Κυριάκι Βοιωτίας: Ο αλπικός παράδεισος

Μια εκδρομή κοντά στην Αθήνα είναι ένας ιδανικός τρόπος για να χαλαρώσει κανείς, να απολαύσει το φαγητό με την παρέα ή την οικογένειά του και να κάνει δραστηριότητες, να χαρεί τη φύση και να ξεφύγει λίγο από την καθημερινότητα. Μπορεί οι συνθήκες να μην ευνοούν τις αποδράσεις ακόμα και τις μονοήμερες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε ταξιδιωτικά πλάνα! 

Εδώ σκεφτήκαμε ν ακάνουμε μια βόλτα μέχρι το αλπικής ομορφιάς Κυριάκι, ένα χωριό της Βοιωτίας, χτισµένο σε ένα καταπράσινο τοπίο, σε υψόµετρο 720 µέτρων, στις βορειοδυτικές πλαγιές του Ελικώνα σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα, μόλις 133 χλμ. δηλαδή περίπου 2 ώρες με το αυτοκίνητο.

Στερεά Ελλάδα: 1 μονοήμερη, 4 στάσεις! Τα πάντα σε μια μέρα!

Εδώ αξίζει να το περπατήσετε για να θαυµάσετε τις αυθεντικές οµορφιές του, όπως την κεντρική πλατεία µε το ναό του Ιωάννη του Προδρόµου και τον γέρικο πλάτανο, αλλά και την παλιά εκκλησία της Παναγίας, λίγο πιο πάνω, και την πέτρινη βρύση που στο παρελθόν τροφοδοτούσε τους κατοίκους µε νερό και θα απολαύσετε άπλετη θέα από τον Πρόδρομο.

Θα περπατήσετε στα όμορφα σοκάκια του, θα δοκιμάσετε ντόπιες λιχουδιές όπως χυλοπίτες, τραχανά, κρασί και λάδι, θα βρείτε τα περισσότερα καφενεία και μπαράκια και την πιο «πολύβουη» ατμόσφαιρα που έχει να επιδείξει ολόκληρος ο Ελικώνας!

Εναλλακτικά μια υπέροχη ακόμη ιδέα είναι μια βόλτα και σε άλλα Χωριά Παρνασσού: Κάνουμε Εκδρομή σε γνωστά και άγνωστα «διαµάντια» του βουνού…

Θα κάνετε µια βόλτα και µέχρι το λόφο Παλιόκαστρο, όπου ήταν χτισµένη η αρχαία πόλη Φλυγόνιον, ερείπια της οποίας συνυπάρχουν εκεί µε το ξωκλήσι του Αγίου Νεκταρίου, για να απολαύσετε την πανοραµική θέα στον Κορινθιακό, τον Παρνασσό αλλά και τα βουνά της Πελοποννήσου.

Ευχάριστη έκπληξη οι παραθαλάσσιοι οικισµοί Καραχάλιος, Καριώτης και Ταρσός, στις βόρειες ακτές του Κορινθιακού.
Δείτε το χωριό χιονισμένο!

Κυριάκι Βοιωτίας, το χωριό χιονισμένο
Κυριάκι Βοιωτίας, χιόνια μέσα στο δάσος
Κυριάκι Βοιωτίας, πανοραμική εικόνα του χωριού με χιόνια
Το κέντρο του χωριού γεμάτο χιόνια, Κυριάκι Βοιωτίας

Τip. Από το Κυριάκι μπορείτε να συνδυάστε την εξερεύνησή σας στην Αρβανίτσα και τον Όσιο Λουκά!

Λίγα χιλιόμετρα από το χωριό απλώνεται η Αρβανίτσα, ένας υπέροχος καταπράσινος χώρος δασικής αναψυχής πνιγμένος στα δέντρα. Οι πιο δραστήριοι, μπορούν να κάνουν πολλές δραστηριότητες, όπως ορειβασία.

Εκτός από το Κυριάκι κάνουμε “στάση” σε ακόμα 7 υπέροχα χωριά Παρνασού!

Κυριάκι Βοιωτίας, χιόνια στο ελατόδασος

Ο Ελικώνας

Αν και στη σκιά της Αράχωβας, η κατοικία των 9 Μουσών έχει κάτι για τον καθέναν: Από πεζοπορίες σε καταπράσινα δάση με βελανιδιές μέχρι ζόρικες αυτοκινητάδες από την Αγία Άννα προς το Κυριάκι και το Ζερίκι με τα αναπαλαιωμένα πετρόκτιστα καθώς και το πανέμορφο οροπέδιο της Αρβανίτσας στην καρδιά της, όπου θα απλώσετε τραπεζομάντιλα για πικ­νίκ. Σας βρήκαμε στην Αράχωβα όλα τα στέκια των καλοφαγάδων!

Απολαύστε την υπέροχη φύση των χωριών και πιείτε τον καφέ σας σε ένα από τα καφενεία τους, επιλέξτε να φάτε τοπικά πιάτα και να πάρετε μαζί σας από τα μαγαζάκια που θα βρείτε σε κάθε πλατεία αρωματικό μέλι και διάφορα βότανα.

.travelstyle.gr

Σχετικά