Σαν σήμερα: Πεθαίνει πριν από 10 χρόνια ο καλός μας άνθρωπος Θανάσης Βέγγος

3 Μαΐου. Ο αγαπημένος ηθοποιός, ο «καλός άνθρωπος», Θανάσης Βέγγος φεύγει από τη ζωή το 2011 σε ηλικία 83 χρονών.

«Καλέ μου άνθρωπε», ήταν η αγαπημένη ατάκα του σπουδαίου ηθοποιού Θανάση Βέγγου, που πέθανε μια μέρα σαν σήμερα το 2011. Ο Βέγγος ξεχώριζε για το ήθος και τη σεμνότητά του· δεν ήταν ποτέ «σταρ», αλλά ο δικός μας άνθρωπος, ο ηθοποιός με το πηγαίο ταλέντο. Ο Βέγγος διακρίθηκε και στην κωμωδία, αλλά και σε δραματικούς ρόλους.

Ο Θανάσης Βέγγος (το πραγματικό του επώνυμο ήταν Βέγκος, αλλά το έγραφε με «γγ» όταν έγινε ηθοποιός γιατί φαινόταν καλύτερα στο μάτι, όπως είχε πει) γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο στις 29 Μαΐου του 1927. Ήταν μοναχοπαίδι του Βασίλη και της Ευδοκίας Βέγγου. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού και ήρωας της Αντίστασης. Μετά τον πόλεμο εκδιώχθηκε από τη δουλειά του, εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Έτσι, ο Θανάσης άρχισε να εργάζεται από μικρός για να βοηθήσει την οικογένειά του, από την οποία «κληρονόμησε» και τα δικά του πολιτικά φρονήματα. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την επεξεργασία δερμάτων, ενώ έκανε θελήματα για τους γείτονες για να εξασφαλίζει ένα χαρτζιλίκι.

Από το 1948 μέχρι το 1950 υπηρέτησε τη θητεία του ως «ανεπιθύμητος» στρατιώτης στη Μακρόνησο, όπου γνωρίστηκε με τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Αυτή η γνωριμία οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, το 1954, στην ταινία Μαγική Πόλη. Στη συνέχεια εμφανίστηκε σε ταινίες που έγραψαν Ιστορία στον λληνικό κινηματογράφο, όπως «Ο δράκος», «Διακοπές στην Αίγινα», «Μανταλένα», «Ο Ηλίας του 16ου», «Ποτέ την Κυριακή». Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος ήταν πλάι στον Νίκο Σταυρίδη στην ταινία «Οι δοσατζήδες» το 1960. Τελευταία ταινία του ήταν «Το πέταγμα του κύκνου» του Νίκου Τζήμα.

Την εποχή που γυριζόταν «Ο Δράκος» παντρεύτηκε την Ασημίνα Βέγγου με την οποία ήταν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του. Απέκτησαν μαζί δύο γιους, τον Βασίλη και τον Χάρη.

Ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος είχε πει για τον Βέγγο: «Η “Μαγική Πόλη” και όλο αυτό το φτωχικό νεορεαλιστικό ντεκόρ της στον Βέγγο οφειλόταν. Θυμάμαι όταν πρωτοπήγα σπίτι του στο Φάληρο… Τέτοια φτώχεια δεν είχα ξανασυναντήσει στη ζωή μου εγώ, ο γόνος μεγαλοαστών που μεγάλωσε στο Κολωνάκι. Γύρισα σπίτι θυμάμαι κι έπιασα τη μάνα μου. Με είχε ταράξει η φτώχεια μαζί με την καλοσύνη του Θανάση. Τότε, είπα: “Εγώ μ’ αυτούς τους ανθρώπους θέλω να καταπιαστώ, τον πόνο και την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων θέλω να δείξω…”. Και το έκανα, πιστεύω».

Ο Θανάσης Βέγγος αγαπήθηκε όσο λίγοι Έλληνες ηθοποιοί για το ήθος και το ταλέντο του. Νοσηλεύτηκε από τον Δεκέμβριο του 2010 στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου. Κατέληξε λίγο πριν κλείσει τα 84 χρόνια του, μια μέρα σαν σήμερα το 2011. Είχε πει κάποτε ο Θανάσης Βέγγος: «Για δύο πράγματα δεν θα ντραπώ ποτέ. Για τις αλήθειες που είπα, και για τα συναισθήματα που ένιωσα»!

Σχετικά