Έρχεται το ψηφιακό ευρώ

Στη δημοσίευση έκθεσης σχετικά με την έκδοση ψηφιακού ευρώ προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά τη σχετική έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το e-ευρώ δεν θα αντικαταστήσει τα μετρητά, καθώς η έκδοση χαρτονομισμάτων (και κερμάτων) θα συνεχιστεί κανονικά όπως και σήμερα και με βάση τον προγραμματισμό της ΕΚΤ.

Ωστόσο αυτή η νέα ψηφιακή μορφή του ευρώ θα είναι προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και επιχειρήσεις -όπως δηλαδή συμβαίνει σήμερα με το συμβατικό ευρώ- και θα χρησιμοποιείται σε όλες τις συναλλαγές.

Η συζήτηση για την έκδοση ενός ψηφιακού νομίσματος από την ΕΚΤ βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό, καθώς πολλοί τραπεζίτες βλέπουν με ανησυχία αλλά και προβληματισμό την ανάπτυξη παράλληλων μηχανισμών όπως είναι τα κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΚΤ το e-ευρώ θα αποτελεί έναν μηχανισμό που θα προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών και των επιχειρήσεων από την εξέλιξη άλλων μέσων πληρωμής τα οποία αναπτύσσονται εκτός του ελέγχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σχετικά