Σε μια κούρσα για την προετοιμασία μιας εντυπωσιακής νέας πρωτεύουσας στην έρημο ανατολικά από το Κάιρο επιδίδεται η Αίγυπτος, εν όψει της μετακίνησης των πρώτων δημοσίων λειτουργών εκεί το καλοκαίρι.
Όπως αναφέρει το Reuters, στην καρδιά της πόλης εργάτες κάνουν τις τελευταίες εργασίες σε μια λεωφόρο με υπουργεία που παραπέμπουν στην αρχιτεκτονική των ναών των φαραώ και βρίσκονται κοντά σε ένα ισλαμικό συγκρότημα, δύο θολωτά κτίρια και ένα μεγάλο προεδρικό συγκρότημα. Θα υπάρχει ένα φουτουριστικό τρένο (monorail) που θα διέρχεται μέσα από μια «business» περιοχή όπου ολοκληρώνεται ένας κεντρικός πύργος 385 μέτρων. Πιο πέρα διαμορφώνεται το περίγραμμα ενός πάρκου 10 χλμ που εκτείνεται ως ένα γιγαντιαίο τέμενος. Η πόλη, που είναι γνωστή ως Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα, είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να λειτουργεί με «έξυπνη» τεχνολογία σε «παρθένα» εδάφη μακριά από το χάος και τον συνωστισμό που χαρακτηρίζουν το Κάιρο. Θα περιλαμβάνει πανεπιστήμια, ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις και μια διπλωματική συνοικία. Ωστόσο η πρόοδος γίνεται μετ’εμποδίων, και μετά το τέλος της χρηματοδότησης από τα Εμιράτα λίγο μετά την ανακοίνωσή της το 2015, ο στρατός και η κυβέρνηση ανέλαβαν το κόστος, ύψους 25 δισ. δολαρίων, της πρώτης φάσης, με επενδύσεις εκτός προϋπολογισμού. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί κάποια ξένα δάνεια και χρηματοδότηση.
Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιβραδύνει ήδη την πρόοδο και η πρώτη από τρεις φάσεις που έχουν σχεδιαστεί, η οποία καλύπτει 168 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δεν θα έχει ολοκληρωθεί όταν η κυβέρνηση αρχίσει τη μεταφορά της. «O βαθμός ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης έχει περάσει το 60% σε όλα τα προγράμματα» είπε ο Καλέντ ελ Χουσεΐνι, εκπρόσωπος για τη νέα πρωτεύουσα- προσθέτοντας πως η καθυστέρηση της μεταφοράς των δημοσίων λειτουργών θα άρχιζε τον Ιούλιο, εν όψει επίσημων εγκαινίων που έχουν σχεδιαστεί για τα τέλη του 2021.
Η πόλη σχεδιάζεται ως μοντέλο υψηλής τεχνολογίας για το μέλλον της Αιγύπτου. Κέντρα ελέγχου θα επιτηρούν τις υποδομές και την ασφάλεια ηλεκτρονικά, οι στέγες θα καλύπτονται από συλλέκτες ηλιακής ενέργειας, οι πληρωμές θα γίνονται ανέπαφα και θα αντιστοιχούν 15 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο, είπαν αξιωματούχοι. «Προσπαθούμε να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα που είχαμε στο παρελθόν στη νέα πρωτεύουσα» είπε ο Χουσεϊνί.
Η πόλη, όταν ολοκληρωθεί, προορίζεται να στεγάζει τουλάχιστον 6 εκατ. κατοίκους, με τη δεύτερη και την τρίτη φάση να έχουν κυρίως οικιστικό χαρακτήρα. Για την αποπεράτωσή της θα χρειαστούν δεκαετίες, αν και η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να λειτουργεί κανονικά ενώ η οικοδόμηση συνεχίζεται, είπε ο Αμρ Χατάμπ, εκπρόσωπος του υπουργείου Στέγασης.