Κορωνοϊός: Δεύτερο κύμα της πανδημίας εμφανίστηκε σε πολλές χώρες – Τι λένε οι ειδικοί

Η καραντίνα μπορεί να τελείωσε, αλλά ο κορονοϊός δεν έφυγε ποτέ και μάλιστα επιστρέφει δριμύτερος, τη στιγμή που οι περισσότεροι πολίτες δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με την καταγραφή της ομάδας επιστημόνων του NANOTEXNOLOGY 2020, ένα νέο κύμα της πανδημίας άρχισαν να καταγράφουν πολλές χώρες και αυτό προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Να σημειωθεί ότι από την έναρξη της πανδημίας η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2020 και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρακολουθούν την πορεία του COVID 19 σε παγκόσμιο επίπεδο αναλύοντας τα δεδομένα.

Ειδικότερα και όπως αναφέρουν οι ειδικοί, σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής έχουμε πλήρη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από την πλευρά των πολιτών και γι’ αυτό παρατηρείται πάλι μια μεγάλη εξάπλωση του κορονοϊού. Για παράδειγμα, η Νότια Κορέα, το Ισραήλ και η Βόρεια Μακεδονία έχουν ήδη φτάσει στο ύψιστο σημείο της καμπύλης των κρουσμάτων, ωστόσο, μετά από μερικές ημέρες ηρεμίας ξεκίνησε μια δεύτερη φάση εξάπλωσης του κορονοϊού. Στον αντίποδα, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία και Αφρική βρίσκονται ακόμη στη φάση εξέλιξης της πανδημίας. Όλες αυτές οι περιοχές εισήλθαν αργότερα από άλλες στην πρώτη φάση της πανδημίας και δεν έχουν φτάσει ακόμη στο υψηλότερο σημείο της καμπύλης.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία στις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες βρισκόμαστε ήδη στο τέλος της δεύτερης φάσης της εξάπλωσης της COVID-19. Ξεχωριστή περίπτωση είναι η Αυστρία στην οποία η κατάσταση έχει πλήρως σταθεροποιηθεί εδώ και ένα μήνα μετά το τέλος της Β΄ φάσης της πανδημίας.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Μέχρι σήμερα 3.088 περιπτώσεις ασθενών με COVID 19 έχουν αναφερθεί στη χώρα μας, ενώ το Υπουργείο Υγείας έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να καθυστερήσει την εξάπλωσή του. Στις 4 Μαΐου, η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε σταδιακά την άρση των περιοριστικών μέτρων και έτσι έχουμε πλέον μπει στη δεύτερη φάση της πανδημίας καταγράφοντας καθημερινά μικρό αριθμό νέων περιπτώσεων. Ωστόσο, στην αργία του Αγίου Πνεύματος με την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων καταγράφηκε μια αύξηση 15-20 κρουσμάτων σε καθημερινή βάση.

Σουηδία και Δανία: Δύο διαφορετικές περιπτώσεις

Η Σουηδία και η Δανία είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις καθώς οι δύο χώρες έφθασαν στο ύψιστο σημείο των κρουσμάτων στην αρχή της εξάπλωσης του COVID 19, αλλά στη συνέχεια ακολούθησαν διαφορετική πορεία. Η Σουηδία, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εφάρμοσε έναν διαφορετικό σχεδιασμό χωρίς να ακολουθήσει το lockdown, τις τελευταίες εβδομάδες λαμβάνει περιοριστικά μέτρα προσπαθώντας να ελέγξει τον αριθμό των κρουσμάτων. Στον αντίποδα η Δανία έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία του lockdown και βρίσκεται στο τέλος της δεύτερης φάσης.

Το 29% των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη και το 28% στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αφρική αντιστοιχούν στο 29%, 28% και 2.8% αντίστοιχα. Χρησιμοποιώντας τη διαμόρφωση καμπύλης, προβλέπεται ότι μέχρι τις αρχές Αυγούστου οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αφρική αναμένεται να ανέλθουν πάνω από το 25% για την Ευρώπη, 23% για τις ΗΠΑ και 3.8% για την Αφρική. Στην Ευρώπη θα υπάρξει αύξηση λόγω των κρουσμάτων της Ρωσίας, η οποία τώρα μπαίνει στη δεύτερη φάση της πανδημίας. Η Νότια Αμερική , αλλά και η Ινδία αναμένεται να καταγράψουν αυξημένα κρούσματα τον Ιούλιο.

Σχετικά