Και το νερό της Βοιωτίας στο αυλάκι του νεοφιλελευθερισμού

Ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό δημιουργεί σε όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα στην Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, η πρόσφατη είδηση από κυβερνητικούς αξιωματούχους, για ιδιωτικοποίηση του νερού.

Βέβαια τα κυβερνητικά στελέχη μετά τις πρώτες αντιδράσεις που προέκυψαν, προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τις προθέσεις λέγοντας πως δεν ιδιωτικοποιούν το νερό, αλλά το Εξωτερικό Υδροδοτικό Δίκτυο (ΕΥΣ), το οποίο μάλιστα θα το παραχωρήσουν σε ιδιώτη μέσω ΣΔΙΤ.

Στο ΕΥΣ ανήκουν οι αγωγοί μεταφοράς νερού, τα αντλιοστάσια, οι ταμιευτήρες, οι λίμνες Υλίκη και Μαραθώνα, τα φράγματα Εύηνου και Μόρνου.

Η παραχώρηση των υποδομών συλλογής, αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής του νερού, δεν αποτελεί παράδοση της διαχείρισης του νερού σε ιδιωτικά συμφέροντα;

Και εφόσον η διαχείρισή τους είναι ζημιογόνος κατά την κυβέρνηση, πως ο ιδιώτης θα αναλάβει μια ζημιογόνο επιχείρηση;

Δύο λύσεις υπάρχουν στην προκειμένη περίπτωση. Ή θα γίνει περιορισμός δαπανών συντήρησης, άρα περιορισμός της ποιότητας, ή θα ζητήσουν τις ανάλογες αυξήσεις. Το εύκολο καταλαβαίνουμε όλοι μας ποιο είναι και ποιος τελικά θα την πληρώσει.  

Οι εκσυγχρονιστικές απόψεις των αρίστων επιτελών, βαδίζουν απόλυτα στο πρόγραμμά τους. Ιδιωτικοποίηση των πάντων, ακόμα και του νερού και ας προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις και ας υπάρχει από το 2014 απόφαση του Σ.τ.Ε. που βάζει όρους στη διαχείριση  του νερού. Η άριστοι έχουν τον τρόπο να το πράξουν.

Η Βοιωτία είναι η Περιφερειακή Ενότητα, από την οποία διέρχεται το κανάλι του Μόρνου.

Στις εγκαταστάσεις του καναλιού εργάζονται πολύ συμπολίτες μας, που το μέλλον τους κρίνεται αβέβαιο. Το μεγαλύτερο κομμάτι του Δήμου Θηβαίων και του Δήμου Τανάγρας υδρεύεται από το Μόρνο. Τα καλοκαίρια όταν υπάρχει ανάγκη η ΕΥΔΑΠ διαθέτει νερό για την άρδευση της Κωπαΐδας.  Άρα μας ενδιαφέρει άμεσα αυτή η εξέλιξη.

Η Υλίκη ανήκει γεωγραφικά στο Δήμο Θηβαίων. Λόγω της ύπαρξής της και λόγω της ύπαρξης του καναλιού του Μόρνου, έχουν θεσμοθετηθεί διάφορες δεσμεύσεις στην περιοχή, οι οποίες δημιουργούνε εμπόδια ανάπτυξης της Βοιωτίας. Ας θυμηθούμε την περιπέτεια για την αδειοδότηση λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Θηβαίων.

Όμως ανταποδοτικά τέλη για την περιοχή μας δεν υπήρξαν ποτέ.

Είναι επείγον οι Δήμοι της Βοιωτίας από όπου διέρχεται το κανάλι του Μόρνου και φιλοξενούν εγκαταστάσεις – αντλιοστάσια της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και η Περιφέρεια Στερεάς να κινητοποιηθούν, για να διεκδικήσουν ανταποδοτικά τέλη ή αντισταθμιστικά έργα που θα βοηθήσουν και στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της Βοιωτίας. Η άρδευση του κάμπου της Θήβας και των Βαγίων, από την Υλίκη είναι ένα παράδειγμα.

Ν.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ  ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σχετικά