Χωρίς νερό κοινόχρηστοι χώροι, δημοτικά πάρκα και ντουζιέρες, σε παραλίες του δήμου Θήβας

kiousis thomas

ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΝΤΟΥΖΙΕΡΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΣ

Χωρίς νερό έχουν μείνει κοινόχρηστοι χώροι, δημοτικά πάρκα ακόμα και ντουζιέρες, σε παραλίες του δήμου Θήβας και ενώ το καλοκαίρι έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι λουόμενοι ήδη επισκέπτονται τις παραλίες του δήμου, ενώ το πράσινο σε δημοτικά πάρκα έχει ήδη ξεραθεί εξαιτίας της έλλειψης νερού.

Εύλογη είναι η οργή αλλά και η ανησυχία κατοίκων και επισκεπτών για το τι μέλει γενέσθαι με την υδροδότηση, ενόψει και των αυξημένων αναγκών του καλοκαιριού.

Αιτία είναι η έλλειψη κοινού βηματισμού ανάμεσα στο δήμο και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Θήβας (ΔΕΥΑΘ) και η μη τήρηση της υποχρέωσης από το δήμο για να τοποθετηθούν υδρόμετρα (ρολόγια) σε δημοτικούς χώρους.

Η ΔΕΥΑΘ όπως και όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας, έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Ελέγχονται μέσω πλατφόρμας του υπουργείου Περιβάλλοντος, για το τιμολογημένο νερό, δηλαδή, τι νερό προμηθεύονται και τι βεβαιώνουν. Με άλλα λόγια, πού έχει πάει μέχρι και η τελευταία σταγόνα.

Επί του παρόντος υπάρχει ένα περιθώριο απόκλισης μέχρι 25%, αλλά ο κλοιός σφίγγει όλο και περισσότερο.Η πλατφόρμα υφίσταται εδώ και 6 χρόνια περίπου και αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση, με το σκεπτικό ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να χρηματοδοτεί για έργα και εμείς να μην βάζουμε μια τάξη.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές, ότι οι υδροδοτήσεις του δήμου, δεν μπορούν να γίνονται χωρίς καταμέτρηση, σύμφωνα με την επιχείρηση.

Ενδεικτικά, στα χωριά της δημοτικής ενότητας Θίσβης, από το νερό που προμηθεύεται η ΔΕΥΑΘ και καταναλώνεται σε δημοτικούς χώρους, το 50% γίνεται χωρίς υδρόμετρα, επομένως χωρίς καταμέτρηση. Ακόμα και στην πόλη της Θήβας, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 30%-35%.Η ΔΕΥΑΘ εδώ και δύο χρόνια έχει ζητήσει από το δήμο να κάνει αίτηση για να τοποθετηθούν υδρόμετρα για τις καταναλώσεις σε δημοτικούς – κοινόχρηστους χώρους.

Παρόλα αυτά, ο δήμος μέχρι τώρα δεν είχε ανταποκριθεί και το πρόβλημα παραμένει. Δηλαδή αν δεν υπήρχε η ευρωπαϊκή υποχρέωση, ο δήμος δε θα έπρεπε να φροντίσει και να βάλει μία τάξη;

Το επιχείρημα της μέχρι τώρα έλλειψης χρηματοδότησης για να δοθεί η σχετική εντολή, δεν το αποδεχόμαστε και δεν ευσταθεί. Η ουσία του θέματος έχει να κάνει καθαρά με τη σωστή οργάνωση, λειτουργία και ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης από οποιαδήποτε πλευρά, αλλά υπάρχουν ευθύνες και υποχρεώσεις.

Να καθίσουν οι δύο πλευρές και να βρουν λύση.

Το πρόβλημα έπρεπε να λυθεί χθες.

Μπορεί να φανταστεί κανείς τα δημοτικά πάρκα ακόμα και τις ντουζιέρες στις παραλίες χωρίς νερό; Η τελευταία τροποποίηση του προϋπολογισμού του δήμου, υπόσχεται χρηματοδοτική λύση για τα υδρόμετρα.

Έστω και αν, υπό την πίεση της ανάγκης, βρεθεί – θέλω να πιστεύω – λύση την έσχατη ώρα, που θα έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και χρόνια, πρέπει να τρέχουμε μετά το σφύριγμα της λήξης;

Θωμάς Κιούσης

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θηβαίων

Σχετικά