Τσιόδρας:116 νεκροί, 10 νέα κρούσματα -61 σε ΜΕΘ, 44 εξήλθαν

Όλα τα νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας τα οποία ανακοινώθηκαν στην καθιερωμένη ενημέρωση των 18:00

Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας προχώρησε τη Δευτέρα του Πάσχα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Δέκα νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, με το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας να ανέρχεται πλέον στα 2.245. Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 61 άνθρωποι, ενώ 116 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους. Να σημειωθεί ότι 44 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Επίσης η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 95% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 54.344 κλινικά δείγματα. Τα 570 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 950 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως αυτή είναι μία πολύ μοναδική ευκαιρία για να μπορέσουν οι πολίτες να βελτιώσουν τη διατροφή τους, καθώς μπορούν να μαγειρεύουν σπιτικό φαγητό.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε νέες μελέτες αντισωμάτων, σημειώνοντας ότι «ο ακριβής αριθμός εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες στην κάθε χώρα». Πρόσθεσε ότι «δεν γνωρίζουμε αν τα ανιχνευόμενα αντισώματα θα μας προστατέψουν και για πόσο καιρό. Δεν έχουμε συνολική ανοσία από τον ιό σε μεγάλο βαθμό». Σε ερώτηση για τη διασπορά των κρουσμάτων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είπε ότι «έχουμε περιορίσει σημαντικά τη διασπορά», συμπληρώνοντας ότι «το ΡΟ είναι 0,6 και κάτω. Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση».

Ερωτηθείς για την πιθανή χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα μπάνια στη θάλασσα είπε ότι πρέπει παντού να λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας, με αποστάσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι «ακόμη είναι νωρίς. Όλα θα γίνονται με τη μέγιστη προστασία των ανθρώπων». Και σημείωσε ότι υπάρχει διαρκής παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλες τις χώρες.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως οι ενδείξεις θέλουν τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό να είναι αρκετά υψηλότερος από όσο καταγράφεται. Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες στην ανάπτυξη γενικής ανοσίας. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως μια αξιόπιστη μέτρηση εξαρτάται από την αξιοπιστία των τεστ, το είδος του πληθυσμού που συμμετέχει στην έρευνα και την εικόνα με την οποία εκδηλώθηκε ο ιός στον άνθρωποι που έγινε το τεστ.

Σε κάθε περίπτωση, για την ώρα, πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει αντισώματα στον κορονοϊό. «Σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του ιού δεν έχουμε ακόμη συλλογική ανοσία» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος. Αναφερόμενος σε μια άλλη έρευνα στην Ισλανδία, ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημείωσε πως ο κορονοϊός φαίνεται να προσβάλει λιγότερο μικρά παιδιά. Συγκεκριμένα, σε τυχαίο έλεγχο, κανένα από αυτά τα παιδιά δεν βρέθηκε θετικό. Από την ίδια έρευνα, επιβεβαιώνεται για κάποιο λόγο η υπεροχή του ιού στους άνδρες. Οι επιστήμονες και τα στοιχεία για τον κορονοϊό δείχνουν πως η νόσος προσβάλει περισσότερο και πιο βαριά άνδρες από ό,τι γυναίκες.

Σχετικά