Μουλκιώτης: Η Κυβέρνηση αφαιρεί το ειδικό τέλος ΑΠΕ από τις Κοινότητες για να καλύψει τρύπες του προϋπολογισμού

Με διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, οι Δήμοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα χρήματα από το ειδικό τέλος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και υβριδικούς σταθμούς, για την εξόφληση οφειλών και την κάλυψη πάσης φύσεως δαπανών του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στις ανταποδοτικές του υπηρεσίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ποσοστιαία αναλογία επιμερισμού μεταξύ των Κοινοτήτων. 

Είναι προφανές ότι ο σκοπός της Κυβέρνησης είναι να καλυφθεί η αδράνειά της και η συνεχής αθέτηση των υποχρεώσεών και δεσμεύσεών της προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εάν η Κυβέρνηση πράγματι ενδιαφέρεται για την οικονομική επιβίωση των Δήμων εν μέσω πανδημίας, οφείλει να υλοποιήσει όσα επανειλημμένως υπόσχεται περί οικονομικής στήριξης της Αυτοδιοίκησης.

Είναι ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης των Δήμων, με ευθύνη της Κυβέρνησης ότι: 

  • Στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατετέθη στη Βουλή την 5η Οκτωβρίου, για την Αυτοδιοίκηση το 2020 αναγράφεται έλλειμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ, και το 2021 έλλειμμα ύψους 51 εκατ. ευρώ. 
  • Η  Υπουργική Απόφαση για τη 2η  δόση της έκτακτης χρηματοδότησης στους Δήμους για τον κορωνοϊό -που εκδόθηκε τελικά την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, μετά από μήνες εξαγγελιών- είναι κατώτερη των αναγκών και των διεκδικήσεων της Αυτοδιοίκησης: αφορά μόνο 119 από τους 332 Δήμους και περιορίζεται σε 40 εκατ. ευρώ.

Εκφράζω την πλήρη αντίθεσή μου για την συγκεκριμένη ρύθμιση. Το ειδικό τέλος για τις ΑΠΕ έχει εισαχθεί για ειδικό περιβαλλοντικό σκοπό και την ενίσχυση των κοινοτήτων. Δεν προορίζεται να καλύπτει την κυβερνητική αδράνεια και αδιαφορία προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  

Σχετικά