Οδοιπορικό στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας Φωκίδος-ΒΙΝΤΕΟ

Λίγα λόγια για την Ιερά Μονή

Η Ιερά Μονή με τα πέριξ κελιά της βρίσκεται σε υψόμετρο 350μ. και απέχει 7χλμ από το συνοικισμό του Αγ. Σπυρίδωνος και περίπου 9 χλμ από το συνοικισμό του Αγ. Νικολάου και 4χλμ από το μπαλκόνι του Κορινθιακού, το χωριό Καλλιθέα με τη μοναδική θέα από Κόρινθο μέχρι Κεφαλονιά και τον γέρο Πλάτανο (μνημείο φυσικής ιστορίας) που χρονολογείται από την εποχή του Παυσανία (στο μέσο της διαδρομής μεταξύ Αγ. Σπυρίδωνος Καλλιθέας).

Είναι χτισμένη στη ράχη ενός λόφου, που ξεκινάει στο επάνω μέρος του Αγίου Σπυρίδωνα, με τον τεράστιο βράχο, σαν ένα θαυμάσιο ενιαίο σύμπλεγμα και έχει εξαιρετική θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο, το νησί Τροιζόνια και δύο ακόμα νησίδες μπροστά και με ορατότητα στον Πατραϊκό κόλπο, όπου το μάτι χάνεται στο βάθος μέχρι την Κεφαλονιά.

Χτίστηκε το 1818 από τον Ιερομόναχο Νικόδημο Κατσίκα. Η σημαντική προσφορά της κυρίως εις τον τομέα τον Πνευματικό – Θρησκευτικό – Λειτουργικό, την κατέστησαν γνωστή εις τον ευρύτερο χώρο και πόλο έλξης πολλών προσκυνητών ιδιαίτερα κατά την πανήγυρη. Είναι επισήμως αναγνωρισμένη με Προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθμ. 192/10/9/2007 (ΦΕΚ224 α/14-9-2007).

Η λειτουργία της Ιεράς Μονής διεκόπη προφανώς με την έκρηξη της Ελληνικής Επαναστάσεως το 1821 ή λίγο αργότερα με τα μέτρα κατά Μοναστηριών επί Όθωνος οπότε καταστράφηκαν τα πέριξ του Ναού χτίσματα.

Το 2002 αναστηλώθηκαν τα κτίσματα στα παλιά τους θεμέλια ενώ έγινε συντήρηση του Παλαιού Ναού. Από έτους εγκαταβιώνουν δύο μοναχοί και τελούνται Θείες Λειτουργίες τακτικά.

Ο δρόμος είναι άσφαλτος, αλλά λόγω στενότητάς του προς την Ιερά Μονή, δεν είναι δυνατή η προσέγγιση με μεγάλα λεωφορεία, παρά μόνο με μικρά λεωφορεία και με Ι.Χ αυτοκίνητα.

Σχετικά