Σε βιομηχανία Αιολικών Σταθμών μετατρέπεται η Δ.Ε. Δερβενοχωρίων.Πιο συγκεκριμένα η κοινωνία της Στεφάνης Δερβενοχωρίων, η οποία έχει εκφράσει ομόφωνα την αντίθεσή της με κάθε τρόπο, στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών,σε απόσταση αναπνοής από το χωριό τους,εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Δείτε το ψήφισμα
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΣΤΕΦΑΝΗ
Να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες της εταιρείας ΣΤΕΦΑΝΕΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. στις θέσεις «Βέλασμα», «Πλαγιά» και «Σταματά» που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον οικισμό της Στεφάνης, ζητούν οι κάτοικοι των Δερβενοχωρίων Βοιωτίας οι οποίοι απειλούνται με μία άνευ προηγουμένου υποβάθμιση της ποιότητας ζωής καθώς οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες θα βρίσκονται πάνω από τα κεφάλια τους και τα καλώδια που θα τις συνδέσουν με τον Υποσταθμό της ΔΕΗ «Σκούρτα», διασχίζουν τις ιδιοκτησίες των κατοίκων, τις επαρχιακές και δασικές οδούς που χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους καθημερινά, και ρέματα των οποίων η κοίτη θα περιοριστεί δυσχεραίνοντας την ελεύθερη ροή των ομβρίων υδάτων.
Ταυτόχρονα ο οικισμός μετατρέπεται από μία όαση πρασίνου δίπλα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας που προσέλκυε τουρίστες και επισκέπτες για αποδράσεις περιπάτου και φαγητού κοντά στην πόλη, σε μία βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την οποία θα πλουτίζει ακόμη περισσότερο ο βιομηχανικός γίγαντας που πετρελαίου που αναπτύσσει αυτές τις ανεμογεννήτριες αδιαφορώντας πλήρως για την υποβάθμιση που προκαλεί στον οικισμό.
Οι θέσεις αυτές είναι τόσο κοντά στα σπίτια του οικισμού που καμία άλλη εταιρεία αιολικών πάρκων από αυτές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, δεν έχει τολμήσει να αναπτύξει βιομηχανικού και τεράστιου μεγέθους ανεμογεννήτριες στις θέσεις αυτές, παρόλο που ήταν γνωστές στους ειδικούς για το ανεμολογικό τους δυναμικό εδώ και πολλά χρόνια.
Η υποβάθμιση και η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια καθώς τα σκαπτικά μηχανήματα καταστρέφουν βουνά, πλαγιές, δέντρα και βράχους που έστεκαν εκεί για αιώνες, ενώ διαπλατύνουν δασικούς δρόμους με βάναυσο τρόπο και με μοναδικό γνώμονα να στρίβουν ομαλά τα τεράστια φορτηγά που θα μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες ύψους 100 μέτρων, και τους γερανοί που θα τις υψώσουν.
Το φυσικό ανάγλυφο του βουνού καταστρέφεται και το έδαφος μετατοπίζεται και καλύπτεται από βιομηχανικά υλικά πάνω από τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να αναγεννηθεί το δάσος το οποίο έχει πρόσφατα κατακαεί και ως δια μαγείας έχει διευκολύνει τα επιχειρηματικά σχέδια των μεγάλων βιομηχανικών ομίλων.
Και όλα αυτά χωρίς κανένα έλεος και πάντα με τις ευλογίες της υπάρχουσας δημοτικής αρχής.
Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι κύριες συνέπειες του βιομηχανικού τύπου ανεμογεννητριών στο οικοσύστημα επηρεάζουν την τοπική πανίδα και το κλίμα, επειδή ο στροβιλισμός αναμιγνύει τον αέρα τοπικά και δημιουργεί μια ζεστή και ξηρή επίδραση κοντά στο έδαφος, η οποία εκτείνεται σε χιλιόμετρα και επηρεάζει την άρδευση και την γεωργία. Κατά τις απογευματινές ώρες που η ατμόσφαιρα είναι λιγότερο τυρβώδης, η θερμοκρασία της περιοχής αυξάνεται κατά 2 βαθμούς κελσίου για αρκετές ώρες.
Οι περιστρεφόμενοι έλικες ανακατευθύνουν δυνατούς ανέμους στην επιφάνεια του εδάφους προκαλώντας την εξάτμιση της εδαφικής υγρασίας. Από την πλευρά της πανίδας το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στη θανάτωση των διερχόμενων πτηνών.
Η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων δεν μπορεί να γίνεται χωρίς ουσιαστικό αλλά μόνον με τυπικό έλεγχο, και η αδειόδοτηση τους να εξετάζεται μόνο από τους συμβούλους που αμείβονται από τους ίδιους τους βιομηχανικούς ομίλους που αναπτύσσουν τα αιολικά πάρκα, και τους υπαλλήλους Δημοσίων Υπηρεσιών που κατοικούν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά και λαμβάνουν έναν βασικό μισθό που δεν τους δίνει κίνητρο να εξετάζουν τις πραγματικές επιπτώσεις στους κατοίκους, στις περιουσίες τους, στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
Ο τυπικός έλεγχος που κάνει η Δημόσια Διοίκηση προκειμένου να αδειοδοτήσει ένα αιολικό πάρκο είναι εντελώς απρόσωπος, δεν λαμβάνει υπόψη του τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, και υπολογίζει τα πάντα βάσει κάποιων αριθμητικών τύπων, ή επαφίεται στις δηλώσεις των ίδιων των επιχειρηματιών και των συμβούλων τους που ουδείς ελέγχει ουσιαστικά.
Οι εργασίες κατασκευής των ανεμογεννητριών κοντά στη Στεφάνη πρέπει να σταματήσουν ΤΩΡΑ και οι περιβαλλοντικές μελέτες τους να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και να αξιολογηθούν από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής, τόσο για την εγγύτητα τους από τον οικισμό της Στεφάνης όσο και την επιβάρυνση που προκαλούν στο πρόσφατα καμένο δάσος που προσπαθεί να αναγεννηθεί.
Δηλαδή θα πρέπει να ζητηθεί η συναίνεση των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι δεν έχουν ενημερωθεί ουσιαστικά μέχρι τώρα από κανέναν, και έρχονται αντιμέτωποι αναγκαστικά με την οικολογική καταστροφή της περιοχής τους και την υποβάθμιση των περιουσίων τους.
Κατόπιν των ανωτέρω, αποφασίζουμε όπως:
Να προβούμε μέχρι την 30.07.2020 στην κατάθεση Αιτήσεων Ακύρωσης και Αιτήσεων Αναστολής ενώπιων του Συμβουλίου της Επικράτειας για τις ακόλουθες αποφάσεις που εγκρίθηκαν υπέρ της εν λόγω εταιρείας για την εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων της:
(α) της υπ’ αριθ. πρωτ. 40372/720 από 10.3.2020 Απόφασης του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας με τίτλο «Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 96211/1688/12-07-2016 (ΑΔΑ: ΩΔ647ΛΗ-Υ56) Απόφασης Υπαγωγής σε ΠΠΔ του έργου: «Αιολικό Πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 3.3 MW στη θέση ‘*’ΠΛΑΓΙΑ’’*ΤΚ Στεφάνης Δ.Ε. Δερβενοχωρίων Δήμου Τανάγρας Π.Ε. Βοιωτίας Π.Σ Ελλάδας της εταιρείας ΣΤΕΦΑΝΕΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ως προς την ισχύ και τον τύπο της ανεμογεννήτριας, ως προς το εμβαδό των επεμβάσεων εντός του πολυγώνου καθώς και της συνοδής οδοποιίας λόγω αύξησης του μήκους αυτής και ως προς το μήκος του δικτύου διασύνδεσης» και
(β) της υπ’ αριθ. πρωτ. 40370/719 από 9.3.2020 Απόφασης του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας με τίτλο «Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 96221/1689/12-07-2016 (ΑΔΑ: 630Θ7ΛΗ-0Υ3) Απόφασης Υπαγωγής σε ΠΠΔ του έργου: Αιολικό Πάρκο ισχύος 3.3 MW στη θέση ‘’ΒΕΛΑΣΜΑ’’* ΤΚ Στεφάνης Δ.Ε. Δερβενοχωρίων Δήμου Τανάγρας Π.Ε. Βοιωτίας Π.Σ Ελλάδας της εταιρείας ΣΤΕΦΑΝΕΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ως προς την ισχύ και τον τύπο της ανεμογεννήτριας, ως προς το εμβαδό των επεμβάσεων εντός του πολυγώνου καθώς και της συνοδής οδοποιίας λόγω μείωσης του μήκους αυτής και ως προς το μήκος του δικτύου διασύνδεσης*».
(γ) της υπ’ αριθ. πρωτ. 40373/721 από 11.3.2020 Απόφασης του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας με τίτλο «Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 100099/1798/12-07-2016 (ΑΔΑ:ΩΤΑΔ7ΛΗ-4Υ6) Απόφασης Υπαγωγής σε ΠΠΔ του έργου: Αιολικό Πάρκο ισχύος 3.6 MW στη θέση ‘’ΣΤΑΜΑΤΑΣ’’* ΤΚ Στεφάνης Δ.Ε. Δερβενοχωρίων Δήμου Τανάγρας Π.Ε. Βοιωτίας Π.Σ Ελλάδας της εταιρείας ΣΤΕΦΑΝΕΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ως προς την ισχύ, την μετατόπιση της θέσης και τον τύπο της ανεμογεννήτριας, ως προς το εμβαδό των επεμβάσεων εντός του πολυγώνου καθώς και της συνοδής οδοποιίας λόγω μείωσης του μήκους αυτής και ως προς το μήκος του δικτύου διασύνδεσης*».
Να εξουσιοδοτηθεί ρητά δικηγόρος που θα αναλάβει τον δικαστικό αγώνα στο Συμβούλιο της Επικράτειας, με τη συμβολή του Δήμου Τανάγρας, από τα ανταποδοτικά οφέλη που έχει από την περιοχή.
Να προβούμε σε οποιαδήποτε άλλη νομική ενέργεια απαιτηθεί προς επίτευξη του σκοπού μας.
Το σχετικό ψήφισμα να επιδοθεί:
Α) Στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
Β)Στους Περιφερειακούς Συμβούλους
Γ)Στο Δήμο Τανάγρας
Δ)Στους βουλευτές Βοιωτίας
Ε) Σε Περιβαλλοντικές Οργανώσεις
Ζ) Στον τοπικό και εθνικό τύπο και μέσα ενημέρωσης
Στεφάνη Βοιωτίας 5 Ιουλίου 2020