ΚΑΛΕΣΜΑ-ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ το άμεσο άνοιγμα του Νερόμυλου στο λαό της Λιβαδειάς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

                                                                                                 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς  της 2-6-2021 συζητήθηκε το θέμα των ακινήτων της Κρύας, έναν σχεδόν χρόνο μετά την ομόφωνη απόφαση του ιδίου οργάνου, για τη διεκδίκηση της δωρεάν παραχώρησης των ακινήτων αυτών στο Δήμο Λιβαδειάς και με ανοιχτά τα ακίνητα, με ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου. Η συζήτηση του θέματος έγινε μετά από έναν χρόνο σιωπής, απουσίας ενημέρωσης και κυρίως  αδράνειας  για την υλοποίηση της προηγούμενης ομόφωνης απόφασης, με τη δημοτική αρχή του κ. Ταγκαλέγκα να εισηγείται να γίνει δεκτή η πρόταση της ΕΤΑΔ ΑΕ για μίσθωση του ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ από τον Δήμο, έναντι μηνιαίου μισθώματος 2.200 ευρώ, παρά την προηγούμενη αντίθετη απόφαση που είχαμε πάρει. 

Δεν μας εξέπληξε ούτε η εισήγηση, ούτε η τοποθέτηση του δημάρχου, αλλά ούτε και η αναδίπλωσή  του, υπό το βάρος όσων προέκυψαν στη διάρκεια της συζήτησης. Επίσης, δεν μας εξέπληξε και η στάση των λοιπών δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που ελάχιστα διαφοροποιήθηκαν, σε επιμέρους ζητήματα, από την τελική πρόταση του δημάρχου, καλλιεργώντας την αυταπάτη της λύσης «από τα πάνω» και της «μάχης» της διαπραγμάτευσης στα υπουργεία και στην ΕΤΑΔ, υποτίθεται για να τους … πείσουμε για το δίκιο του αιτήματός μας. Παραβλέποντας δηλαδή την ουσία:  ότι τα ακίνητα της Κρύας, όπως και περισσότερα από 1.000 ακίνητα–φιλέτα ανά την Ελλάδα, παραχωρήθηκαν σε μια νύχτα το 2016, με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, στο Υπερταμείο και στη διαχείριση της ΕΤΑΔ Α.Ε., προκειμένου από την εκμετάλλευσή τους να πληρώνονται οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και ότι την ίδια ακριβώς πολιτική υλοποιεί σήμερα και η κυβέρνηση της ΝΔ.  Με ποιους λοιπόν να διαπραγματευτούμε, σε ποιους να εξηγήσουμε για το δίκαιο και εύλογο αίτημά μας, όταν αυτοί στους οποίους απευθυνόμαστε είναι επιφορτισμένοι με την εκποίηση και εκμετάλλευση όλων αυτών των ακινήτων; 

Πάγια θέση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ είναι ότι τα ακίνητα της Κρύας ανήκουν στον Δήμο, δηλαδή στους Δημότες της Λιβαδειάς, που αποτελούν και τους διαχρονικούς χρηματοδότες και αιμοδότες της αναστήλωσης, συντήρησης και λειτουργίας τους και αποκλειστική προοπτική τους πρέπει να είναι η στέγαση και προβολή της πολιτιστικής δημιουργίας, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.  

Όλα τα ακίνητα της Κρύας, πέρασαν το 2016 στην εκμετάλλευση της ΕΤΑΔ ΑΕ, και απουσία κάθε αμφισβήτησης της παραχώρησης και διεκδίκησής τους, από την τότε αλλά και από την σημερινή δημοτική αρχή, παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας, ενώ ο Νερόμυλος είναι κλειστός για το λαό, ασυντήρητος, με αναπόφευκτη τη φθορά του και με προοπτική την εκμετάλλευσή του με σκοπό το κέρδος.  

Τυχόν μίσθωσή του από το Δήμο, με οποιοδήποτε τίμημα, όχι μόνο θα ακυρώσει την αποκλειστικά πολιτιστική  χρήση του καθώς ήδη τέθηκε επί τάπητος ζήτημα υπομίσθωσης σε ιδιώτη του εστιατορίου για την κάλυψη του ενοικίου που θα πληρώνει ο Δήμος στην ΕΤΑΔ, αλλά επιπλέον δημιουργεί τετελεσμένα ως προς την αναγνώριση και νομιμοποίηση της ΕΤΑΔ Α.Ε. στη διαχείριση των ακινήτων και στην κερδοφόρα εκμετάλλευση τους, το οποίο θέτει οριστικά ταφόπλακα για την δωρεάν παραχώρησή τους στο Δήμο.

Προτείναμε λοιπόν στο δ.σ. το δρόμο της λαϊκής διεκδίκησης, αναδεικνύοντας περιπτώσεις άλλων Δήμων,  που κατάφεραν να αποσπάσουν από την ΕΤΑΔ και το Δημόσιο την οριστική μακρόχρονη δωρεάν παραχώρηση ακινήτων, αποτέλεσμα που προέκυψε μέσα από την ενεργό  συμμετοχή των δημοτών, με μπροστάρισσα την εκάστοτε δημοτική αρχή, με δράσεις, άσκηση πολιτικής πίεσης, κινητοποιήσεις και με  κατάληψη και χρήση των αντίστοιχων χωρών. 

Γι’ αυτό η πρότασή μας ήταν το τρίπτυχο: α) διεκδίκηση της δωρεάν παραχώρησης των ακινήτων της Κρύας από το Δήμο για πολιτιστική χρήση, β) κάλεσμα στους δημότες και στους φορείς  για συντονισμένες δράσεις διεκδίκησης, γ)  με ταυτόχρονο άνοιγμα όλων των χώρων του Νερόμυλου, με ευθύνη του δημοτικού συμβουλίου και  παραχώρηση της χρήσης του στους δημότες. Και απορρίψαμε κάθε αντίθετη πρόταση για σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής διαπραγμάτευσης με την ΕΤΑΔ και τα υπουργεία, γιατί θεωρούμε ότι θα έχει προδιαγεγραμμένη πορεία την μίσθωση του Νερόμυλου, εξέλιξη που θα είναι αρνητική και με την οποία διαφωνούμε.

Δυστυχώς, απ’ ότι φαίνεται, πολύ γρήγορα επιβεβαιωθήκαμε, καθώς η συνάντηση που έγινε στις 16-6-2021 μεταξύ της διοίκησης της ΕΤΑΔ και της διαπαραταξιακής επιτροπής του δημοτικού μας συμβουλίου, όχι μόνο απέβη άκαρπη, αλλά διαπιστώθηκε το (για εμάς) αυτονόητο, πως δηλαδή η ΕΤΑΔ αποκλειστικό σκοπό έχει την εμπορική εκμετάλλευση των ακινήτων αυτών, με σκοπό το κέρδος για να φουσκώνει ο κουμπαράς του Υπερταμείου και ότι βέβαια δεν διαπραγματεύεται την δωρεάν παραχώρησή τους στο Δήμο για πολιτιστική χρήση.  

Ανεξάρτητα από τις πολιτικές ευθύνες της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που έως τώρα επέλεξαν την τακτική της διαπραγμάτευσης, μολονότι γνωρίζουν ότι είναι αδιέξοδη και δεν πρόκειται να οδηγήσει στην υλοποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, θεωρούμε ότι έχουμε ήδη καθυστερήσει αδικαιολόγητα, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού  και καλλιέργειας ψεύτικων προσδοκιών.

            ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ λοιπόν στους δημότες και σε όλους τους μαζικούς φορείς του τόπου μας. Τα εργατικά και επαγγελματικά σωματεία, τους πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς, αθλητικούς και όλους τους τοπικούς συλλόγους.

            ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να πάρετε στα χέρια σας την υπόθεση της διεκδίκησης της οριστικής δωρεάν παραχώρησης όλων των ακινήτων της Κρύας, με  σκοπό  την πολιτιστική τους χρήση, την στέγαση της ερασιτεχνικής δημιουργίας και την προβολή της ιστορίας της πόλης μας.

ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ  μαζικές πρωτοβουλίες, κινητοποιήσεις και δράσεις, με σκοπό την άσκηση ουσιαστικής πολιτικής πίεσης.

ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ  το άμεσο άνοιγμα του Νερόμυλου στο λαό της Λιβαδειάς.

Σχετικά