Μουλκιώτης:Αναγκαία η συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες για την εγκατάσταση ΑΠΕ στην Βοιωτία

O βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτηςκαι ο υπεύθυνος ΚΤΕ Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης, με ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, επαναφέρουν στη Βουλή το ζήτημα των άλυτων προβλημάτων με την εγκατάσταση ΑΠΕ και την αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας στην Βοιωτία, αλλά και ανά Περιφερειακή Ενότητα. 

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές τονίζουν ότι σημαντικά θέματα παραμένουν αρρύθμιστα, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες και Δήμοι της Βοιωτίας να παρακολουθούν χωρίς καμία ουσιαστική και εις βάθος ενημέρωση ένα «γαϊτανάκι» πληροφοριών για τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε διάφορες περιοχές φυσικού κάλους και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, χωρίς να είναι σε θέση να συνδιαμορφώσουν το ενεργειακό τους μέλλον και χωρίς να καρπώνονται πραγματικά τα όποια αντισταθμιστικά οφέλη.

Επισημαίνουν δε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να καθοριστούν και να εφαρμοστούν ξεκάθαροι κανόνες και κριτήρια με απόλυτη ενημέρωση και διαβούλευση με τους πολίτες. 

Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ερωτούν με βάση ποιά δεδομένα έχει υιοθετηθεί το συνολικό μέγεθος της γης υψηλής παραγωγικότητας στον νομό Βοιωτίας. Επιπλέον, τι ποσοστά της παραγόμενης αιολικής ενέργειας και εγκατεστημένης ισχύος αιολικής ενέργειας σε όλη τη χώρα βρίσκονται στην Βοιωτία κατ’ έτος την τελευταία 5ετία, αλλά και τι ποσοστό εγκατεστημένης αιολικής ισχύος σε όλη τη χώρα θα βρίσκεται στον νομό Βοιωτίας, εάν κατασκευαστούν όλα τα αιολικά πάρκα που έχουν αδειοδοτηθεί. 

Τέλος, με ποια κριτήρια και με ποια μεθοδολογία καθορίζεται το 1% της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας καθώς και της μέγιστης ισχύος που θα μπορεί το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ να εξυπηρετήσει, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και εάν προτίθεται να λάβει υπόψη τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων των περιοχών του νομού Βοιωτίας για την εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή τους και σε ποια σχετική ενημέρωσή τους θα προβεί. 

Σχετικά