Ατμομηχανή κερδών για τη Mytilineos η ενέργεια

Περίπου ο μισός κύκλος εργασιών σε επίπεδο 9μήνου, προήλθε από τον τομέα της ενέργειας ο οποίος ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής των αποτελεσμάτων της Mytilineos. Είναι χαρακτηριστικό ότι η λειτουργική κερδοφορία EBITDA στο γ᾽ τρίμηνο κατέγραψε αύξηση 52% σε σχέση με το β´ τρίμηνο και 122% σε σύγκριση με το γ᾽ τρίμηνο του 2019. Συγκεκριμένα τα λειτουργικά κέρδη του γ᾽ τριμήνου ανήλθαν σε 51 εκατ. ευρώ (έναντι 23 εκατ. ευρώ πέρυσι) που συνιστά νέο ιστορικό υψηλό. Ο κύκλος εργασιών του τομέα σε επίπεδο εννεαμήνου ανήλθε στα 664,6 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί περίπου 49,6% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Η συνεισφορά ρεκόρ του ενεργειακού τομέα στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, έρχεται να επιβεβαιώσει για ένα ακόμη τρίμηνο τα οφέλη που προκύπτουν από τη στρατηγική επιλογή του διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων της εισηγμένης. Έτσι σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η κρίση έχει επηρεάσει περισσότερο άλλους κλάδους όπως ο τομέας της μεταλλουργίας ή ο τομέας έργων βιώσιμης ανάπτυξης, η υπεραπόδοση του ενεργειακού τομέα υπερκαλύπτει τις απώλειες και ουσιαστικά αποτελεί την ισχυρότερη άμυνα απέναντι στην εξαιρετικά αρνητική συγκυρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πίσω από τις θετικές επιδόσεις του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, βρίσκεται το γεγονός ότι η Mytilineos κατάφερε να επωφεληθεί σημαντικά από τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά ηλεκτρισμού και την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος. Εκμεταλλευόμενη την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και αξιοποιώντας το ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου αλλά και τον υψηλό βαθμό απόδοσης και διαθεσιμότητας των μονάδων της, η παραγωγή της Mytilineos ανήλθε σε 3,6 TWh που αντιστοιχεί περίπου στο 9,4% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Εάν συμπεριληφθεί και η παραγωγή του σταθμού συμπαραγωγής του τομέα μεταλλουργίας τότε το ποσοστό ανεβαίνει στο 11,8%.

Επίσης καθοριστικό ρόλο για την ισχυρή κερδοφορία του τομέα έπαιξε και η πρόσβαση σε φυσικό αέριο σε ανταγωνιστικό κόστος, που προμηθεύτηκε η εταιρεία εκμεταλλευόμενη τη μακροχρόνια εμπειρία της στην προμήθεια φυσικού αερίου και τη δυναμική παρουσία της στη χονδρεμπορική αγορά. Το φθηνό φυσικό αέριο οδήγησε σε αύξηση του περιθωρίου κερδοφορίας για τις μονάδες της Mytilineos κατά 55% σε σχέση με πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές αερίου της εταιρείας αντιπροσωπεύουν το 38% των συνολικών εισαγωγών ενώ παράλληλα έγιναν και εξαγωγές που αντιπροσωπεύουν το 73% των συνολικών εξαγωγών.

Στις ΑΠΕ η εταιρεία πρόσθεσε σε λειτουργία έργα ισχύος 11MW φτάνοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 11MW ενώ στην αγορά της προμήθειας η Protergia ξεπέρασε τους 260 χιλιάδες πελάτες σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της στο 8,5% από 5,51% στο τέλος του 2019. Σημειώνεται εξάλλου ότι συνεχίζεται η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 826MW, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το δ᾽ τρίμηνο του 2021.

Σχετικά