Ανάσταση σε καραντίνα: Κόσμος με κεριά στα μπαλκόνια, βαρελότα και βεγγαλικά

Αυτή την Ανάσταση σίγουρα θα την θυμόμαστε για πολύ καιρό και συνάμα θα λέμε να μην ξανάρθει…

Η Ανάσταση του 2020 σίγουρα δεν έμοιαζε με καμία προηγούμενη αφού οι εκκλησίες ήταν άδειες από κόσμο, οι ιερείς ακούγονταν από μεγάφωνα στις πόλεις και τις γειτονιές και ο κόσμος ευχόταν φωναχτά στους γείτονες «Χριστός Ανέστη» και «Χρόνια Πολλά» από τα μπαλκόνια.

Τα μέτρα περιορισμού που είναι σε ισχύ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού είχαν ως αποτέλεσμα να ζήσουμε μια από τις πιο ξεχωριστές Αναστάσεις μέχρι σήμερα. Από νωρίς, τα μπαλκόνια των σπιτιών είχαν φωταγωγηθεί, θέλοντας με αυτό τον τρόπο οι πολίτες να δείξουν ότι μπορεί να μην είναι δυνατό να παραστούν στην αναστάσιμη ακολουθία, όμως την περιμένουν με την ίδια

και περισσότερη καρτερικότητα.

5071370.jpg
Eurokinissi

Όταν η ώρα πλησίαζε για να σημάνει η Ανάσταση, ο κόσμος στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας βγήκε στα μπαλκόνια και περίμενε να ακούσει τις καμπάνες να χτυπούν.

5071388.jpg
Eurokinissi

Κι όταν οι ιερείς έψαλλαν το «Χριστός Ανέστη», όπως κάθε φορά, έτσι και το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου 18/4 ο ουρανός γέμισε βεγγαλικά, έπεφταν βαρελότα και ο κόσμος ευχόταν δυνατά σε γείτονες και γνωστούς «Χριστός Ανέστη». 

Βεγγαλικά στον αττικό ουρανό για την Ανάσταση
Eurokinissi

Ο Δήμος Αθηναίων είχε ανακοινώσει ότι θα γιόρταζε με πυροτεχνήματα την Ανάσταση, σημειώνοντας: «Την ώρα του “Χριστός Ανέστη” ο ουρανός σε επτά σημεία της Αθήνας, στις αντίστοιχες Δημοτικές Κοινότητες της πόλης, θα φωτιστεί από πυροτεχνήματα που με απόλυτη ασφάλεια θα χρησιμοποιήσει ο Δήμος Αθηναίων». Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, είχε αναφέρει στο μήνυμά του: «Με το «Χριστός Ανέστη», ας κοιτάξουμε ψηλά! Απόψε φωτίζουμε τον ουρανό με τα πυροτεχνήματα του δήμου. Από το μπαλκόνι, από το παράθυρο αλλά με πολλή αγάπη. Για το φως. Καλή Ανάσταση!». 

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Το φως νικάει το σκοτάδι

«Το φως νικάει το σκοτάδι. Τίποτε πια δεν μπορεί να μας φοβίσει. Κανένας δεν μπορεί να αφαιρέσει από τη ζωή σας τη χαρά του Θεού», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπου τέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως, τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Αβύδου Κύριλλο.

«Το Μέγα Σάββατο στον λειτουργικό χρόνο της Εκκλησίας ήταν η μέρα της μεγάλης σιγής και αυτή η σιωπή των ημερών που ζήσαμε δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικατασταθεί με τον ανθρώπινο βερμπαλισμό και τις επικαιρικές διακηρύξεις, διότι ‘’υπνοί η Ζωή, η Ζωή κοιμάται, και ο ‘Αδης τρέμει”», επισήμανε και πρόσθεσε: «Διότι ‘’Ανέστη Χριστός και ζωή πολιτεύεται”. Η Ανάσταση μας ανασταίνει. Η Ανάσταση είναι η νίκη του θανάτου, του φοβερότερου εχθρού του ανθρώπου».

5071378.jpg
Eurokinissi

Υπογράμμισε, μάλιστα, επ’ αυτού ότι «η Ανάσταση είναι η ζωή μας και η προσδοκία μας. Η ουσία της βιωτής και της πολιτείας μας. Η Ανάσταση είναι η βεβαίωση της ελπίδας μας ότι θα εισέλθουμε στη χαρά του Κυρίου μας, παρά την πληθώρα λόγων και εικόνων που είναι ενάντια στην Αλήθεια της καθολικότητας της Εκκλησίας και προσπαθούν να πείσουν για την αγάπη του Χριστού υποτάσσοντας τον Θεό στη λογική του δημιουργήματος, όμως οι οδοί του Θεού δεν είναι αυτές των ανθρώπων».

Οι τρεις νέοι που έψαλλαν το «Χριστός Ανέστη» στους δρόμους του Παγκρατίου

Λίγο μετά την Ανάσταση, τρία νέα παιδιά, ο Δημήτρης, η Αναστασία και ο Χάρης, βγήκαν στον δρόμο. Η Αναστασία κρατώντας δυο αναμμένα κεριά, ο Δημήτρης με το κόρνο του και ο Χάρης για την παρέα. Γυρίζοντας τους δρόμους του Παγκρατίου, σε δυο κεντρικές πλατείες, την Βαρνάβα και την Πλαστήρα και στα ενδιάμεσα στενά, σταματούσαν και ο Δημήτρης έπαιζε το «Χριστός Ανέστη».

5071423.jpg
Eurokinissi

Μέσα στους άδειους δρόμους, κόσμος βγήκε στα μπαλκόνια, ρολά άνοιξαν και τα χειροκροτήματα και οι ευχές στην μικρή αυτή παρέα έφτιαξαν μια διαφορετική ατμόσφαιρα, γι’ αυτή την ιδιαίτερη Ανάσταση που σίγουρα θα τη θυμόμαστε για πάντα. 

Σχετικά