ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Χαλβατζή:Περιβαλλοντική συνείδηση « α λα καρτ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Περιβαλλοντική συνείδηση  « α λα καρτ»

Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, κυκλοφόρησαν πάρα πολλές ανακοινώσεις, που μας καλούσαν να σεβαστούμε τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον, το οποίο δεν μας ανήκει αλλά το έχουμε δανειστεί από τις επερχόμενες γενεές.

Η απορία μας είναι ότι εάν όλοι αυτοί που μας προέτρεψαν να σεβαστούμε το περιβάλλον, το κάνουν πράξη στην καθημερινή άσκηση των καθηκόντων τους η θεωρούν ότι εκείνοι εξαιρούνται; Διότι σε πολλές περιπτώσεις οι συμπεριφορές και οι πράξεις αυτών που προσχηματικά “κόπτονται” για την προστασία του περιβάλλοντος οδηγούν ακριβώς στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Και για του λόγου το αληθές .

Όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας στις 4/2/2019 ανέτρεψε με συντριπτική πλειοψηφία την ομόφωνη θετική γνώμη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που αφορούσε στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την επέκταση της υψηλής όχλησης Βιομηχανίας ΜΑΥΡΟΥΛΗΣ Ι. – ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ Γ. ΜΕΤΑΠΛΑΣΤ ΑΒΕΕ στη θέση «Χαραϊντίνι» (περιοχή εκβολών Ασωπού), μετά από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και συμβούλων της συμπολίτευσης, εγώ πράγματι μίλησα για μια ιστορική απόφαση, θεωρώντας ότι πλέον δημιουργείται ένα ισχυρό μέτωπο αντίδρασης, απέναντι στην ανεξέλεγκτη χρήση των φυσικών πόρων και στην ρύπανση του περιβάλλοντος στο Δήμο μας.

Δυστυχώς τα γεγονότα με προσγείωσαν ανώμαλα.

Πριν μερικές ημέρες από ανάρτηση του πρώην Προέδρου του Δ.Σ. Θανάση Κοκοντίνη, πληροφορηθήκαμε για την ανατροπή της εν λόγω απόφασης από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς στις 21/6/2019, προεδρεύοντος του τότε Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ. Γεωργίου Αναστασίου, ο οποίος είχε ήδη εκλεγεί από τον Θηβαϊκό λαό Δήμαρχος για την τρέχουσα θητεία 2019-2023.

Επι της ουσίας δηλαδή ο νυν Δήμαρχος έγραψε στα “παλαιότερα των υποδημάτων του” το Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας και μαζί κάποιους από τους σημερινούς συνεργάτες του, που είχαν ψηφίσει την απόρριψη της ΜΠΕ.

Η εν λόγω πράξη προξενεί σε όλους μας το λιγότερο δυσάρεστα συναισθήματα.  Τα ερωτήματα πολλά και χρήζουν άμεσης απάντησης.

Τον ίδιο προβληματισμό για τις προθέσεις και συμπεριφορές του Δημάρχου εκφράζει μέσα από την ανάρτησή του και ο κ. Θανάσης Κοκοντίνης, ο οποίος αναρωτιέται πως από την μια ο κ. Δήμαρχος μας καλεί όλους, μέσα από το μήνυμά του για την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος : «να προστατεύσουμε τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και τον χώρο που πατάμε», ενώ από την άλλη ο ίδιος συνηγόρησε στην επέκταση της εν λόγω Βιομηχανίας, παρά τους περιοριστικούς όρους και τις προϋποθέσεις που είχε θέσει με συντριπτική πλειοψηφία το ΔΣ της Θήβας;

Ο κ. Δήμαρχος οφείλει να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους συνδημότες μας και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να φροντίσουν για τον έλεγχο της τήρησης των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος, από την λειτουργία και επέκταση της εν λόγω Βιομηχανίας.

Η κατάσταση του Ασωπού, η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας από υψηλής όχλησης Βιομηχανίες απαιτούν την επαγρύπνηση όλων μας.

Σταμάτης Χαλβατζής

     Δημοτικός Σύμβουλος Θήβας

Σχετικά