Χατζηδάκης: Μετά το εργασιακό έρχεται ασφαλιστικό

Νέα επίθεση στην αντιπολίτευση από τον υπουργό Εργασίας. Σφυροκόπημα για δεύτερη συνεχή ημέρα από την αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο.

Μετά το εργασιακό έρχεται το ασφαλιστικό! Την ανακοίνωση αυτή έκανε στην Βουλή σήμερα στην τοποθέτησή του για το εργασιακό νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, που για μία ακόμη φορά επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο. Επισήμανε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα εισάγει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση.

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι «η Κυβέρνηση υιοθετεί σε αυτό το πλαίσιο μια σειρά από προοδευτικές αλλαγές με βάση το προεκλογικό μας πρόγραμμα, για το οποίο ψηφιστήκαμε άλλωστε από τον ελληνικό λαό». Επανέλαβε ότι «ο στόχος μας είναι διττός. Από τη μια πλευρά, να στηρίξουμε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, γιατί αυτός είναι ο τρόπος, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Από την άλλη πλευρά, ο στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, με βάση τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη και με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας για συνοχή».

Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση ο Κωστής Χατζηδάκης είπε αναφορικά με το 8ωρο πως «δεν σας ενοχλεί η διευθέτηση. Νομίζατε αφελώς ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσατε να κερδίσετε κάποιους πόντους στις δημοσκοπήσεις. Αλίμονο, όμως, πάτε από το κακό στο χειρότερο! Διότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι δεν σας νοιάζει ο εργαζόμενος, σας νοιάζει το κομματικό σας μαγαζί κι αυτή είναι η διαφορά μας».

Παράλληλα έκανε ειδική αφορά στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο λέγοντας ότι σύντομα θα τεθεί σε καθεστώς διαβούλευσης. Είπε πως «το νέο πλαίσιο για τις επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων, το οποίο θα παρουσιαστεί και επισήμως σύντομα, θα είναι με βάση όσα είχαμε πει προεκλογικά, στηριγμένο σε ένα ατομικό κουμπαρά, θα ακολουθεί το μοντέλο όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών κρατών και κυρίως θα έχετε τη δυνατότητα να συγκρίνετε το μοντέλο που υιοθέτησε εδώ και χρόνια η Σουηδία, ένα κράτος το οποίο έχει παράδοση στον κοινωνικό τομέα».

Επίσης ανακοίνωσε νομοθετική πρωτοβουλία και «για την κατάρτιση με ένα φιλόδοξο, πιστεύω, νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της κατάρτισης στην Ελλάδα, καθώς είμαστε δυστυχώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια η χώρα με το μεγαλύτερο χάσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανάμεσα στις δεξιότητες που δίνουν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης ή η εκπαίδευση, όπως και να το μετρήσετε, και στη ζήτηση της αγοράς εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε και τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Έντονη κριτική ασκήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, Πάνο Σκουρλέτη να σημειώνει πως «σε έναν κόσμο που αλλάζει είναι θλιβερό η ελληνική Κυβέρνηση να μας φέρνει και να υποστηρίζει λύσεις και σχέδια που υποστήριζε η νεοφιλελεύθερη παράταξη εδώ και τριάντα χρόνια. Τόσο παλιές, τόσο αραχνιασμένες, τόσο μουχλιασμένες είναι αυτές οι προτάσεις που ήδη έχετε αρχίσει και τις κάνατε πράξη πριν την πανδημία, συνεχίζετε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από ό,τι φαίνεται, παραμένετε αμετανόητοι».

Κριτική και από το ΚΚΕ. Όπως χαρακτηριστικά είπε η βουλευτής του κόμματος, Λιάνα Κανέλλη «εδώ συζητάμε το νομοσχέδιο και τα σούπερ μάρκετ πάνε 9.00΄ με 10.30΄ το βράδυ. Με πόσες βάρδιες; Και τριάντα δύο, που είναι παραπάνω από το μισό, των πενήντα δύο Κυριακών! Τριάντα δύο από τις πενήντα δύο Κυριακές του χρόνου, παραπάνω από το μισό. Εσείς πιστεύετε ότι έγιναν αυτομάτως μαζικές προσλήψεις, για να πάνε σε διπλές και τριπλές βάρδιες; Να σας πω εγώ τι θα γίνει; Το δωδεκάωρο, που ήταν ήδη κατοχυρωμένο! Αυτό κάνετε τώρα εδώ στη ζούγκλα, εξασφαλίζετε τα πρόβατα που θα σφαγιασθούν για τους καλούς ποιμένες και θα έχουν και καλά έσοδα. Και αυτό που προσπαθείτε να κάνετε είναι να τα κουρέψετε κιόλας, να τα κουρέψετε κυριολεκτικά».

Σχετικά