Συγκλόνισε ο Δήμαρχος Σπάρτης : Αδέλφια μας Θεσπιείς-Ντασιώτης- Έκλεισε μια ιστορική εκκρεμότητα 2.500 χρόνια μετά-ΒΙΝΤΕΟ

Στη σκιά του Δημόφιλου,του αρχηγού των 700 Θεσπιέων, το Σάββατο 1 Αυγούστου και με αφορμή τον επετειακό αγώνα  «ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ» Θεσπιές – Θερμοπύλες,διαδραματίστηκε μια συγκλονιστική σκηνή με υψηλούς συμβολισμούς.

Ο προσκεκλημένος του Δημάρχου Αλιάρτου –Θεσπιέων Ντασιώτη Γιώργου,  Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, με μια, από καρδιάς, ομιλία, καθήλωσε το κοινό, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

Μετά την ομιλία του Δημάρχου Σπάρτης είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Δημάρχου Αλιάρτου-Θεσπιέων Γιώργου Ντασιώτη ,που ανέφερε μεταξύ άλλων

«Σήμερα 2.500 χρόνια μετά κλείνει μια ιστορική εκκρεμότητα. Με τον πιο  επίσημο τρόπο, δια στόματος του πρώτου πολίτη της ,η Σπάρτη ευχαριστεί τους 700 Θεσπιείς, στη γη που τους γέννησε, για την επιλογή τους να μείνουν δίπλα στο Βασιλιά τους και με τη θυσία τους όλοι μαζί να περάσουν στην αιώνια μνήμη. Οι γενναίοι 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς, συμπυκνώνουν τα σπουδαία χαρακτηριστικά της φυλής μας . Την φιλοπατρία, την αυτοθυσία και τον ηρωισμό.

Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Σπάρτης για τη συγκίνηση που μας γέμισε και στο πρόσωπό του υποκλίνομαι στον περήφανο λαό του αδελφού Δήμου Σπάρτης».

 Στη  συγκλονιστική ομιλία του ο Δημάρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας ,είπε τα εξής:

«Αδελφέ μου Δήμαρχε των Θεσπιέων Γεώργιε Ντασιώτη Αδέλφια μας Θεσπιείς, …. …. απόγονοι και συνεχιστές του Δημόφιλου του γιού του Διαδρόμου (Αρχηγού των Θεσπιακών δυνάμεων), και του Διθύραμβου, του γιού του Αρματίδη, που κατά τον Ηρόδοτο ευδοκίμεε = αρίστευσε στις φοβερές Μάχες των Θερμοπυλών! Ήταν τόσο φοβερές και λυσσαλέες αυτές οι Μάχες, που φονεύθηκαν πολεμώντας, ακόμα και αδέλφια του Ξέρξη, οι «πρίγκηπες» – στρατηγοί Αβροκόμης και Υπεράνθης!!

Βρίσκομαι εδώ, εκπροσωπώντας το λαό της Σπάρτης, για να σας εκφράσω τα πιο ωραία συναισθήματά μας απέναντί σας! Της Αγάπης, του Σεβασμού και της Εκτίμησής μας για τη θυσία και τη προσφορά σας στη Πατρίδα μας! Όταν ο Εφιάλτης πρόδωσε στον Ξέρξη το μονοπάτι πίσω από τις Θερμοπύλες, ο Λεωνίδας, γνωρίζοντας την προφητεία του Μαντείου των Δελφών ότι «ή θα πέσει η Σπάρτη, ή ο Βασιλιάς της», ζήτησε απ’όλα τα άλλα Ελληνικά στρατεύματα (από Τεγέα, Μαντινεία, Ορχομενό και υπόλοιπες κωμοπόλεις της Αρκαδίας, Κόρινθο, Φλειούντα, Μυκήνες, Φωκίδα, και από τους Οπούντιους Λοκρούς) να αποχωρήσουν, για να πολεμήσουν από αλλού για την Ελλάδα!

 Μόνο οι Θεσπιείς αν και γνώριζαν ποιό θα ήταν το τέλος, έμειναν ακλόνητοι και ακίνητοι! Γι’ αυτό τους αξίζει το ποίημα του Καβάφη (1903): «Τιμή σ´ εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες.

Ποτέ από το χρέος μη κινούντες

Και περισσότερη τιμή τους πρέπει όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν) πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε»!

Εσείς Θεσπιείς σήμερα, έχοντας ως οδηγό τους «700» Βαστάτε δυνατά. Ψηλά το κεφάλι Η Πατρίδα μας και η Σπάρτη σας ευγνωμονούν! Και αν ποτέ μας χρειαστεί η Πατρίδα, Θεσπιείς και Σπαρτιάτες, πάλι μαζί θα βρεθούν στις Επάλξεις!

Αγαπητέ Δήμαρχε! Ευχαριστώ για την αλησμόνητη υποδοχή που μου επιφύλαξες! Δεν θα την ξεχάσω ποτέ! Εύγε για ότι έχεις κάνει! Εύγε και στους 218 Θερμοπυλοδρόμους που θα τρέξουν τώρα 102 χιλιόμετρα από τις Θεσπιές στις Θερμοπύλες για να τιμήσουν τους ήρωές μας!! Ευχαριστώ!»

Δείτε όλη την εκδήλωση Εδώ

Σχετικά