Φωτιά στο Μάτι: Μαύρη επέτειος δύο χρόνια μετά την τραγωδία με τους 102 νεκρούς-ΒΙΝΤΕΟ

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που είχε ως αποτέλεσμα 102 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, και οι μνήμες από την τραγωδία είναι ακόμα νωπές. Η φωτιά, που ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας, 23 Ιουλίου 2018, στο Νταού Πεντέλης, έμελλε να είναι η φονικότερη στην ιστορία του ελληνικού κράτους και η δεύτερη πιο φονική παγκοσμίως, τον 21ο αιώνα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το 2007 στην Αυστραλία, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 180 ανθρώπων.

Φωτιά στο Μάτι: Το χρονικό της τραγωδίας

Ήταν περίπου 5 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης (σ.σ. μία ακόμα μεγάλη πυρκαγιά μαινόταν από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στα Γεράνεια όρη, στην περιοχή της Κινέττας). Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν εκείνη την ημέρα και έφτασαν ως και τα 124 χιλιόμετρα την ώρα (12 μποφόρ), σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έκαναν τη φωτιά ανεξέλεγκτη.

Η πυρκαγιά μέσα σε λίγα λεπτά κατέκαψε τη βόρεια πλευρά του χωριού του Νταού και κινήθηκε δια μέσου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, προς την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, αρχικά στον οικισμό Νέο Βουτζά και στη συνέχεια σε Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι. Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα , η φωτιά είχε φτάσει στη θάλασσα.

Δεκάδες κάτοικοι, αλλά και άλλοι άνθρωποι που παραθέριζαν στο Μάτι ή είχαν πάει για μπάνιο, σε έναν πανικό για να μπορέσουν να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα, παγιδεύτηκαν πεζή ή μέσα στα αυτοκίνητά τους και κάηκαν ζωντανοί. Άλλοι δεν μπόρεσαν να φύγουν από τα σπίτια τους και βρήκαν εκεί τραγικό θάνατο.

Εικοσι έξι άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στο “οικόπεδο της φρίκης”, όπως χαρακτηρίστηκε. Εκεί, σε εκείνο το οικόπεδο στο Μάτι, στον περιβάλλοντα χώρο ενός σπιτιού, γράφτηκε το πιο μοιραίο κεφάλαιο της τραγωδίας. Εικοσι έξι άνθρωποι, ανάμεσα τους παιδιά και ηλικιωμένοι, απανθρακώθηκαν, αφού εγκλωβίστηκαν και δεν είχαν τη δυνατότητα να διαφύγουν από πουθενά. Ο χώρος ήταν ανοιχτός και πίστεψαν ότι θα καταφέρουν να ξεφύγουν από τις φλόγες, ήταν όμως μάταιο, αφού από κάτω ήταν γκρεμός. Οι φλόγες τούς περικύκλωσαν. Κάποιοι βρέθηκαν αγκαλιασμένοι, ή κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου…

Από τη φωτιά στο Μάτι, κάηκαν τεράστιες εκτάσεις πευκοδάσους, ενώ οι υλικές ζημιές ήταν καταστροφικές, αφού περισσότερα από 1.500 κτήρια καταστράφηκαν ολοσχερώς ή μερικώς.

Τα θύματα της φονικής φωτιάς στο Μάτι

Από τη φωτιά στο Μάτι έχασαν τη ζωή τους συνολικά 102 άνθρωποι, 48 γυναίκες, 43 άνδρες και 12 παιδιά. Το μικρότερο σε ηλικία θύμα της καταστροφικότερης πυρκαγιάς για τη χώρα ήταν ένα βρέφος οχτώ μηνών και το γηραιότερο ένας άνδρας 93 ετών. Από τους νεκρούς, οι 95 ήταν Έλληνες, δλυο Πολωνοί, ένας Ιρλανδός, ένας Βέλγος και ένας Γεωργιανός.

Ποινική δίωξη κατά 20 ατόμων για τη φωτιά στο Μάτι

Σημειώνεται πως έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη κατά συρροή, κατά 19 ατόμων, μεταξύ των οποίων είναι ο τότε αρχηγός και ο τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τζερούδης και Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς.

Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2019, η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη κατά συρροή κατά ενός 65χρονου, που είχε βάλει φωτιά για να κάψει ξερά κλαδιά, η οποία ξέφυγε και έφτασε μέχρι τον Νέο Βουτζά και το Μάτι.

Αποκαλύψεις για επιχείρηση συγκάλυψης

Τα τελευταία 24ωρα, έχει ξεσπάσει σάλος στο πολιτικό σκηνικό -και όχι μόνο- μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας “Καθημερινή”, ότι υπήρξε επιχείρηση συγκάλυψης της τραγωδίας στο Μάτι, με απειλές, πιέσεις και εκβιασμούς, κατά του πραγματογνώμονα που ορίστηκε για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, Δημήτρη Λιότσιου.

Στη δημοσιότητα ήρθε ηχογραφημένη συνομιλία του κ. Λιότσιου, με τον τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο. Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος έλεγε χαρακτηριστικά στον κ. Λιότσιο πως, αν στραφεί εναντίον των ανωτέρων του “θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε”, ή τον προέτρεπε να… “θάψει” τα ντοκουμέντα γιατί -όπως έλεγε ο ίδιος- “θα σε σκίσουμε”.

“Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του το. Μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων. Σε κάλεσα, λοιπόν και στά’ πα. Για να ξυπνήσεις”, λέει ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, μιλώντας για την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Σχετικά