Συγκλονιστικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι στο χωριό Οξυάς που είχαν εγκλωβιστεί λόγω της κακοκαιρίας Ιανός και χρειάστηκε να επιχειρήσουν δύο ελικόπτερα για να τους απομακρύνουν από το σημείο. Κερνούσε λουκούμια η 62χρονη καρκινοπαθής, σύζυγος παππά, όταν πάτησε στο Μουζάκι.
Πάνω από το χωριό Οξυά στην Καρδίτσα βρέθηκαν δύο ελικόπτερα της πυροσβεστικής, με το ένα να προσγειώνεται τελικά στο σημείο λίγο μετά τις 9 παραλαμβάνοντας κατοίκους που βρίσκονταν αποκλεισμένοι εξαιτίας της κακοκαιρίας Ιανός.
Πρόκειται για τη δεύτερη επιχείρηση που πραγματοποιείται μέσα σε δύο ημέρες, καθώς τη Δευτέρα έγινε προσπάθεια το ελικόπτερο να προσγειωθεί σε σημείο με πυκνή βλάστηση, ωστόσο δεν τα είχε καταφέρει.
Λίγο πριν από τις 9 το πρωί, το ένα ελικόπτερο κατάφερε να προσγειωθεί κοντά στην Αγία Τριάδα και να παραλάβει 4 άτομα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι «παρών» στην επιχείρηση και εντός του μεγάλου ελικοπτέρου ήταν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, όπου συντόνιζε την κατάσταση.
Οι πρώτοι που απεγκλωβίστηκαν ήταν μια 62χρονη καρκινοπαθής με τον σύζυγό της ο οποίος είναι ο παππάς του χωριού και η κόρη της, μία έγκυος γυναίκα με το ενάμιση χρονών παιδί της .
«Εμείς είμαστε καλά, για τους εγκλωβισμένους να ανησυχείτε. Κάντε προσπάθειες να αποκατασταθεί ο δρόμος. Εμείς είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες συνθήκες, δεν περιμέναμε τον Ιανό. Μακάρι να μπορούσα να κάτσω εκεί με τους συγχωριανούς μου και να παλεύω μαζί τους. Εμείς δεν έχουμε ακόμα ρεύμα και νερό και το μόνο που ζητάμε είναι άμεση αποκατάσταση. Δεν θέλει να φύγει κανείς, όσοι έχουν τα σπίτια τους θέλουν να μείνουν εκεί. Μόνο για λόγους υγείας όσοι φύγουν», είπε η μητέρα στον ΣΚΑΪ, ενώ η κ. Μαρία, η παπαδιά, κερνούσε λουκούμια τον κόσμο για τη βοήθεια που της πρόσφεραν και την απεγκλώβισαν.
«Φοβήθηκα πάρα πολύ, έκλαιγα. Φοβήθηκα για την κόρη μου. Δόξα τω Θεώ, η Πολιτεία έκανε τα πάντα, ήρθαν τα παιδιά και ευχαριστούμε πολύ», είπε η 62χρονη καρκινοπαθής.
Συγκλονστική στιγμή με διασώστη
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης προσπάθειας, αυτή τη φορά του μεγάλου ελικοπτέρου να κατέβει στο σημείο για να παραλάβει κι άλλους κατοίκους, επιλέχθηκε τελικά να μην προσγειωθεί, παρά ένας διασώστης κατέβηκε με σκοινί, πήρε αγκαλιά δύο άτομα και τα ανέβασε στο ελικόπτερο. Με τον ίδιο τρόπο ανέβηκε ακόμα ένας άνθρωπος, με την επιχείρηση να ολοκληρώνεται.
Μέτρα για τους πληγέντες ενεργοποιεί η κυβέρνηση
Έτοιμη να συνδράμει τους πληγέντες από την πρόσφατη κακαιρία και τις πληγείσες περιοχές για να «σταθούν στα πόδια τους» είναι η κυβέρνηση με ένα πλέγμα εννέα μέτρων.
«Η κυβέρνηση προχώρα σε άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε ο Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια του Briefing παρουσιάζοντας τα εννέα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων του Ιανού.
Συγκεκριμένα:
Πρώτον, αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα για έξι μήνες.
Δεύτερον, χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον, 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον, 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι έξι χιλιάδες ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.
Ειδική ενίσχυση 4.000 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
Τρίτον, διατίθεται άμεσα 1 εκατ. ευρώ σε κάθε δήμο που έχει πληγεί για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στου πληγέντες δήμους για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν πληγεί.
Τέταρτον προχωρά άμεσα μέσω του ΕΛΓΑ η καταγραφή των ζημιών ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.
Πέμπτον, χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.
Έκτον, προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30 έως 70% της ζημιάς για κτηριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.
Έβδομον, παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτηρίων και κτηριακών εγκαταστάσεων που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημιάς με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
Όγδοον, δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
Ένατον, εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.