Οι αιφνίδιες αλλαγές είναι αποτελεσματικές-Του εκπαιδευτικού Λάζαρου Κόλλια

Yπάρχουν στιγμές που αναρωτιέσαι για τις αλλαγές στη ζωή σου. Πρέπει να αλλάξω αυτοκίνητο, το βαρέθηκα πλέον.. πρέπει να αλλάξω συνθήκες επαγγέλματος, πλήττω αφάνταστα… πρέπει να αλλάξω την εικόνα του εαυτού μου, δεν εξελίσσομαι… ώρες, μέρες, μήνες, χρόνια περνούν από τη στιγμή που νιώθεις την επιθυμία για αλλαγή, σιγοβράζει μέσα σου σαν ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, αλλά σπάνια αυτές οι αλλαγές ικανοποιούνται άμεσα. Συχνά μάλιστα τις τρώει ο χρόνος, καταλαγιάζει η επιθυμία για αλλαγή  και μένει ως ανεκπλήρωτος καημός.

 Ώσπου ένα αιφνίδιο γεγονός, τις περισσότερες φορές αρνητικό, αναταράζει τα λιμνάζοντα νερά και σε ωθεί σε αποφάσεις σημαντικές.

– Άσε γυναίκα έπαθα μεγάλη ζημιά με το αυτοκίνητο και πρέπει άμεσα να κοιτάξω για την αγορά καινούριου ή μεταχειρισμένου.

– Αχ, τι ωραία…θα έχουμε καινούριο αυτοκίνητο και μάλιστα ευρύχωρο. Τόσο καιρό το συζητούσαμε για μια αλλαγή μα διαρκώς το καθυστερούσαμε.

Συνήθως οι αλλαγές επέρχονται όταν  οι συνθήκες ωριμάζουν, όμως η τυχαιότητα ενός περιστατικού με θετικό πρόσημο αλλάζει άρδην την συμπεριφορά μας.

– Πατέρα, χθες γνώρισα μία κοπέλα στο πάρκο…μου φαίνεται ενδιαφέρων τύπος και θέλω να την εντυπωσιάσω. Μάλλον πρέπει να αγοράσω καινούρια ρούχα, άρωμα και να κουρευτώ. Πρέπει να προσέχω τον τρόπο ομιλίας μου και να είμαι ευγενικός. Μπορεί να χρειαστεί να βρω και καμιά δουλειά προκειμένου να έχω χρήματα για να την κεράσω…

– Aχ, αυτός ο έρωτας αγόρι μου… ορμάει μέσα μας  άξαφνα και ανατρέπει τον κόσμο μας διεγείροντας πρωτόγνωρα συναισθήματα.

Άλλες φορές αιφνίδιες αλλαγές επέρχονται επιβεβλημένα και μάλιστα είναι πιο αποτελεσματικές.

– Συνάδερφε, αγόρασα γραφίδα και μου έλυσε τα χέρια. Μπορώ πλέον να γράφω άνετα – καλύτερα και από τον πίνακα-  να δημιουργώ σχήματα και να υποστηρίζω αποτελεσματικά τους μαθητές μου. Χρόνια τώρα μιλούσαμε για τηλε – εκπαίδευση και  αναγκαστήκαμε λόγω πανδημίας να προσαρμοστούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ηλεκτρονικές συμπεριφορές που μας φαίνονταν   δύσβατο μονοπάτι, πλέον συνυπάρχουμε μαζί τους.

Οι αλλαγές στη ζωή μας είναι αναπόφευκτες, άλλοτε απρόσμενες, άλλοτε προσχεδιασμένες. Μας επισκέπτονται για να μας θυμίζουν την ομορφιά της αλλά και τη ματαιότητα της ύπαρξής μας. 

                                                                                   Λάζαρος  Ι. Κόλλιας

                                                                                        Εκπαιδευτικός

Σχετικά