Σοκαριστικά είναι τα όσα καταγγέλλουν δημοσίως 22 καταξιωμένοι αθλητές και αθλήτρεις της ενόργανης γυμναστικής.
Συγκεκριμένα με ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, την οποία δημοσίευσε σήμερα στο πρωτοσέλιδό της, η «Εφημερίδα των Συντακτών», καταγγέλλουν σωματική και ψυχολογική βία αλλά και σεξουαλικές παρενοχλήσεις.
Παράλληλα, ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι 22 αθλητές και αθλήτριες ξεκινούν την καταγραφή τους πριν από 36 χρόνια, από το 1985. Μιλούν για ένα «κοινό μυστικό» σε ό,τι αφορά τις προπονητικές μεθόδους, που ανά περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα όρια του βασανισμού.
Μεταξύ άλλων αυτές περιλαμβάνουν σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, εκβιασμοί, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας είναι μερικά μόνο από όσα καταγγέλλουν.
Οι περισσότερες αναφορές δε, αφορούν σε περιστατικά όταν οι αθλητές και οι αθλήτριες ήταν μικρά παιδιά, καθώς οι περισσότεροι αναφέρουν πως ξεκίνησαν το άθλημα από την ηλικία των 5 ετών. Στα 9 τους είχαν ήδη συμμετοχές σε αγώνες.
«Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης και με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης της άσκησης, μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα», αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Εκείνο που σοκάρει (για άλλη μια φορά;) είναι ότι οι καταγγελίες κάνουν λόγο ακόμα και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις.
«Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα την βελτίωση της ευλυγισίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν “πως να κάνουν σωστά την άσκηση»”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Οι ίδιες καταγγελίες αναφέρουν ότι οι προπονητές ανάγκαζαν τον αθλητή ή την αθλήτρια να μείνει ακόμα με τα εσώρουχα στην προπόνηση, ως μορφή «τιμωρίας» για την λανθασμένη εκτέλεση κάποιας άσκησης.
Στην καταγγελία, τέλος, γίνεται λόγος για ένα «σύστημα» και όχι για μεμονωμένα περιστατικά προπονητών.