Πέτσας: Πιθανό το lockdown, εφαρμογή κινητού για τα μέτρα – Επίθεση σε Τσίπρα

Τι είπε για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, τους πληγέντες από τις πλημμύρες και τους ηλικιωμένους που νοσούν από τον κορονοϊό

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τα όσα υποστήριξε δημοσίως από τη Θεσσαλονίκη έκανε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας επέλεξε να κάνει την συνολική αποτίμηση της παρουσίας του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ στην ΔΕΘ με την δηκτική φράση «άλλαξε logo αλλά όχι λόγο» και με τρεις λέξεις: λαϊκισμός, ψέματα, εικονική πραγματικότητα. Και στον ίδιο επιθετικό τόνο συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: «Όμως δεν τον ακούει κανείς. Έχει μηδέν αξιοπιστία».

Σχετικά δε με την αναφορά του πρώην πρωθυπουργού στις εξελίξεις με την Τουρκία πρόσθεσε ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός σε ό,τι λέει καθώς «μας ακούνε μέσα και έξω, φίλοι και αντίπαλοι όταν μιλάμε για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές με τη γείτονα είπε ότι είναι «καλό το κλίμα και θα γίνουν ανακοινώσεις όταν κι εάν κλειδώσουν».

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα για τους πληγέντες από τις πλημμύρες και τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Ιανός ξεκαθάρισε πως: «Η εντολή του πρωθυπουργού είναι να ενεργοποιηθούν άμεσα τα μέτρα για τους πληγέντες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Καρδίτσα κα. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη αύριο κατά την επίσκεψή του στην Καρδίτσα».

Στο μέτωπο του κορονοϊού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι παραμένει «ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής τοπικού αλλά και οριζόντιου lockdown» και αναφερόμενος στα μέτρα που θεσπίζει η κυβέρνηση για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, αποκάλυψε ότι οι πολίτες θα ενημερώνονται μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου. «Με εφαρμογή στο κινητό θα μπορεί ο καθένας να κάνει αναζήτηση των περιοριστικών μέτρων στην περιοχή του βάζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, έκανε συστάσεις για εφαρμογή των μέτρων και για μεγάλη προσοχή στο οικογενειακό περιβάλλον καθώς έχει διαπιστωθεί η διασπορά προς τους ηλικιωμένους γίνεται από τα εργαζόμενα παιδιά τους και όχι από τα εγγόνια τους.

Τα μέτρα στήριξης για όσους επλήγησαν από την κακοκαιρία

Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας ανέφερε τα εξής μέτρα:

  1. Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα για έξι μήνες.
  2. Χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Ειδική ενίσχυση 4.500 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
  3. Διατίθεται, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.
  4. Προχωρά άμεσα, μέσω του ΕΛΓΑ, η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.
  5. Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.
  6. Προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.
  7. Παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
  8. Δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
  9. Εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής».

Για την Αττική: Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Είναι προφανές πως σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες. Παρόλα αυτά υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα».

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι: Το καλοκαίρι, αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα στις πύλες εισόδου της χώρας και στα νησιά μας.

Στο τέλος Αυγούστου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, ιδίως δε στα Γηροκομεία μας. Και ενώ αρχικά είχαμε πολλά κρούσματα και, δυστυχώς, απώλειες ζωών, με τα μέτρα που πάρθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Ενδεικτικά, τις τελευταίες ημέρες έγιναν 3.545 τεστ κορονοϊού σε 150 Γηροκομεία και ήταν όλα αρνητικά.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που προκλήθηκε στη Λέσβο μετά τα γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας. Σημειώνω ότι κατά την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στην προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ διενεργούνται τεστ σε όλους όσους εισέρχονται σε αυτή. Συγκεκριμένα, έχουν διενεργηθεί 7.064 τεστ και βρέθηκαν 243 κρούσματα κορονοϊού που θα αποτυπωθούν στα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί είναι στα 24 έτη και πρόκειται, κατά κανόνα, για ασυμπτωματικούς. Τονίζεται ότι υποβλήθηκαν σε τεστ ακόμη 160 άτομα, αστυνομικοί και διοικητικό προσωπικό, και είναι όλοι αρνητικοί.

Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι έλεγχοι, τα τεστ και η αυξημένη επαγρύπνηση αποδίδουν.

Τώρα όμως, έχουμε μπροστά μας το μεγάλο πρόβλημα στα αστικά κέντρα. Η Περιφέρεια Αττικής – και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας – βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο. Και το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε. Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί, πολύ απλά, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά».

Σχετικά