Κατέθεσα σήμερα Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα διάθεσης της παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί της Βοιωτίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Την ερώτηση συνυπογράφουν 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Καλώ τον υπουργό να απαντήσει άμεσα στα δίκαια αιτήματα των αμπελουργών για την πλήρη απορρόφηση της παραγωγής τους, για την προστασία το εισοδήματός τους, εφόσον χρειαστεί και μέσω ενισχύσεων de minimis, και για την ενίσχυση με άτοκα δάνεια των παραγωγών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεών τους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.
ΘΕΜΑ: «Άμεση ενίσχυση των αμπελουργών της Βοιωτίας»
Προ αδιεξόδου βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι αμπελουργοί της Βοιωτίας λόγω των έντονων δυσχερειών στην απορρόφηση της παραγωγής τους. Παρόμοια προβλήματα, ωστόσο, αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σε πολλές αμπελουργικές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στην Αχαΐα. Η περίοδος του τρύγου για το 2020 έχει ήδη φτάσει, ωστόσο οι αμπελουργοί βλέπουν το σταφυλικό απόθεμά τους να παραμένει αδιάθετο, με το χρονικά περιθώριο κατά το οποίο το προϊόν παραμένει αξιοποιήσιμο να στενεύει διαρκώς.
Πράγματι, η σταφυλική παραγωγή της Βοιωτίας, η οποία προσεγγίζει ετησίως τους 40 χιλιάδες τόνους περίπου, προερχόμενη κυρίως από τις αμπελουργικές περιοχές της Άσκρης του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων, περιοχών του Δήμου Τανάγρας (Ασωπία, Άρμα, Στεφάνη, Καλλιθέα, Άγιος Θωμάς, Κλειδί) και του Διστόμου, αντιμετωπίζει φέτος εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα διάθεσης, λόγω της αδυναμίας των τοπικών οινοποιών να προχωρήσουν στην απορρόφησή της.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Βοιωτοί αμπελουργοί αποτελεί, ασφαλώς, ακόμη ένα σύμπτωμα των σοβαρών επιπτώσεων της πανδημικής συνθήκης στην αγροτική παραγωγή της χώρας συνολικά. Οι παραγωγοί δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν, αφενός λόγω ανύπαρκτης ρευστότητας, και αφετέρου λόγω της πρωτοφανούς δυσκολίας στη διάθεση των προϊόντων. Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», δέσμη προτάσεων για στοχευμένα και επαρκώς κοστολογημένα μέτρα. Συγκεκριμένα, έχει προτείνει ειδικό σχέδιο απόσταξης οίνου, με ενίσχυση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ του συγχρηματοδοτούμενου επιχειρησιακού προγράμματος οίνου, για την αλλαγή χρήσης των σταφυλικών αποθεμάτων, ώστε να καταστεί δυνατή η απορρόφηση της παραγωγής της αμπελουργίας σε αυτή την καλλιεργητική περίοδο. Επίσης, έχει προτείνει να λειτουργήσει το Κράτος ως αγοραστής «ύστατης καταφυγής», στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος απορρόφησης προϊόντων, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών των κοινωνικών και κρατικών δομών (κοινωνικά παντοπωλεία, τράπεζες τροφίμων, γηροκομεία, σχολεία) με φρέσκα αγροτικά προϊόντα, όπως είναι τα νωπά κηπευτικά και τα φρούτα εποχής.
Η ασφυκτική πίεση που ασκείται στον παραγωγικό κύκλο του σταφυλιού και του οίνου θέτει την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Αντιμέτωποι με το φάσμα σοβαρού οικονομικού πλήγματος, οι αμπελουργοί της Βοιωτίας ζητούν, πρώτον, την άμεση εξεύρεση τρόπων διάθεσης της παραγωγή τους, δεύτερον, τη διατήρηση της περσινής τιμής για τα σταφύλια, και, τρίτον, τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ενίσχυσής τους (όπως de minimis), καθώς και την παροχή άτοκης δανειοδότησης σε ιδιωτικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις των κλάδων της οινοποιίας και της αμπελουργίας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί εκφράζουν την έντονη απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η καταβολή της επιδότησης για την πρώιμη συγκομιδή (τον λεγόμενο «πράσινο τρύγο») έλαβε χώρα με πολύμηνη καθυστέρηση, καθώς αντί για τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Ιουλίου και αφού οι αμπελουργοί είχαν ήδη υποβληθεί στα έξοδα της παραγωγής. Αποτέλεσμα της αβελτηρίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν να χαθεί ουσιαστικά μία σημαντική ευκαιρία ανακούφισής τους.
Επειδή η πανδημία έπληξε καίρια τον παραγωγικό κύκλο του σταφυλιού και του οίνου σε όλα του τα στάδια, αφού οι υγειονομικοί περιορισμοί που επέβαλε στην εστίαση και στον τουρισμό, δημιούργησαν πρωτοφανείς δυσκολίες στη διάθεση των προϊόντων των οινοποιών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν, με τη σειρά τους, να απορροφήσουν τη φετινή παραγωγή των αμπελουργών.
Επειδή, παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγροτική παραγωγή είναι βαρύτατες, η Κυβέρνηση επέλεξε να μην εντάξει τους αγροτικούς τομείς στη λίστα των πληττόμενων «Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας» (ΚΑΔ).
Επειδή ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα για τους αμπελουργούς, με το διάστημα από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου (όσο, δηλαδή, το προϊόν τους μπορεί να διατηρηθεί ακόμη νωπό) να κρίνεται ως εξαιρετικά κρίσιμο.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να εξασφαλίσουν την απορρόφηση του αδιάθετου προϊόντος των παραγωγών;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να διατηρηθεί το εισόδημα των αμπελουργών;
3. Διερευνάται η δυνατότητα παροχής άτοκης δανειοδότησης προς τους παραγωγούς ή/και τις συνεταιριστικές οργανώσεις;