι χώρες λαμβάνουν αποφασιστικά μέτρα. Αλλά αν κάποιες χώρες δεν πάρουν στα σοβαρά τη μολυσματικότητα και την επικινδυνότητα του ιού και δεν επέμβουν δυναμικά, μπορεί να κρατήσει περισσότερο», σημείωσε.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πόλη Γκουαγκτζού, ο 83χρονος ειδικός τόνισε ότι τους θερμούς μήνες οι κορωνοϊοί συνήθως υποχωρούν, αλλά αυτή τη στιγμή η θνησιμότητα παγκοσμίως βρίσκεται στο 3,2% των κρουσμάτων – όπως στη Γουχάν, στα πρώτα στάδια της επιδημίας. Ο Κινέζος ειδικός είπε ότι πολλές χώρες πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό ως μια κοινή γρίπη και να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στην πρόληψη και στην ενημέρωση του πληθυσμού, όπως έχει κάνει η Κίνα.

Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στην πόλη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι, η Κίνα απαγόρευσε εντελώς τις μετακινήσεις και έπαυσε κάθε οικονομική δραστηριότητα στην επαρχία, με αποτέλεσμα την Τρίτη να έχουν καταγραφεί σε όλη τη χώρα μόλις 24 νέα κρούσματα και την Τετάρτη 15. Η χώρα τώρα στρέφει την προσοχή της στα εισαγόμενα κρούσματα, δηλαδή σε όσους μεταβαίνουν στην Κίνα από το εξωτερικό. Τονίζοντας ότι πρόκειται για μια παγκόσμια πρόκληση, στην επίλυση της οποίας όλες οι χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν η μία την άλλη, ο Ζονγκ σημείωσε ότι έχει δώσει επιδημιολογικές συμβουλές στο Χονγκ Κονγκ, στην Ιαπωνία, στη Σιγκαπούρη και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο Κινέζος ειδικός έκανε λόγο για βήματα που οδηγούν σε «χάσιμο χρόνου» και τα οποία οι χώρες του κόσμου πρέπει να αποφύγουν, επισπεύδοντας τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, ανεξαρτήτως κόστους.

«Είναι αδύνατο να βρεθεί αποτελεσματική λύση σε δύο μήνες. Μπορεί, όμως, να αποφευχθεί μία περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι η ενίσχυση του αυτοελέγχου και ο δεύτερος η ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των χωρών», είπε ο σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την εφημερίδα Global Times, προσθέτοντας ότι καμία χώρα δεν πρέπει να αδιαφορεί για το τι γίνεται στη γειτονική της. «Η πανδημία δεν μπορεί να δαμαστεί αν ξεφύγει από τον έλεγχο σε παγκόσμιο επίπεδο», προειδοποίησε ο Ζονγκ.
πηγή reuters

Σχετικά