Mytilineos: Έφτασε η τουρμπίνα στο ενεργειακό κέντρο Αγίου Νικολάου στη Βοιωτία για τη νέα μονάδα ρεύματος

Ο αεριοστρόβιλος κλάσης 9H.08 της General Electric «μπήκε» στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου στη Βοιωτία- To…100στάρι και οι επιδόσεις

Η άφιξη της τουρμπίνας από την General Electric στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου στη Βοιωτία, σηματοδοτεί την είσοδο στην τελική ευθεία για το project της νέας μονάδας ρεύματος της Mytilineos, ισχύος 826 MW.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας άρχισε να καταφθάνει σταδιακά από τις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, η ένταξη στο έργο, -προχθές Σάββατο-, της εντυπωσιακής τουρμπίνας που φέρει μάλιστα και το συμβολικό νούμερο «100», καθότι είναι η 100η του κορυφαίου τύπου Η class που παραγγέλθηκε από τον αμερικανικό κολοσσό διεθνώς, αποτέλεσε ένα ξεχωριστό γεγονός. Στο οποίο έδωσε το «παρών» τόσο ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας, όσο και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος, καθώς και ανώτερα στελέχη της εταιρείας.

Η τελετή θεμελίωσης της νέας μονάδας έγινε (με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη) στις 2 Οκτωβρίου 2019 και οι εργασίες για την κατασκευή της κινούνται εντός χρονοδιαγράμματος, με ορίζοντα ολοκλήρωσης στο τέλος του 4ου τριμήνου της φετινής χρονιάς, οπότε και αναμένεται η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας, με προβλεπόμενη ένταξή της στο σύστημα από τις αρχές του 2022. Ήδη πριν λίγες ημέρες εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ η τροποποίηση της ΑΕΠΟ για τις εγκαταστάσεις του Κύριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης, ώστε να προχωρήσουν τα έργα (νέος μετρητικός σταθμός κ.α.) για τη διασύνδεση της στο ΕΣΦΑ.

Ο νέος σταθμός συνδυασμένου κύκλου (με καύσιμο το φυσικό αέριο) είναι εξοπλισμένος με τον αεριοστρόβιλο κλάσης 9H.08 της General Electric που θεωρείται κορυφαίος ως προς τη συμβολή του για τη μείωση των εκπομπών και την αποδοτικότητα (σχέση κατανάλωσης καυσίμου ανά παραγόμενη μεγαβατώρα).

Έτσι, η νέα μονάδα θα είναι από τις πλέον αποδοτικές στην Ευρώπη, με τα σημερινά δεδομένα, με θερμική απόδοση άνω του 63%, ενώ αναμένεται να παράγει απόλυτες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 320 gCO2 / kWh, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων σε σχέση με τα παραδοσιακά λιγνιτικά και ανθρακικά εργοστάσια κατά 70%, δηλαδή κατά 3,4 εκατ. τόνους.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά θα αποτελεί μονάδα βάσης, με την έννοια ότι θα είναι η πρώτη που θα μπαίνει στον ημερήσιο προγραμματισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καλύπτοντας πάνω από το 10% της συνολικής ζήτησης.

Η αύξηση του χαρτοφυλακίου θερμικών μονάδων

Η Mytilineos διαθέτει ήδη εγκατεστημένη ισχύ 1,2 GW, που με την προσθήκη της νέας μονάδας θα φτάσει τα 2 GW. Στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας λειτουργεί ήδη από το 2008 η μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας, ισχύος 334 MW, καθώς και η  μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου, ισχύος 444,48 MW, που τέθηκε σε εμπορική λειτουργία τον Ιούνιο 2011. Η εταιρεία συμμετέχει ακόμη με 65% και στη μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου Korinthos Power, ισχύος 436,6 MW, η οποία είναι εγκατεστημένη στο διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Ο νέος σταθμός με ονομαστική ισχύ 826 MW θα έχει καθαρή ισχύ προς το σύστημα 806 MW.

Η παραγωγική διαδικασία θα είναι «συνδυασμένου κύκλου», αποτελούμενη από δύο στάδια ή θερμοδυναμικούς κύκλους, με τον συνδυασμό λειτουργίας αεροστροβίλου -ατμοστροβίλου (θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 572 MW και μία ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος 254 MW).

Στο πρώτο στάδιο η ηλεκτροπαραγωγή θα λαμβάνει χώρα στον αεριοστρόβιλο που θα κινείται με τα θερμά καυσαέρια από την καύση του φυσικού αερίου. Στη συνέχεια τα καυσαέρια θα οδηγούνται στον λέβητα ανάκτησης θερμότητας για την παραγωγή υπέρθερμου ατμού. Στο δεύτερο στάδιο ο ατμός θα οδηγείται στον ατμοστρόβιλο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά την εκτόνωση του ατμού στον ατμοστρόβιλο, ο ατμός θα υγροποιείται σε υδρόψυκτο συμπυκνωτή και θα ανατροφοδοτείται στο λέβητα.

Η ψύξη του συμπυκνωτή θα γίνεται από θαλασσινό νερό, σε κλειστό κύκλωμα ψύξης. Το απαιτούμενο νερό αναπλήρωσης, λόγω απωλειών εξάτμισης και συνεχούς απομάστευσης των πύργων ψύξης θα προέρχεται από το απορριπτόμενο θαλασσινό νερό ψύξης της παρακείμενης μονάδας ΣΗΘΥΑ, όμοια με τη λειτουργία του υφιστάμενου ΑΣΗ της εταιρείας στην περιοχή, εξασφαλίζοντας σταθερό και υψηλό ενεργειακό βαθμό απόδοσης, ενώ ταυτόχρονα θα επιτυγχάνεται βελτιστοποίηση της χρήσης θαλασσινού νερού μεταξύ των τριών μονάδων, χωρίς να επιβαρύνεται ο Κορινθιακός κόλπος με επιπρόσθετο θερμικό φορτίο και μάλιστα, μειώνοντάς το.

Ο νέος σταθμός θα εγκατασταθεί εντός του οικοπέδου της εταιρείας, στον Αγ. Νικόλαο σε έκταση περίπου 30 στρεμμάτων παραπλεύρως των τριών άλλων μονάδων της, ενώ η επιφάνεια κάλυψης ανέρχεται σε 13,9 στρέμματα και η επιφάνεια δόμησης σε 16,4 στρέμματα.

Η επένδυση των 322 εκατ. και το νέο “green bond”

Το συνολικό ύψος της επένδυσης για τη νέα μονάδα φτάνει τα 322 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι τον Ιούλιο ανακοινώθηκε η συμφωνία με την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση του project με 125 εκατ. ευρώ. Καθιστώντας το έργο της Mytilineos ένα από τα τελευταία που εξασφαλίζουν ευρωπαϊκή στήριξη λόγω αλλαγής των κριτηρίων. Δεδομένου ότι θα παράγει απόλυτες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 320 gCO2 / kWh, το μέγεθος αυτό είναι εντός του ορίου των 550 gCO2 / kWh το οποίο έθεταν οι προδιαγραφές της ΕΤΕπ για τις επιδόσεις όσον αφορά τις εκπομπές, όπως ίσχυαν κατά την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου.

Παράλληλα, η Mytilineos κλιμακώνει τις κινήσεις της και στο επίπεδο ενίσχυσης του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά στην έκδοση green bond ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τις (εξ αποστάσεως) συναντήσεις με τους επενδυτές να ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα 19 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, η εισηγμένη δήλωσε ότι τα νέα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν την πράσινη στρατηγική του ομίλου, και ειδικότερα ποσό αντίστοιχο με τα καθαρά κεφάλαια που θα αντληθούν από το ομόλογο θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση, ολικά ή μερικά, επιλέξιμων πράσινων έργων.

Η εταιρεία, εφαρμόζει στρατηγική μείωσης των ρύπων στο μηδέν ως το 2050 και έχει θέσει στόχο να αυξήσει τη δυναμικότητα από τις ΑΠΕ στα 3GW έως το 2030.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Mytilineos ανακοίνωσε την συμφωνία με την Egnatia Group για την απόκτηση 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW, που έχουν υπαχθεί στη διαδικασία των Στρατηγικών Επενδύσεων (Fast Track), καθώς και χαρτοφυλακίου 21 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και 4 πρόσθετων έργων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, ενεργειακά επικουρούμενων από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Σχετικά