Το Δίκτυο Βοιωτών καλεί στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα-Λέμε ΟΧΙ στον μύθο της πράσινης ανάπτυξης

Το Δίκτυο Βοιωτών καλεί στην πανελλαδική κινητοποίηση, στις 26/6

Η δυναμική παμβοιωτική κινητοποίηση της 5ης Ιούνη στη Λιβαδειά, η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση μετά την καραντίνα, κατέδειξε την αποφασιστικότητα των πολιτών να υπερασπίσουν τους τόπους τους από την ενεργειακή φρενίτιδα.

Ο καταιγισμός ενεργειακών εγκαταστάσεων κάθε είδους, ένα πρόβλημα που ήδη επιβαρύνει υπέρμετρα τη Βοιωτία, εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Δημόσιες δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις καταλαμβάνονται από ιδιωτικές ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, μικρά και μεγάλα ποτάμια από υδροηλεκτρικά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και τα ιδιωτικά εργοστάσια με φυσικό αέριο προκειμένου να εξισορροπήσουν την αστάθεια στην παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ. Η μετατροπή της ενέργειας σε εμπόρευμα έχει εκτινάξει την κερδοσκοπική ασυδοσία με αποτέλεσμα την συνεχή αύξηση της τιμής του ρεύματος, την κατασπατάληση της ενέργειας, την υποβάθμιση των τοπικών δραστηριοτήτων, την περιβαλλοντική καταστροφή.

Οι εξελίξεις αυτές υπηρετήθηκαν και συνεχίζουν να υπηρετούνται από κρατικές πολιτικές και ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις στην υπηρεσία της βιομηχανίας της ενέργειας. Δήμοι και Περιφέρειες, έκαναν την προηγούμενη περίοδο τους αβανταδόρους των εταιρειών. Περιορίστηκαν σε θετικές  γνωμοδοτήσεις, αναμασώντας καραμέλες περί πράσινης ανάπτυξης και κλιματικής αλλαγής και επαναλαμβάνοντας πανομοιότυπους ισχυρισμούς ιδιωτικών μελετών. Σήμερα, ο αναβρασμός στις τοπικές κοινωνίες, έχει αναγκάσει τους περισσότερους τοπικούς πολιτευτές και παράγοντες να αλλάξουν -τουλάχιστον φραστικά- τη στάση τους. Δεν αρκεί. Χρειάζεται πανελλαδική κλιμάκωση των αντιδράσεων, ώστε να φρενάρουμε την εξέλιξη αυτών των εφιαλτικών σχεδίων, που απειλούν το παρόν και το μέλλον των περιοχών μας.   

Το Σάββατο 26 Ιούνη 2021 συναντιόμαστε στην Αθήνα, στις 19.00 στο Μοναστηράκι, μαζί με πολίτες από διάφορες περιοχές της χώρας, στην κινητοποίηση που καλεί το Πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ «ΛΑΙΛΑΠΑ» ΚΑΙ

ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Καλούμε όλους τους Βοιωτούς και ιδιαίτερα αυτούς που κατοικούν στην Αθήνα να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση.

Σχετικά