Εστίαση: Ποιες επιχειρήσεις θα «μοιραστούν» 330 εκατ. ευρώ – Πώς θα κάνετε αίτηση

Εστίαση: Τα κριτήρια ένταξης στη νέα δράση για την εστίαση ύψους 330 εκατ. ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι. 

Σημαντική «ανάσα» για τους επαγγελματίες της εστίασης αποτελεί το πακέτο στήριξης των 330 εκατ. ευρώ το οποίο ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσουν να βάλουν και πάλι μπροστά τις δουλειές τους, όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Το πακέτο υπολογίζεται ότι αφορά 34.000 απ’ τις 80.000 μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, περιλαμβανομένων για πρώτη φορά των επιχειρήσεων franchise υπό προϋποθέσεις ορισμένων κριτηρίων του ΕΣΠΑ (η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027). Επίσης θα έχουν δικαίωμα και οι επιχειρήσεις που μπορεί να μην έχουν ως κύριο ΚΑΔ αυτόν της εστίασης, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους προέρχεται απ’ αυτόν.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο.

«Ο κλάδος της εστίασης έχει λάβει ποσά τα οποία πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Και από τους 410.000 εργαζόμενους του κλάδου οι 260.000, περίπου, τέθηκαν κάποια στιγμή σε αναστολή, το κράτος διέθεσε 720 εκατομμύρια για αποζημιώσεις που αναπλήρωναν τις αποδοχές τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «πως η εστίαση άντεξε και με την αξιοποίηση αυτού του νέου εργαλείου θα βρεθεί ετοιμοπόλεμη και την επόμενη ημέρα» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κλάδος αναμένεται να λάβει μία σημαντική ενίσχυση που θα φτάνει το 7% του ετήσιου τζίρου τους και ως το ποσό των 100.000 ευρώ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως κεφάλαιο κίνησης για τα πρώτα έξοδα που απαιτούνται κατά την επαναλειτουργία των καταστημάτων.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31/12/2021.

Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Η δράση αναμένεται να παραμείνει ανοικτή ως τις 31 Ιουλίου έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτή και εποχικές επιχειρήσεις, σε τουριστικούς προορισμούς.

Τα κριτήρια ένταξης είναι:

  • Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
  • Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
  • Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
  • Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
  • Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Πώς θα υποβάλλεται αίτηση

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.

Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν να ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Σχετικά