21 Απριλίου: Η δικτατορία των Συνταγματαρχών βάζει την Ελλάδα στο «γύψο» για την επόμενη 7ετία. Η άνοιξη του 1967 σηματοδότησε έναν μακρύ σκοτεινό χειμώνα για τον τόπο μας.
21η Απριλίου 1967: Μέρα γραμμένη με σκοτεινό μελάνι στο βιβλίο της Ελληνικής Ιστορίας. Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος – συγγραφέας Γιάννης Κάτρης (1910-1985) περιγράφει τη νύχτα έμελλε να κρατήσει μια ολόκληρη 7ετία στο βιβλίο του: «Η Γέννηση του Νεοφασισμού στην Ελλάδα»: «Στη μία και τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα, στο σταυροδρόμι των Αμπελοκήπων, πρόβαλαν βαρύγδουπα τα πρώτα τανκς με τα κανόνια και τα πολυβόλα στραμμένα κατά του εχθρού, κατά της πολιτείας που κοιμότανε… Ο ταξίαρχος Παττακός ερευνά με τα κυάλια τον πλατύ δρόμο που ξεδιπλώνεται μπροστά του. Ερημιά.
Καθώς η φάλαγγα κινείται ξεπροβάλλει μέσα στα κτίρια η Ακρόπολη σε μια υποψία πορφυρένιας όψης, σαν ντροπιασμένη για τα όσα γίνονταν στην πολιτεία των τριών χιλιάδων χρόνων».
Αυτή ήταν η πρώτη νύχτα από τις εκατοντάδες που θα ακολουθούσαν. Η ιστορία γνωστή: Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ο ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός και οι συνταγματάρχες Γεώργιος Παπαδόπουλος και Νικόλαος Μακαρέζος ηγούνται πραξικοπήματος, εγκαθιδρύοντας στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα.
Η μοναδική ενέργεια για να αντιμετωπιστεί εν τη γεννέση του το πραξικόπημα έγινε από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γεώργιο Ράλλη, που προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τον ταξίαρχο Ορέστη Βιδάλη για να κινητοποιήσει το Γ’ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη· δεν πρόλαβε. Το σχέδιο «Προμηθεύς» είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή.
Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και στις 3:30 τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου το στρατιωτικό κίνημα είχε επικρατήσει.
Επίσης μια μέρα σαν τη σημερινή: Το 1918, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Ο γερμανός πιλότος – θρύλος Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν, γνωστός ως «Ο Κόκκινος Βαρόνος», καταρρίπτεται και σκοτώνεται στη Γαλλία. Το 1989 χιλιάδες φοιτητές καταλαμβάνουν την πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.