Αυτός είναι ο “μάγκας” αντιπλοίαρχος της φρεγάτας Λήμνος που έβγαλε νοκ άουτ το Kemal Reis [βίντεο]

Ο κυβερνήτης της φρεγάτας “Λήμνος” Ιωάννης Σαλιάρης είναι ο άνθρωπος που “στρίμωξε” τους Τούρκους στο Αιγαίο.

Η τουρκική φρεγάτα “Kemal Reis”, παρά τα όσα διέρρευσε η Άγκυρα για να απαλύνει τις εντυπώσεις, πήγε για επισκευή στον ναύσταθμο Ακσάζ, μετά την επακούμβηση με τη φρεγάτα “Λήμνος”. Ήταν ο κυβερνήτης της, αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης αυτός ο οποίος έκανε τον πετυχημένο ελιγμό και συγκέντρωσε πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας.

Ποιος είναι όμως ο αντιπλοίαρχος Σαλιάρης;

Με καταγωγή από τη Μυτιλήνη και τη Σαλαμίνα, ο πατέρας του είναι Μυτιληνιός δάσκαλος. Ο ίδιος έχει πλούσια εμπειρία πολλών ετών σε επιτελικές θέσεις, όπως δείχνει το πλούσιο βιογραφικό του.

Ο Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης ΠΝ, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1992, από την οποία αποφοίτησε το 1996 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου.

Έχει παρακολουθήσει όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό του σχολεία εξειδίκευσης/ επιμόρφωσης και είναι απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών Ναυτικού (ΣΔΙΕΠΝ) και της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ), καθώς και της Γερμανικής Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (FueAkBW)).

Οι πανεπιστημιακές του σπουδές περιλαμβάνουν, πέρα από το πτυχίο από τη Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), Μεταπτυχιακούς τίτλους σε Electrical Engineering (MSc), Systems Engineering (MSc) και Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια (MA).

Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης

Θαλάσσια Υπηρεσία

Έχει υπηρετήσει σε Φρεγάτες τ. STANDARD ως Αξιωματικός Επιστασιών της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων καθώς και ως Διευθυντής Επιχειρήσεων, Διευθυντής Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Ύπαρχος.

Διετέλεσε Κυβερνήτης στο ΤΠΚ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ (2015-2017). Από τον Σεπτέμβριο 2019 ασκεί τα καθήκοντα Κυβερνήτου στη Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ.

Λοιπές Υπηρεσίες – Επιτελικές Τοποθετήσεις

Ως επιτελής, υπηρέτησε στη Διοίκηση Μοίρας Φρεγατών 2, στη Διοίκηση Φρεγατών, καθώς και στο Αρχηγείο Στόλου ως Διευθυντής στη Διεύθυνση Επικοινωνιών του Α’ Κλάδου (ΑΣ/Α4).

Διαμνημονεύσεις και Μετάλλια

Έχει τιμηθεί με όλα τα παράσημα και διαμνημονεύσεις που προβλέπονται από το βαθμό του και τις θέσεις που έχει υπηρετήσει καθώς και διαμνημόνευση συμμετοχής σε Ειρηνευτικές Αποστολές και μετάλλιο συμμετοχής σε νατοϊκή επιχείρηση του Άρθρου 5.

Ξένες Γλώσσες – Οικογενειακή Κατάσταση

Ο Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης ΠΝ ομιλεί αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Ως επιτελής υπηρέτησε στη Διοίκηση Μοίρας Φρεγατών 2, στη Διοίκηση Φρεγατών, καθώς και στο Αρχηγείο Στόλου ως διευθυντής στη Διεύθυνση Επικοινωνιών του Α’ Κλάδου (ΑΣ / Α4).

Ο 47χρονος κυβερνήτης της φρεγάτας Λήμνος είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Για την ιστορία υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη, η τουρκική φρεγάτα “Kemal Reis” λίγο έλλειψε να εμβολίσει την ελληνική φρεγάτα. Τότε ο αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης με επιδέξιους χειρισμούς προκάλεσε ρήγμα στην πρύμνη του τουρκικού πολεμικού πλοίου.

Η ελληνική φρεγάτα συνέχισε την αποστολή της, συμμετέχοντας στην άσκηση με τους Γάλλους. Αντίθετα το τουρκικό πλοίο υπέστη σημαντικές ζημιές και εγκατέλειψε τη θαλάσσια περιοχή.

Σχετικά