Πάσχα: Drone, 10.000 αστυνομικοί, μπλόκο στα διόδια και ΚΥΑ για μετακίνηση εκτός νομού

Από νωρίς έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. στα διόδια για όσους επιχειρούν να φύγουν εκτός νομού

Εντείνονται από σήμερα, ενόψει του Πάσχα, οι έλεγχοι της Αστυνομίας, κυρίως στα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού. Η Αστυνομία θα έχει ισχυρή παρουσία, εκτός των άλλων, όχι μόνο στα διόδια, αλλά και στους παραδρόμους εθνικών οδών, προκειμένου να αποτρέψει την μετακίνηση όσων θα προσπαθήσουν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό». Οποιοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για διαπεριφεριακή μετακίνηση θα κάνουν αναστροφή στα διόδια και θα γυρίζουν πίσω.

«Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

«Ελέγχονται με μεγάλη προσοχή τα σχετικά έγγραφα που επιδεικνύουν πολίτες στους αστυνομικούς προκειμένου να μεταβούν σε άλλη περιφέρεια», σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές και εξηγούν: «Σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια, εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις». Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ για το Πάσχα, θα υπάρχουν παράλληλα ελικόπτερα και drones.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η παρουσία της Αστυνομίας είναι μεγάλη και ήδη στα διόδια της Ελευσίνας ανάγκασαν κάποιους οδηγούς να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν στην Αθήνα. Κάποιοι βρήκαν απίστευτες δικαιολογίες για να φύγουν από την πόλη, όπως ότι έχουν πέσει θύματα κλοπής. Και σε αυτή την περίπτωση η τοπική αστυνομική Αρχή πρέπει να τους στείλει έγγραφο που να επιβεβαιώνει την κλοπή για να μπορούν να μετακινηθούν. Οι αστυνομικοί τους σταματούν όλους, ιδιώτες και επαγγελματίες καθώς αρκετοί είναι και αυτοί που μετακινούνται για λόγους εργασίας.

Σχετικές ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν για το Πάσχα αναμένεται να κάνει σήμερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Πελώνη: ΚΥΑ για εξαιρέσεις μετακίνησης εκτός νομού το Πάσχα

Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα κλείνει τις εξαιρέσεις διαπεριφερειακών μετακινήσεων που δεν δικαιολογούνται, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας ότι εκτός των άλλων, είναι και ζήτημα συνέπειας προς τους συνεπείς, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει υπευθυνότητα και δεν προσπαθεί να «κλέψει» το σύστημα.

Οπως είπε στην ΕΡΤ, το φετινό Πάσχα είναι πολύ διαφορετικό από το περσινό γιατί έχουμε άλλα εργαλεία στα χέρια μας. Υπάρχει κόπωση αλλά ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα για να κερδίσουμε το μετά με μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ από το μεσημέρι και μετά, σημείωσε. Κληθείσα να απαντήσει σε ερώτηση γιατί να μην μπορούν να μετακινηθούν οι εμβολιασμένοι είπε πως δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Είπαμε πως μια μετακίνηση από την Αθήνα όπου το ιικο φορτίο είναι υψηλό θα επιβάρυνε άλλες περιοχές της επικράτειας όπου το σύστημα υγείας δεν είναι τόσο δυνατό.

«Δόθηκε ο οδικός χάρτης, υπάρχει και μια σταθεροποίηση και μείωση της θετικότητας, αλλά υπάρχει και η πίεση στο σύστημα υγείας, ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα», δήλωσε.

Τι οδήγησε στο Πάσχα στην πόλη

Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης «ήταν απαραίτητο να λάβουμε αυτή την απόφαση» για να περιοριστούν οι μετακινήσεις το Πάσχα, για τον πολύ απλό λόγο ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις – ειδικά στην Αττική – είναι ακόμα υψηλό και θα υπήρχε ένας σοβαρός κίνδυνος να μεταφέρουμε τον ιό σε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Κατά συνέπεια, συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε τις υπερτοπικές μετακινήσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να δυσαρέστησε κάποιους, πλην όμως ήταν το απαραίτητο μέτρο το οποίο έπρεπε να πάρουμε σε αυτήν τη συγκυρία για να προστατεύσουμε περιοχές οι οποίες έχουν πολύ λιγότερη επιδημιολογική επιβάρυνση».

Υπενθύμισε δε ότι το αντιστάθμισμα για να μείνουμε στην Αθήνα -στα μεγάλα αστικά κέντρα- το Πάσχα θα είναι μια σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, «ξεκινώντας με το άνοιγμα της εστίασης, το οποίο μπορεί να λάβει χώρα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάτι εξαιρετικά απρόοπτο. Αμέσως μετά το Πάσχα, στις 3 Μαΐου, θα μπορέσουν να ανοίξουν εστιατόρια, καφετέριες, θα πάει το ωράριο μέχρι τις 23:00 και πιστεύω ότι και αυτό θα δώσει μία δυνατότητα ψυχολογικής εκτόνωσης σε μια κοινωνία η οποία αναγνωρισμένα είναι κουρασμένη» είπε, διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι «είμαστε απολύτως βέβαιοι πια ότι είμαστε στο τέλος αυτής της περιπέτειας».

Σχετικά

2 Άποψη για τα “Πάσχα: Drone, 10.000 αστυνομικοί, μπλόκο στα διόδια και ΚΥΑ για μετακίνηση εκτός νομού”

  1. Γεωργιος γεωργιου

    ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ.ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟ ΘΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ.ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΟΛΩΝ.Η ΠΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΔ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ.

  2. Γεωργιος γεωργιου

    ΠΑΤΡΙΔΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΣΜΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΙΨΟΥΜΕ.ΞΥΠΝΑΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ.ΞΥΠΝΑΜΕ.ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ.ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΦΑΝΕ ΗΧΗΡΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.ΤΕΛΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα