Η θεατρική παράσταση του Ερντογάν

Έτοιμη για φιέστα εντός της Αγίας Σοφίας είναι οι Τούρκοι, καθώς, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι εργασίες και οι πρόβες στον ναό-σύμβολο ολοκληρώθηκαν και όλα είναι έτοιμα για τη μουσουλμανική προσευχή στο ιστορικό ορθόδοξο μνημείο.

Η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ως τζαμί σήμερα στις 10:00 το πρωί, ενώ, σύμφωνα με τα ΜΜΕ στη γείτονα χώρα, από το πρωί αναμένονται περίπου 1.500 άτομα για προσευχή, ωστόσο η είσοδος θα γίνεται κάτω από συγκεκριμένα μέτρα, λόγω της διασποράς του κορωνοϊού.

«Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους 4 πράγματα όταν θα έρθουν στην Αγία Σοφία. Μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση» ανέφερε χαρακτηριστικά για τη σημερινή φιέστα των Τούρκων ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά.

Οι εργασίες στην Αγία Σοφία είχαν ξεκινήσει εδώ και ημέρες. Τοποθετήθηκαν τιρκουάζ χαλιά στο μαρμάρινο πάτωμα του ναού, ενώ, προκειμένου να μη φαίνονται τα χριστιανικά ψηφιδωτά, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν κουρτίνες οι οποίες θα τα κρύβουν.

Hagia Sophia Mosque’ carpets are laid pic.twitter.com/ANMlBa7HgU — Yusuf İşler (@yusufislereng1) July 20, 2020

«Οι λεπτομέρειες του συστήματος κουρτίνας που θα χρησιμοποιηθεί για το κλείσιμο των τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών έχουν αρχίσει να γίνονται σαφείς. Αποφασίστηκε να κλείσουν οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά με ένα σύστημα “κουρτίνας πανιού”, παρόμοιο με το σύστημα κουρτίνας που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ταινιών» αναφέρουν οι Τούρκοι.

İbadete açılmasına bir gün kala Ayasofya’nın cami tabelası da asıldı.

” Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi” pic.twitter.com/a2qq1tQ8Sq — Osman İMECE ?? (@osmanimeceTR) July 23, 2020

Χθες έγιναν και οι τελευταίες πρόβες για τις δοκιμές ήχου, που θα χρειαστεί κατά την απαγγελία του κορανίου, ενώ εντός της Αγίας Σοφίας θα προσευχηθούν και γυναίκες σε ξεχωριστό χώρο που έχουν οργανώσει οι Τούρκοι.

Σχετικά