Παρέμβαση Ιερώνυμου για Αγία Σοφία: Προσβολή και ύβρις για όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
Μετά την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος προέβη, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ακόλουθη δήλωση:
«Η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την επιδίωξη κομματικών, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει αυτόν που την επιχειρεί. Η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και στη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν».Έκλεισε για τους επισκέπτες το μνημείο
Το Σάββατο 11 Ιουλίου το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco έκλεισε τις πύλες του για τους επισκέπτες ενώ κλιμάκια του υπουργείου Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και το εσωτερικό της βασιλικής, ώστε να δουν σε ποιες τροποποιήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν. Το κτίριο θα παραμείνει κλειστό για τις επόμενες ημέρες, ενώ εντύπωση προκαλεί η μέχρι τώρα σιωπή για το ζήτημα αυτό τόσο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσο και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, 48 ώρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Τουρκικού Δικαστηρίου που έδωσε το «πράσινο φως» για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της τουρκικής κυβέρνησης, η πρώτη προσευχή θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου, μια ημερομηνία καθόλου τυχαία, καθώς την ημέρα αυτή συμπληρώνονται 97 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.

Σχετικά