ΠΡΩΤΑ Ο ΔΗΜΟΤΗΣ: Οι θέσεις μας για τα Δημοτικά Τέλη και την λειτουργία του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων

ΠΡΩΤΑ Ο ΔΗΜΟΤΗΣ

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ  ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ-ΘΕΣΠΙΕΩΝ

Αγαπητοί συνδημότες η παράταξή μας  έχοντας στο επίκεντρο, το συμφέρον του Δημότη και με σεβασμό  στον θεσμικό μας ρόλο, κατέθεσε εναλλακτική πρόταση για ΜΕΙΩΣΗ  28% των Τελών Ηλεκτροφωτισμού και Καθαριότητας, για το έτος 2021.

Πριν από ένα χρόνο και λίγο μετά τις τελευταίες Δημοτικές εκλογές, αντιδράσαμε έντονα για την παράλογη αύξηση των Τελών σχεδόν 28% που επέβαλε η Δημοτική Αρχή ( από 1,30  σε 1,65 το τετραγωνικό μέτρο). Μια  υπερβολική αύξηση η όποια  ισχύει από την φετινή  χρονιά και μπήκε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τον Μάρτιο του 2020.Φυσικά τότε την καταψηφίσαμε, όπως και τις αυξήσεις στα Τέλη Ύδρευσης και Δημοτικού Φόρου, που επέβαλε η Δημοτική Αρχή στα ήδη τσακισμένα νοικοκυριά από την μνημονιακή φορολεηλασία των τελευταίων ετών, βγάζοντας τότε και Δελτίο Τύπου.

Είχα την τιμή για οκτώ συναπτά χρόνια να υπηρετήσω  τον Δήμο μας από την θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, διάστημα κατά το οποίο έγινε ένα νοικοκύρεμα με την βοήθεια όλων μας και υπενθυμίζω  ότι κυρίως με την οικονομική Διαχείριση αναδείχτηκε ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων το 2017 από τους καλύτερους στην Ελλάδα , διάστημα κατά το όποιο δεν ίσχυαν τα αυξημένα τέλη. 

Σύμφωνα με τον Ισολογισμό του 2018,  το Ταμειακό Υπόλοιπο ήταν κάτι λιγότερο από 1.000.000  και τα περισσότερα εξ αυτών ήταν Τακτικά έσοδα. Μια Δημοτική αρχή πρέπει να είναι ξεκάθαρη και αληθινή με τους Δημότες, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά.

Αν και σε καμία προεκλογική συγκέντρωση  δεν αναφέρθηκε από τον Κύριο Ντασιώτη ότι θα γίνει αύξηση τελών,  μετά την εκλογή του στα πρώτα Δημοτικά Συμβούλια  αύξησε τα τέλη.

Μαζί δε με τις αυξήσεις στην κατανάλωση της ύδρευσης, που σε μερικές Τοπικές Κοινότητες είναι πολύ υψηλές και οι οποίες  θα έρθουν στα μέσα του 2021, θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο το κάθε νοικοκυριό. Αγαπητοί συνδημότες ενώ διανύουμε   το δεύτερο lockdown  τους τελευταίους μήνες, η παράταξήμας, κάνοντας  χρήση του Νόμου( 4555/2018 – ΦΕΚ 133/Α/19-7-2018 ) που αναφέρει ότι μια παράταξη μπορεί να καταθέσει εναλλακτική πρόταση, είτε στην Οικονομική Επιτροπή είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατέθεσε κοστολογημένη  πρόταση στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου που περιείχε μείωση τελών για το 2021 χωρίς να έχουμε υπολογίσει τα αυξημένα έσοδα του Δήμου από τα επιπλέον τετραγωνικά που δήλωσαν οι Δημότες και καταχωρούνται στην βάση δεδομένων της ΔΕΔΗΕ, ούτε τα αναδρομικά των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων , που αφορούν το 2020 και δεν θα εισπραχτούν από τους Παρόχους ενέργειας, αλλά από βεβαιωτικούς καταλόγους.

Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ακολουθήσει περαιτέρω μείωση στα τέλη, πέραν της δικής μας πρότασης για το 2022. Στην οικονομική Επιτροπή που έγινε στις 13-11-2020  καταψηφίσαμε την πρόταση της Δημοτικής αρχής και μείναμε στην περσινή μας θέση για μείωση των τελών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας Παρασκευή 13-11-2020 λάβαμε  Πρόσκληση για το Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 17-11-2020.Βέβαια θα μπορούσαν ενημερωτικά να μας αναφέρουν για την πρόσκληση που θα μας έστελναν, αν και δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν.

Παρότι   ακολουθούσε Σαββατοκύριακο επικοινώνησα ο ίδιος με την οικονομική υπηρεσία, να τους ενημερώσω για κάποια επιπλέον οικονομικά στοιχεία εσόδων και δαπανών που χρειαζόμασταν για την πρόταση και δεν υπήρχαν στην εισήγηση της οικονομικής Επιτροπής, στέλνοντας και Αίτηση με mail στο πρωτόκολλο του Δήμου και την Δευτερα το πρωι μου ανέφεραν ότι το είχαν ήδη παραλάβει. 

 Την Τρίτη στις 10 π.μ.  παρέλαβα τα στοιχεία και στις 14:30 κατέθεσα την εναλλακτική πρόταση, όπως ορίζεται από τον Νόμο. Δεν καταλαβαίνω τον εκνευρισμό του Κυρίου Ντασιώτη, για την κατάθεση της εναλλακτικής πρότασης από την παράταξή μας και δεν καταλαβαίνω γιατί την σχετίζει με τα υπόλοιπα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θα μπορούσε να αναβληθεί το εν λόγω θέμα και να συζητηθούν τα υπόλοιπα θέματα αν θεωρούσε ότι διακυβεύονται τα συμφέροντα του Δήμου.  Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς από κανέναν και δεν δίνουμε γραμμή  σε κανέναν Δημοτικό μας Σύμβουλο, εκφράζουμε τις απόψεις μας και αυτό βεβαίως  αποδείχτηκε..

Τι το ποιο υγιές  να υπάρχει και άλλη μια πρόταση, την οποία έπρεπε να την σεβαστείτε, και να την προάγετε κύριε Δήμαρχε με τις όποιες διαφωνίες σας, εξάλλου  πρώτη φορά γίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, εναλλακτική  που αφορά τα Δημοτικά τέλη. Θέλατε όμως οπωσδήποτε να περάσει η   πρόταση της παράταξης σας,  αλλά το κυριότερο να μην υπάρχει άλλη που αναφέρεται σε μείωση. Για την στήριξη στις Οικονομικές υπηρεσίες που αναφέρει ο Κύριος Δήμαρχος, να υπενθυμίσω ότι αυτή την υπηρεσία την στήριξα νυχθημερόν για οκτώ χρόνια, καταβάλλοντας και την τελευταία ικμάδα των φυσικών και ψυχικών μου δυνάμεων, μοιράζοντας μαζί τους  ώρες σκληρής δουλειάς,  συνεχίζοντας και τώρα να τους στηρίζουμε όταν  μας ζητηθεί.

Εσείς και οι συνεργάτες  λοιπόν  πρέπει να στηρίξετε τις οικονομικές Υπηρεσίες.

Τα παιδία πράγματι παίζει κύριε Δήμαρχε. Αφήστε λοιπόν τα παιχνίδια και συντονιστείτε.

Ο προϋπολογισμός Κύριε Δήμαρχε ως έμπειρος που είστε για να καταρτιστεί, το ελάχιστο που πρέπει να έχει, σύμφωνα με τον Νόμο,  είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα το οποίο περνάει Πριν τον Προϋπολογισμό στην Εκτελεστική Επιτροπή, την επιτροπή Διαβούλευσης, αν το επιθυμείτε, και φυσικά στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο όποιο ακόμη δεν το έχετε φέρει για ψήφιση. Δεν παίζουμε ούτε με τον Προϋπολογισμό, ούτε με τους Ισολογισμούς (παρεμπιπτόντως του 2019 αγνοείται), ούτε  με την παρακολούθησή των Τριμήνων που έρχονται με καθυστέρηση 3,4, και 5 μηνών.

Κύριε Δήμαρχε μόλις χτες πληροφορηθήκαμε ότι τον Μήνα Νοέμβριο δεν πληρώθηκαν οι υπάλληλοι του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ γιατί δεν κατατέθηκαν από τις 7 Νοεμβρίου τα χρήματα Μισθοδοσίας  στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών  Γιατί δεν χρηματοδοτήθηκε από τον Οκτώβριο η ΔΗΚΕΑΛ για να  έχει τα χρήματα, αφού το πρόγραμμα πήρε παράταση; 

 Για να καλύψετε τις δικές σας ολιγωρίες λοιπόν, μην πετάτε αλλού τις ευθύνες, Δεν ΠΑΙΖΟΥΜΕ  με την μισθοδοσία των εργαζομένων, άρα δεν φταίει το Δ.Σ. που ήταν προγραμματισμένο για τις 17 Νοέμβρη.

  Τέλος αναφέρουμε στους Δημότες του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων  θα σεβαστούμε τον Θεσμικό μας ρόλο και θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά τους  στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο  και στα θεσμοθετημένα όργανα του Δήμου.

                                   ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΡΩΤΑ Ο ΔΗΜΟΤΗΣ

                                                ΑΡΑΠΙΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Σχετικά