Συνέντευξη του Κώστα Μπακομήτρο στο permissos.gr:Η αντιμετώπιση του Covid-19 από την Περιφέρεια και οι στόχοι του για το μέλλον

Τηλεφωνική συνέντευξη για θέματα αρμοδιότητάς του  παραχώρησε σήμερα στο permissos.gr,ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς,Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας,Κώστας Μπακομήτρος. 

Μιλήσαμε για θέματα υγείας, που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Στερεάς Ελλάδας-  για έργα που έχει ανάγκη η Βοιωτία και για τους μελλοντικούς του στόχους.

Ακολουθεί η συνέντευξη

-Βρεθήκατε στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας την πιο δύσκολη χρονική περίοδο.

Σε τι ενέργειες έχει προχωρήσει η Περιφέρεια για την ενίσχυση των δομών Υγείας και κατά συνέπεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Μ: Προέρχομαι από το χώρο της Υγείας και δέχθηκα χωρίς δισταγμό την τιμητική πρόταση του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού να αναλάβω αυτά τα καθήκοντα. Είναι ένας χώρος που γνωρίζω καλά. Ήξερα ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες και τα κονδύλια της Περιφέρειας λιγοστά, αλλά πίστευα ότι μπορούμε να βοηθήσουμε την κατάσταση.

Θεωρώ ότι αναγνωρίζουν όλοι πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά της Περιφέρειας, η οποία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας διέθεσε γύρω στα 5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των 8 Νοσοκομείων της Στερεάς Ελλάδας με ιατρικό εξοπλισμό. Διαθέσαμε άλλα 2,5 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων αναβάθμισης 11 Κέντρων Υγείας και συνεχίζουμε.

Εξασφαλίσαμε επιπλέον χρηματοδοτήσεις και εκτελούμε ήδη εργασίες ανακατασκευής της στέγης του ΚΥ Καμένων Βούρλων και ριζικής ανακαίνισης των Πολυδύναμων Ιατρείων Μαλεσίνας Φθιώτιδας και Γρανίτσας Αγράφων. Παράλληλα, καλύπτουμε οικονομικά ακόμη και την προμήθεια υγειονομικού υλικού σε δομές υγείας και άλλους δημόσιους φορείς και ιδρύματα.

-Είστε, όμως, υπεύθυνος και για θέματα κοινωνικής Πρόνοιας. Έχουν γίνει ανάλογες παρεμβάσεις σε αυτό τον τομέα;

Μ: Έχουν γίνει πολλά και πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Εμείς, πρόσφατα δρομολογήσαμε μια σειρά δράσεων κοινωνικής παρέμβασης, μέσω της δομής Γέφυρα.  Μεταξύ αυτών είναι τα εξής:

  1. Κάλυψη εξόδων για την προμήθεια ειδών βρεφικής φροντίδας νεογέννητου τέκνου (έτους 2021). Η δράση αφορά την κάλυψη εξόδων για την προμήθεια ειδών βρεφικής φροντίδας νεογέννητου τέκνου (έτους 2021) αξίας 120€, σε οικογένειες που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας (δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης) εντός των ορίων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας .
  1. Παροχή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος για τα παιδιά της Α’ τάξης Δημοτικών Σχολείων, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έτους 2021-2022.  Η δράση αφορά την παροχή σχολικών ειδών αξίας ογδόντα ευρώ (80€) εφάπαξ σε κάθε μαθητή – μέλος οικογένειας με οικογενειακό εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας, που θα εγγραφεί στην Α’ τάξη των Δημοτικών Σχολείων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατά το σχολικό έτος 2021-2022.
  1.  Παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε προπτυχιακούς πρωτοετείς φοιτητές-σπουδαστές του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022. Η δράση αφορά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους διακοσίων ευρώ (200€) εφάπαξ, με την παροχή διατακτικών σίτισης, σε προπτυχιακούς πρωτοετείς φοιτητές – σπουδαστές του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, μέλη οικογενειών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
  1. Πρόγραμμα εκπαίδευσης ( τηλεκπαίδευση σύγχρονη και ασύγχρονη) και υποστήριξης φροντιστών ατόμων τρίτης ηλικίας που πάσχουν από άνοια (έτους 2021). Η δράση αφορά την υλοποίηση ενός πλήρους προγράμματος τηλεκπαίδευσης (σύγχρονης και ασύγχρονης) για την εκπαίδευση φροντιστών ατόμων τρίτης ηλικίας με σκοπό τη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας προς τα άτομα τρίτης ηλικίας που πάσχουν από άνοια. Παράλληλα θα δοθούν οι κατάλληλες γνώσεις για την πρόληψη ενδεχόμενου νέου κύματος της πανδημίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του.

Το πρόγραμμα θα επικεντρώνεται στις ειδικές ανάγκες των φροντιστών, παρέχοντας:               

Πρόσβαση σε απαραίτητη πληροφόρηση για τα συμπτώματα άνοιας, την εξέλιξη και τις διαθέσιμες  θεραπείες.

  • Συγκεκριμένες δεξιότητες που επιτρέπουν αποτελεσματική αντιμετώπισης της σωματικής, ψυχολογικής και οικονομικής επιβάρυνση της άνοιας.

Σε μία περίοδο με πρωτοφανείς δοκιμασίες για τον τόπο μας αλλά και όλο τον κόσμο, στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας, το 2021, παραμένει η κοινωνία και η προστασία των πιο ευπαθών συμπολιτών μας.

-Με τις υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει ως Αντιπεριφερειάρχης Υγείας για όλη τη Στερεά Ελλάδα, μένει χρόνος για να ασχοληθείτε και με τα προβλήματα και τα έργα που έχει ανάγκη η Βοιωτία;

Μ: Πάντα υπάρχει χρόνος όταν νοιάζεσαι για τον τόπο σου. Όπως συνέβη και πρόσφατα με το δρόμο Ευαγγελίστριας – Πέτρας. Όταν ολοκληρωθεί αυτό το οδικό έργο θα μειωθεί η απόσταση σύνδεσης της Ευαγγελίστριας με τη Λιβαδειά κατά 9 χιλιόμετρα. Ήταν ένα έργο που είχαμε δεσμευτεί στους κατοίκους της περιοχής, ότι θα το ολοκληρώσουμε και σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμος ο δρόμος.

Τι άλλο να περιμένουμε την επόμενη περίοδο και ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον και την ενασχόληση σας με τα κοινά;

Μ: Πρέπει καταρχάς να κερδίσουμε τη μάχη ενάντια στην πανδημία και όλα τα άλλα… ακολουθούν! Δεν τα αφήνουμε, όμως, σε δεύτερη μοίρα. Προετοιμάζουμε μελέτες και προγραμματίζουμε έργα και δράσεις σε συνεργασία με τους δημάρχους και άλλους φίλους – αιρετούς και συνεργάτες. Θα ανακοινωθούν όλα, όταν πρέπει.

Σε ότι αφορά το μέλλον, η ομάδα που έχουμε με τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό είναι δυνατή και θα συνεχίσει να δουλεύει για το καλό του τόπου μας. Για να δούμε τη Βοιωτία και όλη τη Στερεά Ελλάδα, όπως τη θέλουμε. Όσο ο κόσμος με τιμάει με την αγάπη του, θα είμαι και εγώ εδώ να δουλεύω για τον τόπο μου.

Σχετικά