‘Eρχεται «Big Bang» στις τηλεπικοινωνίες: Ντόμινο με Forthnet και… Wind

Το εκρηκτικό τοπίο που δημιουργεί η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στη Forthnet και η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τιμές

Σε περίοδο αναταράξεων μπαίνει η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης έπειτα από μία πενταετία νηνεμίας, μετά τη συμφωνία της βρετανικής BC Partners (μέσω της United Group) για την εξαγορά της Forthnet/Nova. Η είσοδος του νέου «παίκτη», υπό την προϋπόθεση πως η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του φθινοπώρου όπως αναμένεται, έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τιμές στη μετάδοση δεδομένων (data) στην κινητή τηλεφωνία, που αποτελεί το «φιλέτο» των εταιρειών.

Οι διοικήσεις των εταιρειών υποστηρίζουν πως οι τιμές στα data βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης, αλλά ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ι. Λιανός, φαίνεται πως έχει πάρει το ζήτημα προσωπικά. Μέχρι το φθινόπωρο θα γνωρίζουμε αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πάρει και τις αρμοδιότητες ελέγχου της αγοράς τηλεπικοινωνιών που σήμερα έχει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Πέντε δισεκατομμύρια ευρώ

Πολλά, επίσης, θα κριθούν από την τύχη του ευρύτερου σχεδίου της BC Partners, που περιλαμβάνει και την απόκτηση της Wind Hellas στην περίπτωση που υπάρξει εντός του έτους δεύτερη προσπάθεια πώλησης από τους δύο βασικούς της μετόχους. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε δημιουργείται ένας ισχυρός τρίτος πόλος στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, το μέγεθος της οποίας φτάνει τα 5 δισ. ευρώ. Ακόμα και στην περίπτωση που η Forthnet κινηθεί αυτόνομα, ο βρετανικός όμιλος αναμένεται να επενδύσει σοβαρά στην αναδιοργάνωση και επέκτασή της στην κινητή τηλεφωνία. Η «νέα Forthnet» θα διαθέτει και το πρόσθετο πλεονέκτημα των συνεργειών εντός του ομίλου της United, η οποία έχει παρουσία σε έξι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έσοδα περί τα 950 εκατ. ευρώ το τελευταίο δωδεκάμηνο. Οι προθέσεις των νέων στρατηγικών επενδυτών της Forthnet θα φανούν και αν διεκδικήσουν φάσμα ραδιοσυχνοτήτων για την ανάπτυξη δικτύου πέμπτης γενιάς (5G).

Η διαδικασία παραχώρησης φάσματος αναμένεται να ξεκινήσει προς τα τέλη του έτους, όπως έχει υποστηρίξει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Αλλά και χωρίς να διεκδικήσει φάσμα, η Forthnet έχει άδεια επέκτασης στην κινητή τηλεφωνία ως «εικονικός πάροχος» με βάση το δίκτυο της Vodafone Ελλάδας. Στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών υποστηρίζουν πως η συμφωνία των πιστωτριών τραπεζών με τη United Group για τη Forthnet «δείχνει για ποιους λόγους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, προχωρά το δεύτερο κύμα αναδιοργάνωσης του ομίλου, που ελέγχει σχεδόν το 55% της ελληνικής αγοράς με βάση τα έσοδα και σχεδόν το 70% με βάση τη λειτουργική κερδοφορία».

Ο κ. Τσαμάζ, για να αναχαιτίσει ο ΟΤΕ τον διεθνή και εγχώριο ανταγωνισμό, έχει δρομολογήσει τα τελευταία χρόνια την επέκταση του ομίλου σε νέες δραστηριότητες (από τα έργα τεχνολογίας μέχρι την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών για διανομή φαγητού, τυχερά παιχνίδια κ.ά.). Προωθεί, επίσης, την αναδιοργάνωση του ΟΤΕ, με πρόβλεψη για ξεχωριστές εταιρείες σε κάθετους τομείς (δίκτυο καταστημάτων, τεχνικές υπηρεσίες κ.ά.), ώστε να διευρύνει το πελατολόγιό του. «Ο ισχυρότερος παίκτης έχει να χάσει τα περισσότερα» λένε όσοι θεωρούν πως η «ανάσταση» της Forthnet, έπειτα από πολυετή «αναγκαστική άμυνα» λόγω των προβλημάτων ρευστότητας, προκαλεί άγχος στο μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι.

Ομως, πριν φτάσουν μέχρι τον ΟΤΕ, που διαθέτει τεράστια ρευστότητα και το μεγάλο οπλοστάσιο της μητρικής Deutsche Telekom, οι νέοι ιδιοκτήτες της Forthnet θα περάσουν από τις Wind Hellas και Vodafone Ελλάδας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν πως ειδικά στην κινητή τηλεφωνία «θα ζήσουμε ξανά όσα συνέβησαν την περίοδο 2012-2015», όταν «οι καταναλωτές παζάρευαν συνεχώς καλύτερες τιμές στα συμβόλαια και τις έπαιρναν». Τυχόν επιθετικές κινήσεις από τη Forthnet θα οδηγήσουν σε ντόμινο που θα επηρεάσει τόσο τη Wind Hellas όσο και τη Vodafone Ελλάδας, με την τελευταία να έχει τουλάχιστον τα έσοδα χονδρικής από τη δραστηριότητα της πρώτης στην κινητή. Και οι μέτοχοι της Wind Hellas, δύο επενδυτικές εταιρείες που ελέγχουν σχεδόν το 95%, θέλουν κάποια στιγμή να απεμπλακούν.

H Golden Tree Asset Management κατείχε στα τέλη του 2019 το 59,3% και η Cyrus Capital Partners το 35,6%. Μια πιθανή επιθετική τακτική από την BC Partners, που είχε επιχειρήσει να αγοράσει τη Wind στα τέλη του 2019, θα τους κάνει πιο διαλλακτικούς σε πιθανή συμφωνία, λένε κάποιοι. «Επειδή η Forthnet θα χρειαστεί σημαντικά κεφάλαια αναδιοργάνωσης και ενδιάμεση χρηματοδότηση, οι νέοι μέτοχοι πρέπει με κάποιο τρόπο να πάρουν τα χρήματά τους πίσω», εξηγούν όσοι προβλέπουν επιθετική τακτική από την εταιρεία. Υπενθυμίζουν, επίσης, πως η BC Partners είναι επενδυτική εταιρεία που κάποια στιγμή, όταν «φτιάξει το πακέτο που λέγεται United Group», θα επιδιώξει να το πουλήσει ή να το εισαγάγει σε κάποιο χρηματιστήριο, «γιατί αυτή είναι η δουλειά της».
Ο Σέρβος κροίσος που δημιούργησε τη United Group

Η United Group είναι δημιούργημα του Σέρβου δισεκατομμυριούχου Dragan Solak, ο οποίος μέσα σε λιγότερο από 15 χρόνια δημιούργησε έναν ισχυρό όμιλο που συνδυάζει την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με τη συνδρομητική τηλεόραση. Ο εξαιρετικά χαμηλού προφίλ Σέρβος επιχειρηματίας, που είναι πλέον κάτοικος Ελβετίας, ίδρυσε το 2000 την Cable Distribution System (KDS) στο Κραγκούγιεβατς της Σερβίας. Σήμερα η SBB, όπως μετονομάστηκε το 2004, είναι ο μεγαλύτερος εναλλακτικός πάροχος καλωδιακής τηλεόρασης στη Σερβία, με υπηρεσίες συνδρομητικής TV, ευρυζωνικών συνδέσεων στο Διαδίκτυο και σταθερής τηλεφωνίας. Μέσω της Telemach ο όμιλος του Solak κυριάρχησε και στις αγορές καλωδιακής τηλεόρασης σε Σλοβενίας, Μαυροβουνίου και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Τo 2012 συστάθηκε η United Group, ενώ οι εξαγορές στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συνεχίστηκαν. Προ ετών η αμερικανική επενδυτική εταιρεία KKR επένδυσε στη United Group, που τότε αποτιμήθηκε 1,1 δισ. ευρώ. Οταν οι Αμερικανοί, πριν από δύο χρόνια πώλησαν στην BC Partners, η αξία του Ομίλου United είχε εκτοξευθεί στα 2,6 δισ. ευρώ. Ο Solak εδώ και χρόνια δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διοίκησης. Οι Βρετανοί ιδιοκτήτες του ομίλου προχώρησαν σε νέες εξαγορές, όπως η κροατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Tele2, η βουλγαρική Vivacom και τώρα η Forthnet.

Σχετικά