Θα κλείνουν τα μεσάνυχτα περίπτερα, κάβες και ψιλικατζίδικα

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των 18:00, μαζί με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Αττική. 

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι περίπτερα, κάβες, μίνι μάρκετ και καταστήματα ψιλικών θα παραμένουν κλειστά από τις 00:00 έως τις 5:00 τα ξημερώματα. 

Η αναστολή λειτουργίας θα επιβληθεί στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και στις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή σε Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, Χανιά, Ηράκλειο, Ζάκυνθο, Λέσβο και Μύκονο.

Το μέτρο θα ισχύσει από τις 05:00 της 26/09/2020 και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου. Από το μέτρο εξαιρούνται τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία. 

Σκοπός του μέτρου είναι να μην πωλείται αλκοόλ, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα συνωστισμού στις πλατείες. 

Ανακοινώθηκε επίσης ότι το delivery θα ξεκινάει στις 5 το πρωί και όχι στις 7, δηλαδή δύο ώρες νωρίτερα.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια Τρικάλων μπαίνει σε ειδικό καθεστώς επιτήρησης με αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όριο 9 ατόμων σε συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους, απαραίτητη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, και 4 άτομα μέγιστο όριο ανά τραπέζι σε καταστήματα εστίασης, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού, στην οποία περίπτωση το όριο αυξάνεται στα 6 άτομα. Ισχύει επίσης στην περιφέρεια η αναστολή των χώρων εστίασης από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, αρχής γενομένης από αύριο. 

Αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης, παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, από τα σημερινά κρούσματα, τα 163 βρέθηκαν στην Αττική, τα 18 στην περιφέρεια Τρικάλων, τα 11 στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης, 6 στα Ιωάννινα και 4 στην Κάλυμνο.

Τις τελευταίες δυο-τρεις μέρες είχαμε μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων, δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης και συνέχισε αναφέροντας πως στα πλαίσια της αντιμετώπισης του κορωνοϊού στην Αττική ο ΕΟΔΥ θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας με τεστ, όπως η Κυψέλη, η Πλατεία Βάθης και η Πλατεία Αμερικής.

Το προφίλ της νόσου όσον αφορά τους θανάτους παραμένει παρόμοιο με εκείνο του πρώτου κύματος, με τους περισσότερους θανόντες να πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα ή να είναι ηλικιωμένοι, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Μαγιορκίνη.

Επικαλούμενος διεθνείς μελέτες, ο καθηγητής δήλωσε πως η χρήση της μάσκας χωρίς αμφιβολία περιορίζει την έξαρση του Covid-19.

Οι οδηγίες για τον εμβολιασμό της γρίπης δεν έχουν αλλάξει και δεν απαιτείται αρνητικό τεστ κορωνοϊού, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη.

Σχετικά