Με ρήτρα shoot out ο διαγωνισμός για την πώληση της ΛΑΡΚΟ

Μετά την προκήρυξη από τον ειδικό διαχειριστή του διαγωνισμού για τα ιδιωτικά μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ, θέμα ημερών θα πρέπει να θεωρείται και η προκήρυξη του δεύτερου διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο δεύτερος διαγωνισμός θα αφορά στο εργοστάσιο της εταιρείας καθώς και στα δημόσια μεταλλεία Λάρυμνας και Λουτσίου.

Μάλιστα, στους όρους του διαγωνισμού για την ιδιωτική περιουσία της ΛΑΡΚΟ, περιλαμβάνεται ρήτρα shoot out σύμφωνα με την οποία ο προτιμητέος επενδυτής μπορεί να πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό που θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ και αντίστροφα. Στόχος της ρήτρας shoot out είναι να προκύψει ένας κοινός πλειοδότης και για τους δύο διαγωνισμούς που αναμένεται να τρέξουν παράλληλα.

Ως προς το χρόνο προκήρυξης του δεύτερου διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο αναμένει την έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία θα δίνει την εντολή για την έναρξη του διαγωνισμού και θα παράσχει το περίγραμμα της πώλησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι έχει προκύψει μία νέα εκκρεμότητα καθώς έχει κατατεθεί προσφυγή κατά της απόφασης της διαιτησίας η οποία έκρινε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου της Λάρυμνας υπέρ του Δημοσίου. Η προσφυγή, κατά πληροφορίες, προέρχεται από μετόχους της παλιάς ΛΑΡΚΟ.

Ως προς το ενδιαφέρον αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν σε προκαταρκτικές επαφές που είχαν γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ είχαν εμφανιστεί εταιρείες από το εξωτερικό, την κεντρική Ευρώπη και τη Ρωσία. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, ο διαγωνισμός θα στεφθεί με επιτυχία.

Τι περιλαμβάνει

Σύμφωνα με την πρόσκληση ο διαγωνισμός που διενεργείται από τον Ειδικό Διαχειριστή για την ιδιωτική περιουσία της ΛΑΡΚΟ περιλαμβάνει τα μεταλλευτικά δικαιώματα επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και Βοιωτίας (Άγιος Ιωάννης), τα μεταλλεία της Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντα και ανακυκλώσιμα υλικά καθώς και αγροτεμάχια στην περιοχή του μεταλλείου της Λάρυμνας, στον Άγιο Ιωάννη, στη Λιάβδα Λάρυμνας και στην Εύβοια.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις: στην πρώτη φάση του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν μη δεσμευτική έγγραφη αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με σκοπό να προεπιλεγούν όσοι πληρούν τα κριτήρια επιλογής της πρόσκλησης.

Ακολουθεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο VDR του διαγωνισμού στο οποίο θα υπάρχει αναλυτική πληροφόρηση για τα μεταβιβαζόμενα στοιχεία, υποδείγματα δεσμευτικής προσφοράς και εγγυητικής, σχέδιο σύμβασης μεταβίβασης ενώ θα δίνεται η δυνατότητα υποβολής διευκρινιστικών ερωτημάτων από τους επιλέξιμους επενδυτές.

Με την αποσφράγιση των δεσμευτικών προσφορών θα ακολουθήσει η αξιολόγηση από τον ειδικό διαχειριστή και θα ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής.

Ρήτρα Shoot out

Όπως προαναφέρθηκε διαγωνισμός περιλαμβάνει ρήτρα Shoot out, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον προτιμητέο επενδυτή να πλειοδοτήσει και στο διαγωνισμό που θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως προβλέπει ο διαγωνισμός οι ενδιαφερόμενοι παράλληλα με την υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον παρόντα διαγωνισμό μπορούν να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος και στον ανεξάρτητο δημόσιο διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό που θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου για τη μίσθωση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας μαζί με το μεταλλουργικό εργοστάσιο Λάρυμνας, τις εδαφικές εκτάσεις, τις κτιριακές εγκαταστάσεις το μηχανολογικό εξοπλισμό, κλπ. καθώς και το δημόσιο μεταλλείο Λουτσίου.

Ο προτιμητέος επενδυτής στο διαγωνισμό του Δημοσίου θα έχει το δικαίωμα αλλά όχι την υποχρέωση να πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή εφόσον εκπληρώνει τα σχετικά κριτήρια επιλογής του διαγωνισμού. Αντίστοιχα ο προτιμητέος επενδυτής στο διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή θα έχει το δικαίωμα αλλά όχι την υποχρέωση να πλειοδοτήσει και στο διαγωνισμό του Δημοσίου.

Οικονομικά και τεχνικά κριτήρια

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποδείξουν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού ότι διαθέτουν επαρκή χρηματοοικονομική ικανότητα που εξασφαλίζει την καταβολή του τιμήματος της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.

Συγκεκριμένα εάν πρόκειται για εταιρεία θα πρέπει τα τελευταία τρία οικονομικά έτη το σύνολο των ενοποιημένων στοιχείων ενεργητικού μείον το σύνολο των υποχρεώσεων να ανέρχεται σε τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ ή ο ετήσιος κύκλος εργασιών από εξόρυξη ή και μεταλλουργικές εργασίες να ανέρχεται σε τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ο ενδιαφερόμενος πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει εμπειρία και αποδεδειγμένο ιστορικό επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς: εξόρυξης σιδηρονικελίου μεταλλεύματος (λατερίτη) με αποδεδειγμένη εμπειρία εξόρυξης τουλάχιστον 800 χιλιάδων τόνων μεταλλεύματος ετησίως ή στον κλάδο κατεργασίας σιδηρονικελίου μεταλλεύματος (λατερίτη) με αποδεδειγμένη εμπειρία παραγωγής τελικού προϊόντος (Νικέλιο) ή σιδηρονικέλιο τουλάχιστον 10 χιλιάδες τόνους ετησίως ή στον κλάδο εξόρυξης και κατεργασίας άλλου μεταλλεύματος εκτός λατερίτη και παραγωγής τελικού προϊόντος με αποδεδειγμένη εμπειρία εξόρυξης τουλάχιστον 200 χιλιάδων τόνων μεταλλεύματος ετησίως ή με ετήσιο κύκλο εργασιών από εργασίες εξόρυξης ή κατεργασίας μεταλλεύματος και παραγωγής τελικού προϊόντος τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Σχετικά