Απάντηση Δημάρχου Λεβαδέων στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Λιβαδειάς για τη θολότητα του νερού

Ενημέρωση Δημάρχου Λεβαδέων κ. Ιωάννη Δ. Ταγκαλέγκα σχετικά με τη θολότητα του πόσιμου νερού στη Λιβαδειά

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λιβαδειάς (ΔΕΥΑΛ) και απαντώντας στην ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Λιβαδειάς(Δείτε ΕΔΩ) σχετικά με τη θολότητα του πόσιμου νερού, χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης και με γνώμονα μονάχα την εξεύρεση λύσης του προβλήματος, θα ήθελα να αναφέρω ότι η θολότητα του νερού και βέβαια έγκειται σε ένα εγγενές φαινόμενο της ευρύτερης περιοχής εξαιτίας του γεωλογικού σχηματισμού και οφείλεται στη φύση των πηγών και του πετρώματος.

Η συχνότητα του φαινομένου, η οποία ήταν 1 φορά κάθε 2 – 4 χρόνια κάτι που επαληθεύεται και από ανακοινώσεις το 2017 και 2019 του πρώην Προέδρου της ΔΕΥΑΛ κ. Δημήτρη Τόλια, αλλά πλέον εμφανίζεται πιο τακτικά εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής.

Απαντώντας στα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν θα ήθελα να αναφέρω ότι δεν υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη επιστημονική έκθεση που να συγκεκριμενοποιεί το πρόβλημα και να καταδεικνύει τις αιτίες του. Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που έως σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, το οποίο επαναλαμβάνω δεν είχε την τακτική περιοδικότητα που εμφανίζει σήμερα. Λόγω της έλλειψης επιστημονικής έκθεσης δεν μπορώ να εκτιμήσω εάν οι εργασίες που απαιτούνται για την επίλυση του προβλήματος είναι ασύμφορες, αλλά με ασφάλεια μπορώ να αναφέρω ότι το νερό μας δεν εμπεριέχει παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως έχει διαπιστωθεί από τους ενδελεχείς ελέγχους της Υπηρεσίας, αλλά και του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Αντιλαμβανόμενοι την οικονομική δυσκολία πολλών συμπολιτών να ανταπεξέλθουν στην προμήθεια εμφιαλωμένων νερών, λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, είχαμε ήδη σχεδιάσει με τη ΔΕΥΑΛ τη δωρεάν διανομή εμφιαλωμένων νερών σε περίπτωση που η θολερότητα του νερού ξεπερνούσε το τριήμερο. Η κατάσταση εξομαλύνεται και το νερό καθαρίζει.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ κ. Κωνσταντίνο Μερτζάνη και το Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΛ κ. Χρήστο Μπίμη, οι οποίοι από τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 στο πλαίσιο αναζήτησης λύσης του προβλήματος απεύθυναν αίτημα στην Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) για την επιστημονική συνδρομή της Υπηρεσίας τους και οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι σύντομα θα επισκεφθούν την πόλη για να μελετήσουν το φαινόμενο.

Επιπλέον, η ΔΕΥΑΛ επικοινώνησε με εξειδικευμένες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας φίλτρων, οι οποίοι άμεσα επισκέφθηκαν την περιοχή και αναμένεται η αποστολή των τεχνικών εκθέσεων τους.

Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Θεωρώ όπως και εσείς ότι έφθασε η ώρα που θα δοθεί μια οριστική λύση και σε αυτό το πρόβλημα.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Λιβαδειάς για τον τόνο και τον τρόπο αναφοράς τους στο πρόβλημα και να τους καλέσω, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση για συζήτηση με αυτό το θέμα, αλλά και για άλλα προβλήματα που απασχολούν το Δήμο μας, προσδοκώντας σε μια εποικοδομητική συνεργασία για εξεύρεση λύσεων μακριά από διαχωριστικές γραμμές και στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις.

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων

Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας

Σχετικά